Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В. В. Бедь юридична психологія.doc
Скачиваний:
264
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.38 Mб
Скачать

§3. Психологічніособливості промовисудді, прокурорайадвокатавсуді

Обвинувальна промова прокурора покликана відповідати певним соціальним сподіванням і спиратися на систему незаперечних дока­зів. Структурно промова державного обвинувача складається з таких частин:1

  1. вступна частина;

  2. виклад фактичних обставин злочину;

  3. аналіз і оцінка зібраних у справі доказів;

  4. обґрунтування кваліфікації злочину;

  5. характеристика особистості підсудного і потерпілого;

  6. пропозиції про міру покарання;

  7. питання відшкодування заподіяного злочином збитку;

  8. аналіз причин і умов, що сприяли скоєнню злочину. Пропози­ції щодо їх усунення;

9)висновок.

В обвинувальній промові прокурора виявляються його компетент­ність, комунікативні навички й уміння, мовна культура, етика пове­дінки та багато чого іншого.

Основним елементом промови прокурора є аналіз події злочину, що повинен бути спрямований на доказ того, що подія злочину мала місце й у скоєнні його винен підсудний. Вся доказова база повинна забезпечити правильність висунутого обвинувачення. При цьому ні очевидність справи, ні визнання провини підсудним не знімає з про­курора обов'язку доведення обвинувачення. На основі сукупності до­казів державний обвинувач повинен сформувати у судді та інших учасників процесу внутрішнє переконання в обґрунтованості і закон­ності обвинувачення.

Судові докази розподіляються на кілька груп (рис. 26).

Групи судових доказів

Група 1: підтверджувальні або спростовуючі подію злочину

Група 3: підтверджувальні або спростовуючі окремі епізоди звинувачення

Група 2: підтверджувальні або спростовуючі конкретний склад злочину

Група 4: особистісні характеристики підсудного і потерпілого

Рис. 26. Основні групи судових доказів

Психологічна характеристика особистості

Як показує судова практика, найменше прокурору вдаються осо­бистісні характеристики підсудного і потерпілого. Частіш за все в ха­рактеристиці виражається однобічність в оцінці особистіших якос­тей, схематизм і казенщина, повчання і зарозумілість, а також непов­нота. Особистісні докази у формі особистіших характеристик мають відповідати вимозі повноти й охоплювати всі основні соціально зна­чущі якості особистості (табл. 9).

Юристу слід пам'ятати вказівку І.П. Павлова про те, що "якщо ви подаєте окремі риси нарізно, то, звичайно, ви характеру людини не визначите, а потрібно взяти систему рис і в цій системі розібрати, які риси висуваються на перший план, які ледве виявляються, зати­раються і т. д."1

У своїй промові прокурор при проголошенні психологічних ха­рактеристик повинен тактовно ставитися до особистості і потерпіло­го, і підсудного, утримуватися від упереджених думок. Він може ана­лізувати ті якості особистості підсудного, що обумовили злочин і ви­явилися в його скоєнні. При цьому неприпустимі занадто широкі особистісні узагальнення, необхідні "стриманість у слові, обдума­ність і справедливість у висновках і поряд з осудом доведеного зло­чину — ставлення до підсудного без черствої однобокості і без образи в ньому почуття людської гідності"2.

Неприпустимі у промові прокурора глузування стосовно інших учасників судового розгляду, знущальний тон, зловтішання з приво­ду горя і нещастя підсудного, його близьких. Стиль судової промови прокурора повинен відповідати її призначенню — здійснювати обви­нувачення від імені держави.

Захисна промова адвоката складається з таких частин3:

  1. вступ;

  2. аналіз фактичних обставин справи;

  3. аналіз особистісних властивостей підзахисного;

  4. аналіз мотивів скоєння злочину підзахисним;

  5. аналіз норм законодавства; 6)висновок.

Промові адвоката на суді протипоказана багатослівність. Є дуже місткий, правильний, такий, що виражає суть адвокатської промови вислів древніх: "Мовчи або говори те, що цінніше за мовчання".

