Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_istoriya_ukra_nskogo_suspilstva (1).doc
Скачиваний:
483
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
800.26 Кб
Скачать

70, Передумови та специфіка українського національно руху в Російській імперії на етапі становлення індустріального суспільства. Хлопомани. Громадівський рух.

Занепад кріпосницької системи господарювання, активізація колонізаторської політики російського царизму одночасно з іншими чинниками зумовлювали дальший розвиток національного руху в Україні

Хлопоманство — кількісно невелике відгалуження українського культурно-національного руху другої половини XIX ст., що об'єднувало представників ліберальної інтелігенції, які виступали за зближення із селянством. Вони спростовували твердження, що Правобережна Україна є частиною Польщі, а українська мова — діалект польської. Ідеологом хлопоманства був Володимир Антонович — який накреслив і програмові його засади. Основні форми діяльності: культурно – освітня діяльність, вивчення побуту, звичаїв поетичної творчості українського народу. дотримання народних звичаїв, спілкування українською мовою, носіння українського народного одягу; збирання українського фольклору; просвітницька робота в селі, підняття національної самосвідомості селян. Видавали рукописний журнал і заснували підпільну українську школу Кінцева стратегічна мета - ліквідація царизму, кріпацтва, установлення демократичної республіки на основі зміцнення добровільного співжиття росіян, українців і поляків Хлопомани припинили діяльність у селах унаслідок тиску в 1861 р. і приєдналися до українських груп, що дія ли в містах.

Громади — напівлегальні непартійні об'єднання української інтелігенції. Перша громада була створена в 1859 р. в Петербурзі. Мета: підвищення культурно-освітнього рівня українського народу. Учасники:В.Білозерський,М.Костомаров, Т.Шевченко(колиш. кирило-мефодіївці). Діяльність громад: —видання в Петербурзі літературно-наукового щомісячного журналу «Основа» —поширення громадівського руху в Україні та Росії —громадівці обґрунтували самостійність українського народу, його мови та культури; —організація недільних та щоденних шкіл для дорослих; —написання українських підручників; —збирання коштів на видання української літератури; Громади були розгромлені у 1863 р.: закрито недільні школи, заарештовано активних учасників громадівського руху, припинено видання громадівської преси. Валуєвський циркуляр 1863 р. довершив розгром і спричинив перерву в розвитку українського національного руху на десять років.

Значення діяльності громад: заклали підвалини української науки; вплинули на розвиток українського руху в Західній Україні; завершили об'єднання ліво- і правобережної течій українського руху в Російській імперії; науково обґрунтували окремішність українського народу; допровадили український визвольний рух до політичної стадії; забезпечили наступність поколінь українського визвольного руху.

71. Розвиток культурно-освітнього і національно-політичного руху у західноукраїнських землях в др.Пол. Хіх ст. – поч. Хх ст.

Вияви нац.го відродження на зх.українських землях чітко окреслюються в ХІХ ст., тобто тоді, коли Галичина разом із Буковиною перебували в складі Австрії, і розпочалася активна боротьба за автономність Галичини у складі імперії.

У 1868р. народовці засновують громадське товариство “Просвіта”, створюють у Львові клуб “Руська бесіда”. З 1880р. починають видавати газету “Діло”, а у 1885р. створюють політичну організацію – Народну Раду. Основними гаслами народовців були: народність, лібералізм, демократія, федералізм. Нарешті, прихильники й послідовники ідей М.Драгоманова у Галичині, І.Франко, М.Павлик, С.Данилевич та ін., у 1890р. створюють першу політичну організацію європейського зразка – Русько-Українську радикальну партію (РУРП). В основу її програми було покладено соціальні ідеї, соборність і незалежність України, видавалися газети “Народ”, “Хлібороб”.

Наприкінці XIX- на початку XX ст. в Галичині виникають нові політичні партії. Найвпливовішою була Національно-демократична партія, заснована у 1899р., яка переважно захищала інтереси селянства.

На Буковині діяли Руське товариство (1869р.), що опікувалося питаннями культури та Руська Рада, що представляла українців на виборах. З 1880-х років у цих організаціях набувають ваги українофіли.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]