Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін відповідальність Колпаков.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.31 Mб
Скачать

§ 3. Особисті і службові (посадові) склади

Склади адміністративних правопорушень поділяють на особисті і службові (посадові) залежно від того, хто є суб'єктом проступку — просто громадянин чи посадова особа (статті 86, 93, 96, 201). Для посадового проступку характерно, що протиправне діяння має бути вчинене через дію по служ­бі. Посадові особи, як зазначено в ст. 14 КУпАП, підлягають адміністративній відповідальності за адміністративні право­порушення, пов'язані з недодержанням установлених правил, забезпечення виконання яких входить до їхніх службових обов'язків.

§ 4. Однозначні й альтернативні склади

Даний поділ складів має велике практичне значення.

Однозначні склади описують ознаки одного діяння в межах однієї статті нормативного акта. Наприклад, доведення неповно­літнього до стану сп'яніння (ст. 180), дрібне хуліганство (ст. 173), заняття проституцією (ст. 181і), торгівля з рук у невстановлених місцях (ст. 160).

Альтернативні склади описують кілька дій у межах однієї статті нормативного акта. При цьому проступком вважається вчинення як однієї з описаних дій, так і кількох (або навіть усіх). Наприклад, ст. 189 КУпАП установлює відповідальність за порушення правил відкриття поліграфічних і штемпельних підприємств, придбання, збут, використання, облік, зберігання розмножувальної техніки, шрифтів і матриць особами, відпові­дальними за додержання цих правил.

Проступком вважатиметься також і порушення тільки пра­вил обліку чи тільки правил збереження, і тільки правил вико­ристання розмножувальної техніки, і порушення всіх зазначе­них правил разом. У цій статті ми зустрічаємо, крім того, аль­тернативу предметів проступку: у ній ідеться про норми, які регламентують дії відповідно поліграфічного устаткування, роз­множувальних апаратів, шрифтів, матриць.

Таким чином, якщо однозначний склад називає ті єдині оз­наки, сукупність яких його утворює, то в альтернативному є кілька варіантів ознак. Здебільшого ця особливість в описі оз­нак зумовлена прагненням законодавця уникнути загальних формулювань, розкрити зміст ознаки, конкретизувати її. А в ряді випадків конструювання альтернативних складів пов'язано з прагненням нормотворчих органів заощадити нормативний матеріал і замість кількох статей створити єдину, але більш ши­року за охопленням явищ.

§ 5. Описові і бланкетні (відсильні) склади

Описові склади цілком розкривають зміст і сутність діяння, що визнається адміністративним правопорушенням. Наприклад, дрібне хуліганство (ст. 173), розлиття спиртних на­поїв на виробництві (ст. 179), завідомо неправдивий виклик спеціальних служб (ст. 183), навмисне псування паспорта чи втрата його з необережності (ст. 198).

Бланкетні склади вказують на те, що ознаки проступку міс­тяться в окремо встановлених нормах і правилах. Наприклад, порушення правил адміністративного нагляду (ст. 187), пору­шення правил торгівлі спиртними напоями (ст. 156), порушен­ня правил охорони і використання пам'ятників історії і культу­ри (ст. 92).

Крім зазначених, в основу класифікації складів адміністра­тивних правопорушень можуть бути покладені й інші кри­терії. За такою ознакою суб'єктивної сторони, як форми вини, проступки можна поділити на навмисні та необережні, а за ознакою мотиву поведінки — на корисливі та некорисливі тощо.

Завдання для поглиблення знань за розділом З «Поняття складу адміністративного проступку та види складів»

ЛІТЕРАТУРА ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ОПАНУВАННЯ

• Кодекс України про адміністративні правопорушення: Введений в дію Постановою Верховної Ради Української PCP від 07.12.1984 // Відомості Верховної Ради Української PCP. — 1984. — Додаток до № 51. - Ст. 1122.

• Судова практика Верховного Суду України у справах про адмі­ністративні правопорушення / За заг. ред. П. П. Пилипчука. — К.: Ін Юре, 2007. - 328 с.

*Кодекс Украины об административных правонарушениях: Науч.-практ. комментарий. — 5-е изд. с изм. и доп. по состоя­нию на 16 июня 2004 г. - X.: ООО «Одиссей», 2004. - 912 с.

*Кодекс України про адміністративні правопорушення: Наук.- практ. коментар / Р. А. Калюжний, А. Т. Комзюк, О. О. По­грібний та ін. — К.: Правова єдність, 2008. — 781 с.

*Адміністративна відповідальність в Україні: Навч. посібник / Ун-т внутрішніх справ / А. Т. Комзюк (заг. ред.), М. I. Горо- диський (уклад.). — X.: Ун-т внутр. справ, 1998. — 77 с.

*Бахрах Д. Н. Состав административного проступка: Учеб. посо­бие. - Свердловск: СЮИ, 1987. — 68 с.

*Голосніченко I. П. Проблеми кодифікації норм, що встановлю­ють адміністративну відповідальність // Право України. — 2002. - № 10. - С. 20-24.