Протипоказані адвокату-захиснику і виправдання злочину, бо за­хист інтересів підсудного зовсім не означає зняття з нього відповідаль­ності за скоєний злочин. "...Можна прощати підсудним їхню прови­ну, але ніколи не варто залишати в руках того, що вони виною при­дбали; можна помилувати підсудних, але ніколи не варто помилувати їх більше тих, кому вони заподіяли шкоду... Якщо ви прийшли судити

Павловские среды. — М.; Л.: Изд-во АН СССР, 1949. — Т. 2. — С. 584. Кони А. Ф. Собр. соч. — Т. 5. — С.169.

Еникеев М. И. Общая и юридическая психология: Учеб. для вузов. — С. 577.

про факт, то ви його повинні назвати білим, якщо він білий; але якщо ж факт не чистий, то повинні сказати, що він не чистий, і нехай підсуд­ні знають, що їм потрібно вмиватися і вмиватися"1 , — такі поради за­хиснику дає А.Ф.Коні.

У захисній промові необхідно уникати типових помилок:

а) деякі адвокати "спочатку накидаються на прокурора і слідс- тво, стверджуючи, що нічого, анічогісінько не встановлено: ні са- мого злочину, ні подробиць його. Прокурор вибудував картковий будиночок; торкніться його злегка, ледве-ледве, і він розлетиться. Але сам захисник карткового будиночка не торкав і, як він розси- пається, не показував... На закінчення просить суд перейнятися по- чуттям жалю до підсудного, не забувати його віку або його сім'ю, або ще чогось і зробити пом'якшення... Навіть самі жалісливі слу- хачі переконуються, що на користь підсудного нічого сказати не можна"2;

б) не забувати, що захиснику варто сперечатися з доказами про- вини підзахисного, а не з прокурором;

в) не захоплюватися "викопуванням" із промови прокурора дріб- них огріхів у виразах із тим, щоб потім побудувати на них свою про- мову, проявляючи дотепність та іронію;

г) неприпустимо обвинувачувати всіх (слідчого — у непрофесіо- налізмі, прокурора — у недобросовісності, експерта — у некомпе- тентності, суддю — в упередженості, свідків — у заляканості і т. п.);

ґ) "немає гіршого прийому захисту, як несправедливі причіпки і нападки на потерпілих. Здебільшого вони говорять правду..."3;

д) не захоплюватися самовихвалянням.

Промова захисника, як і прокурора, має бути конкретною. Роз­пливчасті, що не мають стосунку до справи міркування адвоката не викликають інтересу з боку суддів і не можуть принести користі для формування їх справжнього переконання.

Психологічна особливість судової промови адвоката-захисника полягає в тому, що вона виголошується після виступу прокурора. Під враженням його промови аудиторія одержала вже цілком визначену установку, в неї виник певний психічний стан, сформувалася визна­чена оцінна позиція. Промова адвоката — захисника повинна бути

Кони А. Ф. Избр. произведения. — Т. 1. — С.443. Сергеич П. Искусство речи на суде. — С. 325. Там само. — С. 330.

настільки переконливою, аргументованою й емоційною, щоб можна було зламати сформовану соціально-психологічну установку в суд­дів й інших учасників процесу.

У промові захисника також найскладнішим є аналіз особистіших властивостей підзахисного і мотивів його злочину. "Закон вимагає, — писав А. Коні, — щоб пом'якшення було засновано на обставинах справи. Але з усіх обставин справи, звичайно, найголовніше — сам під­судний. Тому, якщо в його житті, в його особистості, навіть у слабкос-тях його характеру, що випливають із його темпераменту і його фізич­ної природи, ви знайдете підставу для пом'якшення — ви можете до су­ворого голосу осуду приєднати голос милосердя"1.

У ході підготовки захисної промови адвокат може використову­вати зміст табл. 3 для того, щоб характеристика особистості підсуд­ного була достатньо повною.

Даючи розгорнуту характеристику, захисник торкається в промо­ві способу життя підсудного до скоєння злочину, позитивних момен­тів його біографії, таких особливостей його поведінки під час і після скоєння злочину, що можуть позначитися на пом'якшенні його від­повідальності.

