Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы охраны труда КР.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
35 Кб
Скачать

2. Інструктаж з охорони праці

За характером і часом проведення інструктажі з охорони праці поділяються на:

вступний;

-Первинний на робочому місці;

-Повторний;

позаплановий;

цільовий.

Вступний інструктаж з охорони праці проводять з усіма працівниками, які вперше прийняті на постійну чи тимчасову роботу, незалежно від освіти, трудового стажу або стажу роботи за цією професією, посадою; відрядженими, учнями і студентами, які прибули на виробниче навчання або практику, перед початком трудового професійного навчання в лабораторіях, майстернях, на полігонах та інших місцях.

Вступний інструктаж проводить інженер з охорони праці або фахівець, на якого наказом по організації покладено ці обов'язки. Вступний інструктаж проводиться за програмою, затвердженою наймачем. Програма вступного інструктажу розробляється з урахуванням специфіки діяльності організації на підставі типового переліку питань програми вступного інструктажу з охорони праці.

Реєстрація вступного інструктажу здійснюється в журналі реєстрації вступного інструктажу.

Первинний інструктаж з охорони праці на робочому місці до початку роботи проводять з працівниками:

прийнятими на роботу;

переведеними з одного підрозділу в інший або з одного об'єкта на інший;

беруть участь у виробничому процесі, залученими до робіт (надання послуг) в організації або виконують роботи (надають послуги) за завданням організації (за укладеним з організацією договором);

з працівниками інших організацій, в тому числі і з відрядженими, за участю їх у виробничому процесі на території організації;

Первинний інструктаж на робочому місці проводиться за інструкціями з охорони праці для професій та видів робіт (послуг) з реєстрацією в журналі інструктажів з охорони праці.

Повторний інструктаж з охорони праці проходять всі працівники, незалежно від кваліфікації, освіти, стажу, характеру виконуваної роботи, не рідше одного разу на шість місяців за інструкціями з охорони праці для професій та видів робіт (послуг) з реєстрацією в журналі інструктажів з охорони праці.

Первинний інструктаж на робочому місці та повторний інструктаж можуть не проводиться з особами, які не зайняті на роботах з монтажу, експлуатації, налагодження, обслуговування та ремонту обладнання, використання інструменту, зберігання і застосування сировини і матеріалів (за винятком робіт з підвищеною небезпекою).

Перелік професій та посад працівників, які звільняються від первинного інструктажу на робочому місці і повторного інструктажу, затверджується роботодавцем.

Позаплановий інструктаж проводиться при:

-Прийняття нових нормативних правових актів, у тому числі технічних нормативних правових актів та локальних нормативних правових актів, що містять вимоги з охорони праці, або внесення змін та доповнень до них;

-Зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, приладів та інструменту, сировини, матеріалів та інших факторів, що впливають на безпеку праці;

порушенні робітниками нормативних правових актів (документів) з охорони праці, які могли призвести або призвели до травмування, аварії або отруєння;

вимозі державних органів нагляду і контролю при порушенні працівниками діючих нормативних правових актів (документів) з охорони праці;

-Перервах в роботі за професією (на посаді) більше 6 місяців;

-Надходженні інформації про аварії та нещасні випадки, що сталися а однопрофільних організаціях.

Обсяг і зміст інструктажу визначаються залежно від причин і обставин, що викликали необхідність його проведення.

Цільовий інструктаж проводиться при:

виконанні разових робіт, не пов'язаних з прямими обов'язками за фахом (навантаження, розвантаження, прибирання території тощо);

ліквідації наслідків аварій, стихійних лих і катастроф;

виконання робіт, на які оформляється наряд-допуск;

проведенні екскурсії в організації.

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі проводить безпосередньо керівник робіт (начальник виробництва, цеху, дільниці, майстер, інструктор і т.п.).

Проведення первинного, повторного, позапланового, цільового інструктажу та стажування підтверджується підписами осіб, які проводили і минулих інструктаж, стажування, в журналі реєстрації інструктажу з охорони праці встановленої форми. Журнали реєстрації вступного інструктажу з охорони праці, реєстрації інструктажу з охорони праці повинні бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою.

Форми названих журналів наведені в додатках до Інструкції про порядок підготовки (навчання), перепідготовки, стажування, інструктажу, підвищення кваліфікації і перевірки знань працюючих з питань охорони праці (далі - Інструкція), затвердженої постановою Міністерства праці та соціального захисту від 28 листопада 2008 № 175.

Термін зберігання названих журналів 10 років з дати внесення останнього запису.

В організації, виходячи з особливостей виробництва, складається перелік робіт з підвищеною небезпекою, що виконуються за нарядом-допуском, що вимагають здійснення спеціальних організаційних та технічних заходів, а також постійного контролю за їх виробництвом (вогневі роботи на тимчасових робочих місцях, роботи на даху будівлі, в резервуарах, колодязях, підземних спорудах та інші).

Перелік робіт з підвищеною небезпекою, що виконуються за нарядом-допуском, затверджується керівником організації, з урахуванням специфіки окремих видів робіт на їх виробництво розробляються і приймаються в установленому порядку технологічні карти або проекти виробництва робіт.

Наряд-допуск оформлюється у двох примірниках. Перший примірник знаходиться у посадової особи, яка видала наряд-допуск, другий - у керівника робіт. Перелік посадових осіб, які мають право видачі наряду-допуску, затверджується наказом керівника організації. При виробництві робіт працівниками будівельних, ремонтно-будівельних, монтажних та інших організацій на території організації наряд-допуск оформляється в трьох примірниках - третій примірник видається відповідальній особі організації, на території якої проводяться роботи.

У разі проведення цільового інструктажу з особами, які виконують роботи за нарядом-допуском, відмітка про його проведення проводиться в наряді-допуску.

Відповідальність за організацію навчання, стажування, інструктажу і перевірки знань працівників з питань охорони праці покладається на керівника організації, в структурних підрозділах - на керівників структурних підрозділів.

Контроль за своєчасним і якісним проведенням навчання, інструктажу і перевірки знань працівників організації з питань охорони праці здійснює спеціаліст з охорони праці (уповноважена особа з охорони праці).