*Колпаков В. К. Адміністративно-деліктний правовий феномен: Монографія. К.: Юрінком Інтер, 2004. — 528 с.

*Колпаков В. К. Онтолого-гносеологічний вимір ознак ад­міністративного делікту // Право України. — 2004. — № 10. — С. 30-34.

*Кузъменко О. В., Гнатюк С. С,, Новиков В. В., Чистоклетов JI. Г. Адміністративні правопорушення в системі права: Навч.-метод, посібник. - Львів: ЛДУВС, 2006. - 152 с.

*Лук 'янець Д. М. Адміністративно-деліктні відносини в Україні: теорія та практика правового регулювання: Монографія. Суми: Університетська книга, 2006. — 367 с.

*Стахов А. И., Иванов В. П. Административная ответственность: Учеб. пособие. - М.: ЮНИТИ-ДАНА. 2006. - 111 с.

*Федоров 1. О. Кодифікація адміністративно-деліктного законо­давства України: Монографія. Запоріжжя: TOB «ВПД За­поріжжя», 2006. — 144 с.

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

• Що таке «склад адміністративного проступку»?

*Яка різниця між складом адміністративного проступку і суто адміністративним проступком?

*Яке значення для науки і практики має вчення про склад ад­міністративного проступку?

*Що таке «конструктивні ознаки складу адміністративного про­ступку»?

*За якими критеріями класифікуються склади адміністративних правопорушень?

*Співвідношення основних і кваліфікованих складів.

*Співвідношення матеріальних і формальних складів.

*Яка різниця між розумінням матеріальних і формальних склади в адміністративному і кримінальному праві?

*Співвідношення особистих і службових складів.

*Співвідношення однозначних і альтернативних складів.

*Співвідношення описових і бланкетних складів.

ТЕМАТИКА РЕФЕРАТИВНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ

• Поняття та види складів адміністративного правопору­шення.

*Ознаки складу адміністративного правопорушення.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

Серед нижченаведеного знайдіть види ознак складу адміністра­тивного проступку:

*публічні ознаки;

*вимірювальні ознаки;

*постійні ознаки;

*паразитичні ознаки;

*дискретні ознаки;

*гносеологічні ознаки;

*заглиблені ознаки;

*обмежені ознаки

*перемінні ознаки;

*віртуальні ознаки;

*логічні ознаки;

*додаткові ознаки;

*семантичні ознаки;

*онтологічні ознаки;

*оцінні ознаки;

*родові ознаки;

*медичні ознаки;

*грошові ознаки;

*монетарні ознаки;

*загальні ознаки;

*будівельні ознаки;

*політичні ознаки;

*лінгвістичні ознаки;

*організаційні ознаки;

*управлінські ознаки;

*видові ознаки;

*конкретні ознаки;

*одиничні ознаки;

*уразливі ознаки;

*санітарно-гігієнічні ознаки;

*орфографічні ознаки.

Серед нижчезазначеного назвіть критерії, за якими класифіку­ються склади адміністративних правопорушень:

*адміністративна преюдиція;

*ступень суспільної небезпеки;

*сервітутність;

*характер шкоди;

*судовий прецедент;

*суб'єкт проступку;

*презумпція невинуватості;

*компаративістика;

*структура;

*рентабельність;

*особливості конструкції.

Серед нижченаведеного визначте види складів адміністративного проступку:

*анемічні склади;

*основні склади;

*громадські склади;

*тривіальні склади;

*кваліфіковані склади;

*інтерпеляційні склади;

*матеріальні склади;

*фаталістичні склади;

*конклюдентні склади;

*формальні склади;

*афористичні склади;

*особисті склади;

*корпоративні склади;

*службові склади;

*легітимні склади;

*однозначні склади;

*касаційні склади;

*інтерполяційні склади;

*альтернативні склади;

*описові склади;

*інкорпораційні склади;

бланкетні склади.

Розділ 4

СТРУКТУРА СКЛАДУ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОСТУПКУ

Правопорушення як подія, що сталася реально, є ви­ключно специфічною поведінкою людини чи групи людей.

Будь-яка поведінка, зокрема й протиправна, є результатом взаємодії людської свідомості (уявлення щодо навколишнього світу та внутрішнього ставлення до подій, що відбуваються) і людських діянь (вчинків), що спрямовані на зовнішні об'єкти (довкілля і суспільство). Отже, поведінка — це взаємозв'язок і взаємозалежність суб'єктивного (свідомості) і об'єктивного (вчинку, діяння). З огляду на це в будь-якій поведінці, у тому числі й протиправній (правопорушенні), виділяють чотири чин­ники, які її утворюють: об'єкт, об'єктивну сторону, суб'єкт, суб'єктивну сторону. У зв'язку з цим і склад проступку розгля­дають як сукупність чотирьох аналогічних елементів.

Таким чином, структуру складу адміністративного правопо­рушення становлять: 1) об'єкт складу адміністративного право­порушення; 2) об'єктивна сторона складу адміністративного правопорушення; 3) суб'єкт складу адміністративного правопо­рушення; 4) суб'єктивна сторона складу адміністративного пра­вопорушення.