Характеристика підсудного повинна бути докладною, об'єктив­ною і відповідати етичним вимогам. С. Андрієвський у промові на захист Іванова А., який обвинувачувався в убивстві своєї нареченої, наводить приклад стислості і водночас докладності й етичності в ха­рактеристиці підсудного:

"Особистість Іванова глибоко повчальна. Він перебуває саме на тій цікавій грані між нормальною і ненормальною людиною, на якій всі по­милки пристрастей зазвичай одержують своє найсильніше і яскраве ви­раження... Іванов, хоча і військовий писар, але людина з великою начи­таністю; ...це поєднання простого звання й освіченості допомагає роз­криттю типовості Іванова: в ньому є і стихійна сила, і розвинена думка. Яка ж він людина? Ви бачите його зовнішність. Хоча йому вже 27років, але він надзвичайно молодий і мініатюрний. Він виглядає гар­ним хлопчиком. Риси обличчя в нього тонкі і правильні, але в його круг­лих очах, здебільшого серйозних, мерехтить неспокійний вогник блука­ючої думки. За родом своїх занять він мав колись гарну кар 'єру — був старшим писарем штабу, але потім збився на манівці, за безпутність втратив службу й останнім часом був слюсарем на порохових заво­дах... Іванов — людина безкорислива... При всій палкості своєї крові і пристрасності своєї натури він ні в якому разі не був розпусником або цим сластолюбцем... Високий стиль і піднесені почуття занадто за­взято виявляються в Іванова завжди, коли він говорить або пише про любов, щоб можна було його запідозрити... в лукавому лицемірстві. Ні, усе це в нього щиро. Він належить до типово роздвоєних людей на­шого часу, що красиво думають і погано поступають "1.

На закінчення відзначимо таку особливість судових промов про­курора і захисника, як неоднорідність аудиторії. Головна частина її — склад суду. Водночас промова і прокурора, і захисника адресу­ється опоненту в судовій суперечці і публіці, яка знаходиться в залі суду. І нехай публіка не має правомочності в рішенні кримінальної справи, але її подих оратор постійно відчуває за своєю спиною, її ре­акція впливає на загальну атмосферу судового засідання. Слід раху­ватися з тим, що всі слухачі відрізняються за своєю правовою квалі­фікацією, життєвим і правовим досвідом, ставленням до справи і її учасників. Серед них юристи-професіонали і дилетанти, люди, які прагнуть безстороннього розгляду справи і пристрасні, часом воро­же налаштовані до промовця. Все це потрібно не тільки враховува­ти, а й будувати свою промову таким чином, щоб змінити ситуацію у відповідному для встановлення істини напрямі. Судова трибуна — місце сильного морального і правового впливу.

Кілька слів про мовну майстерність судді. Вона йому також необхідна. Річ у тім, що у процесі винесення вироку при виявленні суперечностей в змісті переконань окремих суддів виникає необхід­ність одним переконувати інших у правоті своїх поглядів, захища­ти і доказувати істинність своїх переконань, спростовувати ті дум­ки і судження, що вважаються помилковими. До доведення суддя вдається й в тому разі, коли інші члени суду заперечують проти йо­го погляду. Зайво говорити, що промова судді має бути бездоган­ною з погляду мовної культури, в його поведінці "не повинно бути підвищеної жестикуляції, дратівливості, грубості, глузування, зай­вої повчальності"2.

Цит. по: Смолярчук В. И. Гиганты и чародеи слова: судебные ораторы второй половины ХГХ — начала ХХ века. — С.70-72. Дулов А. В. Судебная психология. — С. 402.

ф ф ф

"Золотою ланкою", що скріплює воєдино всю систему доказів і особистих переживань судді, прокурора, адвоката, є їхній привселюд­ний виступ у суді. Він визначає майбутнє судове рішення, значною мірою від того, як "подається" матеріал кримінальної справи в при­вселюдному виступі, залежить "бути або не бути" покаранню чи ви­правданню. Такий гучний висновок не є перебільшенням. Вся історія розвитку привселюдної думки і судочинства підтверджує висловлене судження.

