Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. Зм_стовна частина.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
822.27 Кб
Скачать

Тема 5: європейська система перезарахування кредитів - ects План

  1. Поняття ЕСТS: ознаки та документи.

  2. Кредити ЕСТS.

  3. Координатори ЕСТS.

  4. Інформаційний пакет.

Література:

Основна

  1. Вища освіта України і Болонський процес: Навч. посіб./ Ред. Кремень В.Г.- Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2004.- 384 с.

  2. Зайцев М.О. Впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу як чинник реформування освіти в контексті Болонського процесу: проблеми та прогнози // Болонський процес: перспективи і розвиток у контексті інтеграції України в європейський простір вищої освіти. - 2004.- С.135-137.

  3. Мороз І.В. Кредитно-модульна система організації навчального процесу: (Довідник для студентів).- К.: Освіта України, 2005.- 90 с.

  4. Товажнянський Л.Л. Болонський процес: цикли, ступені, кредити: Монографія / Л.Л.Товажнянський, Є.І.Сокол, Б.В.Клименко.- Х.: НТУ "ХПІ", 2004.- 144 с.

Додаткова

  1. Байденко В.И. Болонский процесс: структурная реформа высшего образования Европы.- К., 2005.- 143 с.

  2. Болонський процес у фактах і документах (Сорбонна-Болонья-Саламанка-Прага-Берлін)/ Упоряд. Степко М.Ф., Болюбаш Я.Я., Шинкарук В.Д. та ін.- Тернопіль: Економічна думка, 2003.- 60 с.

  3. Болонський процес: Документи/ Уклад. З.І. Тимошенко, А.М.Грехов, Ю.А.Гапон, Ю.І.Палеха.- К.: Європ. ун-т, 2004.- 169 с.

  4. Иванов С. Болонский процесс: проблемы конкурентоспособности/ С.Иванов, И.Волкова// Alma mater.- 2004.- №7.- С.19-26.

  5. Проблеми адаптації вищої освіти в Україні до європейських стандартів і принципів Болонського процесу: Матеріали міжнар. наук. конф. 23-26 берез. 2004 р., Ужгород (Україна) - Сніна (Словаччина)/ Упоряд. Х.М.Олексика.- Ужгород, 2004.- 227 с.

  1. Поняття естs: ознаки та документи

ЕСТS (Європейську кредитно-трансферну систему) розглядають як засіб підвищення мобільності студентів щодо переходу з однієї навчальної програми на іншу, включно з програмами післядипломної освіти. ЕСТS – це багатоцільовий інструмент визнання й мобільності, засобом реформування навчальних програм, а також засобом передачі кредитів вищим навчальним закладам інших країн. Вона є єдиною кредитною системою, яку успішно протестували та використали у всій Європі. Важливим моментом запровадження акумулюючої кредитної системи є можливість враховувати всі досягнення студента, а не тільки навчальне навантаження, наприклад, участь у наукових дослідженнях, конференціях, предметних олімпіадах тощо. Ця система допомагає визначити періоди навчання за кордоном, збільшує якість і кількість студентської мобільності в Європі. Нещодавно ЕСТS почала застосовувати накопичувальну сис­тему, яка виконується на інституціональному, регіональному, національному та європейському рівнях. Це одне з головних по­ложень Болонської декларації (червень 1999 року). ЕСТS запропонували 1989 року в структурі Еrasmus, а нині вона є складовою програми Socrates.

Метою створення ЕСТS стало бажання полегшити читання та порівняння навчальних про­грам для будь-яких студентів - місцевих та іноземних; підвищення мобільності і академічного визнання, з її допомогою університети організовують і перевіряють навчальні програ­ми.

Основними ознаками ЕСТS є:

1. ЕСТS засновано на конвенції про 60 кредитних заходів з обсягу робіт студентів за один академічний рік.

2. Кредит також підсумовує результат навчання. Результати навчання - це знання, які вказують, що студент буде знати, розу­міти або на що буде здатний після закінчення навчання, коротко­го чи тривалого.

3. Розміщення кредитів ЕСТS протягом офіційного циклу програми навчання. Повний обсяг робіт, потрібний для закін­чення першого рівня циклу, становить 3-4 роки (тобто 180 або 240 кредитів).

4. Обсяг робіт студентів в ЕСТS включає час, проведе­ний на лекціях, семінарах, для самостійних робіт, підго­товки до іспитів, їх складання тощо.

5. Кредити поширюються на всі компоненти навчальної програми (модулі, курси, дисертаційні роботи). Також вони відображають обсяг робіт, кожного з необхідних компонентів, включених у програму відносно всього обсягу робіт, потрібно­го для закінчення повного року навчання.

6. Оцінювання студента здійснюється документально на локальному або національному рівні. Шкала оцінювання ECTS має такий вигляд:

А – «відмінно»;

В – «дуже добре»;

С – «добре»;

D – «задовільно»;

Е – «достатньо»;

FX – «незадовільно» – потрібно попрацювати перед тим, як от­римати залік;

F – «незадовільно» – необхідна серйозна подальша робота.

Висновок про погані результати не обов'язково вносити до залікового документу.

Документи, потрібні для вступу до ЕСТS

1. Стандартний інформаційний пакет (курсовий каталог) навчального закладу двома мовами (або тільки англійською мовою для програм, які вивчаються англійською) на веб-сайті і (або) на дискеті чи в буклеті. Інформаційний пакет (курсовий каталог) має містити пункти контрольних робіт, доданих до до­кумента, включаючи інформацію для іноземних студентів.

2. Угода (договір) про навчання складається з переліку курсів, які буде відвідувати студент. Його слід узгодити зі студентом і відповідальною особою навчального закладу. У разі кредит­ного взаємозаліку договір про навчання необхідно укласти зі студентом та двома уповноваженими органами перед його від'їздом і відкоригувати в разі якихось змін.

3. Система оцінювання, вказує вивчені курси, отримані кредити, як локальні так і, по можливості, рівня ЕСТS. Під час кредитного взаємозаліку копії документів завіряють на місці до від'їзду, а потім в інституті, де навчати­меться студент, наприкінці періоду навчання.

Як отримати знак (лейбл) ЕСТS?

1. Знак ЕСТS присуджують тим вищим навчальним за­кладам, які виконують вимоги ЕСТS у першому та другому циклах рівнів програм. Знак підвищить статус такого закладу як взаємозалікового і надійного партнера європейської та між­народної співпраці.

2. Критерій знаку: інформаційний пакет (курсовий каталог) (он-лайн або копія на дискеті в одному чи декількох буклетах) двома мовами (або тільки англійською для програм, які викла­даються англійською), використання кредитів ЕСТS, зразки договорів про навчання, копії документів і докази офіційного академічного визнання.

3. Форма заяви, опублікована на веб-сайтах Socrates, Leonardo & Youth ТАО. Останній строк здачі заяви - 1 листо­пада 2003 року (так і для наступних років). Знак дійсний про­тягом трьох академічних років. Список інститутів, які мають знак, будуть опубліковані на веб-сайті Еurора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]