Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток_Б_ДОВІДНИК.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
4.43 Mб
Скачать

6.10.Виробниче освітлення

6.10.1. Значення світла для працездатності та здоров'я людини

6.10.1.1. За своєю природою світло - це видиме випромінювання електромагнітних хвиль довжиною від 380 до 780 нм (1 нм дорівнює 10~9 м).

Під час здійснення будь-якої трудової діяльності втомлюва­ність очей, в основному, залежить від напруженості процесів, що супроводжують зорове сприйняття.

6.10.1.2. Для створення оптимальних умов зорової роботи слід врахову­вати не лише кількість та якість освітлення, а й кольорове оточен­ня. Діючи на око, випромінювання, що мають різну довжину хвилі, викликають відчуття того або іншого кольору. Межі довжини хвиль при колір­них смугах наступні:

фіолетовий -

380-450 нм;

синій -

450-480 нм;

зелений -

510-550 нм;

жовтий -

575-585 нм;

оранжевий -

585-620 нм;

червоний -

620-760 нм

Для ока людини найбільш відчутним є жовто-зелене випроміню­вання із довжиною хвилі 555 нм. Спектральний склад світла впли­ває на продуктивність праці та психічний стан людини. Так, якщо продуктивність людини при природному освітленні прийняти за 100%, то при червоному та оранжевому освітленні (довжина хвилі 600...760 нм ) вона становить лише 76%. При надмірний яскравості джерел світла та оточуючих предметів може відбутися засліплення робітника. Нерівномірність освітлення та неоднакова яскравість оточуючих предметів призводять до частої переадаптації очей під час виконання роботи і, як наслідок цього, — до швидкого втом­лення органів зору. Тому поверхні, що добре освітлюються, краще фарбувати в кольори з коефіцієнтом відбивання 0,4-0,6, і, бажа­но, щоб вони мали матову або напівматову поверхню.

6.10.1.3. Залежно від джерела світла виробниче освітлення може бути трьох видів:

природне – освітлення приміщень світлом неба (прямим або відбитим) яке проходить крізь світлові прорізи в зовнішніх огороджуючих конструкціях;

штучне- здійснюється штучними джерелами світла (лампами розжарювання або газорозрядними) і призначене для освітлення приміщень у темні години доби, або таких приміщеннь, які не мають природного освітлення;

суміщене- одночасне поєднання природного і штучного освітлення.

6.10.1.4. Основним документом, який регламентує норми освітлення є ДБН.В.2.5-28-2006 “Природне і штучне освітлення”. Норми поширюються на проектування освітлення територій, приміщень нових та існуючих, що підлягають реконструкції, будівель і споруд різного призначення, місць виконання робіт на відкритих просторах, територій промислових та сільськогосподарських підприємств, залізничних колій площ підприємств, зовнішнього освітлення міст, поселень та сільських населених пунктів. Проектування пристроїв місцевого освітлення, які постачаються комплектно зі станками, машинами і виробничими меблями, слід також виконувати відповідно до цих Норм.

6.10.1.5. ДБН.В.2.5-28-2006 не поширюються на проектування освітлення підземних виробок, морських і річкових портів, аеродромів, залізничних станцій та їх колій, спортивних споруд, лікувально-профілактичних закладів, приміщень для зберігання сільськогосподарської продукції, розміщення рослин, тварин, птиці, а також на проектування спеціального технологічного і охоронного освітлення при засто­суванні технічних засобів охорони.

6.10.1.6. На базі цих норм розробляються галузеві норми освітлення, які враховують специфічні особ­ливості технологічного процесу і будівельних рішень будівель і споруд галузі, які погоджуються і за­тверджуються відповідно до чинного порядку.

6.10.1.7. В залежності від характеристики зорової роботи ( від об’єкта розрізнення) встановлено 8 розрядів зорової роботи, а саме:

I - найвищої точності;

II - дуже високої точності;

III - високої точності;

IV- середньої точності;

V- малої точності;

VI - груба (дуже малої точності);

VII- робота з матеріалами, які світяться і виробами в гарячих цехах;

VIII - загальне спостере­ження за ходом ви­робничого процесу

6.10.1.8. В нормах наведені вимоги та допустимі значення освітлення для приміщень промислових підприємств:

для штучного освітлення при системі комбінованого і загального освітлення;

природного освітлення (значення коефіцієнта природної освітленості (КПО) при природному освітленні (верхньому та боковому) та суміщеному (при верхньому або комбінованому освітленні та при боковому);

допустимі показники осліпленості і коефіцієнта пульсації освітленості.

6.10.1.9. Нормовані показники освітлення загальнопромислових приміщень і споруд наведені в додатку И ДБН.В.2.5-28-2006.

6.10.1.10. Нормовані показники для основних приміщень громадських, житлових і допоміжних споруд наведені в додатку К ДБН.В.2.5-28-2006.

6.10.1.11. Штучне і суміщене освітлення слід проектувати з урахуванням вимог до ультрафіолетового випромінювання згідно з чинними нормативними документами, затвердженими МОЗ України.