Підтвердимо це фактами, що виходять із "глибини століть". Існує така легенда1. У V ст. до н. е. Всевишній, стурбований сварками лю­дей, що не припиняються, направив на Землю пані Риторику (не бо­гиню, але дуже проникливу і розумну жінку), спорядивши її скринь­кою зі скарбами, використання яких може допомогти людям розібра­тися між собою. Риторика зі своїми скарбами опинилася в Сіракузах (острів Сицилія). Мандруючи, Риторика зустріла двох подорожніх — Каракса і Ліссія. Вона звернулася до них із проханням допомогти від­чинити скриньку зі скарбами. Коли кришка скриньки була піднята, Риторика і подорожні побачили два предмети: квітку лілії й з обох боків гострий меч. Що б це могло означати? Каракс і Ліссій запита­ли про це посланницю Всевишнього.

Риторика присіла на камінь, взяла в руки лозинку і намалювала на піску картину, що відтворена в книзі "Міфи стародавнього світу". Ось як виглядає малюнок Риторики:

Завершивши малюнок, вона передала подорожнім стисле Послан­ня Всевишнього, в якому було усього чотирнадцять слів. Послання гласило: "Люди, учіться красиво і зрозуміло говорити; шукайте разю­чу силу переконання словом. І хай прийде мир у сім'ї ваші".

Отже, лілія — символ краси мови; разючий меч — символ сили пе­реконання. Краса слова і сила переконання — дві сторони майстер­ності усної мови.

Пройшло кілька років. Риторика, перед тим як покинути Землю, продиктувала Караксу і Ліссію свої думки про красу мови і силу пе­реконання словом. Книга була названа "Риторикою", і з того часу вона подорожує світом як зведення правил і засобів мистецтва при­вселюдного виступу.

Мистецтвом переконання словом володіли визначні політики, фі­лософи, учені. Видатними серед них були греки Демосфен і Сократ, Платон і Аристотель, римляни Цицерон і Квінтиліан та ін.

Ораторська майстерність не може не привернути увагу студен­тів — майбутніх юридичних працівників. Причина тому — значу­щість, що не минає, "скарбів Риторики" у діяльності прокурора, ад­воката, судді і будь-якого іншого представника юридичних професій. Останнім часом на прилавках книгарень з'явилося достатньо науко­вої і популярної літератури з риторики, і студент, який думає про свою майбутню кар'єру, знайде можливість її вивчити.

Розділ 12

Цивільне право регулює основні економічні й особистіші відно­сини. Об'єктами цивільних правовідносин є засоби виробництва, предмети споживання, нерухоме майно й інші матеріальні блага, пра­ва особистості, її свобода, честь і гідність.

Беручи участь у суспільному виробництві, розподілі, обміні й споживанні, переслідуючи ті або інші життєві цілі, люди здійсню­ють визначену взаємодію один з одним, вступають у стосунки співпраці або конфронтації, виявляють свої емоційно-вольові особливості. Тобто вся сукупність соціальних відносин між члена­ми суспільства виявляється в сфері цивільних правовідносин. І ко­ли порушуються особисті права людини як у сфері майнових, так


ПСИХОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ЦИВІЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА

§ І.Деякі психологічні питанняцивільно-правового регулюванняусферіекономіки

Основною юридичною формою регуляції ринкових відносин є до­говір. З психологічного погляду договір можна розглядати і як фор­му міжособистісних відносин, і як форму співвіднесення інтересів і по­треб людей, їхніх вольових зусиль.

За своєю суттю договір це:

  • оформлення зобов'язальних стосунків між людьми;

  • угода сторін, що веде за собою виникнення, зміну і припинення правовідносин, тобто визначених прав і обов'язків його учас­ників;

• угода, виконання якої забезпечується силою державного примусу. Як впливає цивільно-правовий договір на діяльність сторін? Він

визначає:

а) порядок дій і засоби їхнього виконання;

б) характер взаємодії партнерів;

в) систему контролю за відповідними діями;

г) мотивацію виконання дій.

Як видно з перелічених положень, цивільно-правовий договір у процесі його виконання має в тому числі й психологічний зміст, обу­мовлений психологічною структурою людської діяльності1.

Коло необхідних умов для укладання найпоширеніших договорів (купівлі-продажу, поставки, перевезення, оренди та ін.) нормативно урегульоване. Проте це не означає, що при укладанні договору й осо­бливо при його виконанні та або інша сторона дотримує головного соціально-психологічного принципу — принципу добросовісності партнерів. У центральній і регіональній пресі наводяться приклади, коли окремі фірми, організації і приватні особи, укладаючи договір, обманюють другу сторону, не виконують цілком або частково умо­ви договору, завдаючи їй матеріальних і моральних збитків. І прик­ладів таких, на жаль, досить багато. Ось деякі з них.

