Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2менеджмент шпорки.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
508.42 Кб
Скачать

1.24 Аналіз показників ефективності різних організац форм.

Основні ознаки успішної роботи :

Атмосфера в групі , завдання і цілі, спілкування ,конфлікти , рішення , розподіл ролей , критика , почуття , керування , саморефлексія .

Немає вірних рішень,рішення-це вибір альтернативи.

Ефективність діяльності підприємства аналізують за такими показниками: прибуток, норма прибутку, рентабельність, а також показниками використання трудових ресурсів (продуктивність праці), основних виробничих фондів (фондовіддача, фондомісткість)

Ліквідність — це здатність вчасно сплатити борги (зобов'язання)

Фінансова стійкість підприємства характеризується можливістю покривати за власні кошти вклади в основні фонди

Економічний аналіз-це економічна оцінка результату,а це економічний ефект .

Це співвідношення результату до витрат.

Н-витрати; Р-ціна; V- змінні витрати , І – прибуток.

Н+І/Р* V

Народногосподарський ефект. Розраховується результати та витрати за весь період життєвого цикла заходу який аналізується у всіх сферах народного госп.

Госпрозрахунковий ефект. Ефект який отримується в умовах функц-ння в умовах невеликого підприємства чи бригади

1.25 Недоліки та переваги різних форм вир-цтва

Основні принципи організації дрібного підприємництва Організація дрібного підприємництва має базуватися на принципах самоокупності та одержання прибутку.

Одиничне- виготовляють продукцію в одиничних екземплярах, що не повторюються взагалі або повторюються нерегулярно. На дільницях і в цехах переважають одиничні процеси, але є робочі місця та цілі підрозділи із серійним виробництвом уніфікованих деталей і вузлів для різних виробів. серійне - серії виробів обмеженої номенклатури, які періодично повторюються.. На серійних підприємствах робочі місця переважно серійного типу виробництва. Водночас можуть використовуватися і процеси масового виробництва уніфікованих деталей на потокових лініях.(літакобудівні заводи)

Масове- безперервно випускають один або кілька виробів протягом тривалого часу за умов високої внутрішньозаводської спеціалізації. На робочих місцях переважають масові процеси, проте в окремих випадках за низької трудомісткості операцій використовуються серійні типи виробництва, наприклад на заготівельних процесах. До таких підприємств належать автомобільні, тракторні заводи, підприємства з виготовлення годинників, телерадіоапаратури та ін.

Найбільш ефективним є масове виробництво, де легко застосовувати високопродуктивне спеціальне устаткування й максимально реалізувати принципи раціональної організації виробничого процесу. Технічно та організаційно складним і найменш ефективним є одиничне виробництво. Тому важливою передумовою підвищення ефективності виробництва є збільшення його серійності, перехід (за можливості) від одиничного до серійного, а від серійного до масового виробництва. Досягається це різними способами, зокрема розширенням ринку збуту і збільшенням серій виробів, уніфікацією деталей і агрегатів особливо складних машин і приладів, запровадженням групових методів обробки тощо.