Пригадаємо діяльність різноманітних пірамід типу "МММ", "Хо-пер", "Гермес", "Планета Плюс", "АЛД" та ін. Кожне із зазначених акціонерних товариств укладало з громадянами договір про залучення

Більш докладно психологічна структура діяльності розкрита в першій книзі "Юридичної психології".

їхніх коштів під економічну програму з наступним поверненням грошо­вої суми і виплатою винагороди у вигляді відсотків. У договорі вказува­лися права й обов'язки сторін, терміни дії, особливі умови, форс-мажор і навіть гарантії виконання договору. І що вийшло на ділі...

Доля прикладу "Хопер-інвест", створеного 1993 року: не повернув 4 мільйонам вкладників близько 1SO мільйонів доларів. Незважаючи на те, що Центральний банк не видав "Хопру" ліцензію, його власники знайшли лазівку в законі й представили усіх вкладників як співзасновни-ків фірми. Свідоцтва про внески в статутний фонд не вносилися, всі угоди державної реєстрації не проходили. І хоч двоє з організаторів ці­єї липової фірми постали перед судом і за шахрайську діяльність одер­жали певні терміни позбавлення волі, мільйонам постраждалих грома­дян домогтися повернення своїх грошей дотепер не вдалося1.

Минулого літа киянин Н. у складі групи відправився милуватися Францією. На сторінках газети він ділиться враженнями від організа­ції туру: «Починалася туристична поїздка чудово: оператори турфір-ми, чемно усміхаючись, швидко оформили договір, попередили про по­рядок вильоту, митного огляду, умов проживання і харчування і т. д. А от після прибуття до Парижа почалися проблеми відразу ж, як тільки група дісталася до заброньованого й оплаченого ще в Києві го­телю. Араб, який зустрів мене біля стойки, повідомив, що я поселений у двомісний номер, мій партнер уже заселився. Увійшовши, я виявив то­вариша по нещастю (він був із Краснодара), який сказав, що ліжко в номері одне, не вдалося відшукати навіть другого рушника. На щастя, в одного з моїх друзів у Парижі виявилися родичі, і я умолив їх дати мені можливість переночувати. Йдучи з готелю, я домігся в керуючо­го ваучера, в якому було зазначено, що мене розмістили в двомісному номері...

Повернувшись до Києва, я показав туроператорам два докумен­ти — договір, підписаний у тому числі й представником фірми (там чорним по білому написано, що я сплатив за одномісний номер), і вау­чер, привезений із Парижа. Порушення моїх споживчих прав було більш ніж очевидне. Проте "чемні" оператори, навіть не вибачившись, спо­чатку всю провину звалили на французів, а потім, зчинивши крик, завер-

Див.: Вкладчики остались в полном... хопре // Мир новостей. — 2001.— № 1B (3B4). — 29 апр.

шили розмову словами: "Багато тут вас ходить, усім не догодиш...". Гроші за готель мені так і не повернули...»1

Спеціалісти, які займаються вивченням сучасного цивільного права в сфері економіки, відзначають усезростаючий зв'язок її з ети­кою і соціальною психологією, насамперед із міжособистісною взає­модією в умовах ринкових відносин. "Докладно регульовані в усіх цивільно-правових системах правила про наслідки визнання догово­ру недійсним, спрямовані на те, щоб несприятливі результати відчув той, хто порушив правила гри, застосував недостойні прийоми для одержання вигоди, зневажив для цього вимоги закону. Може пост­раждати і той, хто діяв легковажно, необдумано, некомпетентно. Водночас охороняються інтереси добросовісного, порядного учасни­ка ринку, підготовленого до тієї діяльності, якою він займається"2.

Суттєву роль в охороні системи ринкових відносин відіграє зобо­в'язання відшкодування порушниками заподіяних збитків (матеріа­льних або моральних). Охорона інтересів громадян неможлива без відшкодування заподіяних втрат. При розв'язанні цього питання правові системи різних держав виходять з етично-психологічної сут­ності проблеми: збитки, заподіяні засобом, який суперечить добро­порядності, підлягають відшкодуванню. До таких засобів варто від­нести насильство або погрозу фізичного насильства, зловредність, наклеп тощо.

Важливими цінностями ринкових відносин є престиж, імідж, ре­путація фірми, підприємства або певної особи. Імідж (від англ. image — віддзеркалення) визначає місце кожної організації й окре­мої ділової людини в структурі соціально-економічних і міжособис-тісних відносин. Порушення моральних або правових норм у діяль­ності фірми або підприємства, що стало відомо громадськості, зни­жує їхній престиж. Приміром, у відомої всьому світу компанії Microsoft цього року похитнулася репутація. Проти компанії вису­нутий один із найбільших позовів за обвинуваченням у расовій дис­кримінації. Колишні і ті, що продовжують працювати у фірмі чор­ношкірі співробітники, обвинувачують адміністрацію в расизмі і розраховують одержати від Microsoft компенсацію в 5 млрд дол.

Когда теряешь веру // Досуг. — 2001. — № 18. — 6 февр.

Халфина Р. О. Современный рынок: правила игры. — М.: Гуманит. знание, 1993. — С. 76.

Вони твердять, що їм сплачували менше, ніж іншим, і неодноразово відмовляли в підвищенні, хоча їхня кваліфікація була вищою, ніж у білих співробітників1.

Особливою фігурою в умовах ринкової економіки є підпри­ємець, який об'єднує в одній особі власника і керівника. За своєю функціональною роллю в економіці України справжній підпри­ємець як основний мотив має прагнення до самостійної творчої ді­яльності на благо суспільства. До сучасного підприємця висува­ються певні вимоги юридичного, психологічного, етичного харак­теру.

Психологічні особливості підприємця визначаються насамперед його мотиваційною сферою. Справжній підприємець як основну, до­мінантну має потребу в самореалізації, досягненні успіху. Останнє винятково важливо для процесу прийняття відповідальних рішень. Якщо в людини мотивація остраху невдачі вища, ніж мотивація до­сягнення успіху, то навряд чи вона прийме ризиковане рішення. У цьому відношенні фактором, який впливає на успішну діяльність під­приємців, є стабільна обстановка в суспільстві, законодавча політи­ка держави стосовно підприємництва і правова захищеність осіб, які ним займаються.

На діяльність підприємця дуже впливають такі психологічні фе­номени, як самооцінка (дає змогу йому реалістично зважувати свої можливості, оцінювати свій досвід, підвищувати самоосвіту), рівень вимог (занижений рівень вимог веде до зайвої обережності при при­йнятті рішень, до уникання ризику), творчий характер мислення, лі­дерство та ін.

Крім розглянутих суб'єктивних передумов розвитку підприємниц­тва, на цей процес впливають і об'єктивні можливості, що існують у суспільстві для підприємницької діяльності. До них слід віднести на­самперед:

  • права господаря власності, захищені законом від будь-яких за­зіхань;

  • рівноправність усіх форм власності;

  • майново-розпорядницька самостійність при організації госпо­дарських зв'язків;

  • офіційна, податкова, фінансова, кредитна і т. п. політика дер­жави стосовно приватного бізнесу.

Реальна практика підприємницької діяльності показує, що на шляху розвитку підприємництва в нашій країні не всі правові норми стимулюють розширення дрібного бізнесу.

Цивільне правове регулювання має дозвільну, а не заборонну зага­льну спрямованість. Воно дає можливість кожному члену нашого сус­пільства використовувати правові засоби для реалізації своїх інтересів, що не суперечать закону. Дозвільний характер цивільного правового ре­гулювання підприємницької діяльності припускає соціально-психологічну підготовленість населення до його усвідомлення і викори­стання. Низький рівень правової культури, падіння деяких моральних критеріїв (особливо в сфері ділових відносин), зміна соціальних ціннос­тей призвели до того, що з'явилися структури тіньової економіки. Останнє безпосередньо відбилося на криміналізації суспільства.

Отже, цивільне законодавство формує відповідну психологію по­ведінки людей в умовах ринкових відносин. Справедлива і законна угода різнонаправлених інтересів суб'єктів правовідносин — склад­не і серйозне завдання правоохоронної системи держави.