Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_Назаренко_11 2.docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

3 Вибір і характеристика фототехнічних засобів та матеріалів

3.1 Вибір апаратури та устаткування

Таблиця 3.1.1

ХАРАКТЕРИСТИКА ФОТО УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ ЗЙОМКИ

Назва устаткування

Назва пристрою та його характеристика

Обґрунтування вибору

1

Фотоапарат

Canon 5D Mark II Кількість робочих пікселів складає 22,00 мегапікселі Розмір матриці 35mm Максимальний розмір зображення у пікселях – 5616x3744

Технічні можливості фотоапарату забезпечують високу якість знімків, при зйомці та друкуванні

2

Фотоапарат

Canon 7D

Кількість робочих пік селів складає 18 мегапікселі

розмір матриці 1,6

Максимальний розмір зображення у пікселях – 5184x3456

Прекрасно підходить для зйомки в будь-яких умовах. Ідеально підходить для зйомки спортивних подій та рухомих об'єктів завдяки своїй швидкості і точності

4

2.1

Об’єктив

Canon EF 17-40mm lens f/4 L

Зум об'єктив для цифрових дзеркальних фотокамер, що має широкий кут, який дозволяє охопити більше деталей

5

2.2

Об’єктив

Canon EF 50mm f/1.8

Має відмінну якість зображення, постійну діафрагму f/1.8, що дозволяє фотографувати з великою глибиною різкості.

6

2.3

Об’єктив

Canon EF 135mm f/2.0 L

Довгофокусний  світло сильний об’єктив, який дає змогу оптично приблизити віддалені об`єкти зйомки.

7

Штатив

Benro А-358 Максимальне навантаження: 15 кг Вага: 2.33 кг Довжина у складеному стані: 58.5см Мінімальна робоча висота: 27.5см Максимальна робоча висота: 174.5 см Кількість секцій: 4 Матеріал: алюміній, магній

Вага штативу забезпечує стійкість під час зйомки.

Регулювання голівки штативу забезпечує багатофункціональність у використанні.

Таблиця 3.1.2

ХАРАКТЕРИСТИКА УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ФОТОРОБІТ

Назва устаткування

Назва пристрою та його характеристика

Обґрунтування вибору

1

Комп’ютер

iMac 27”

Процессор 2,7 ГГц Intel Core i5

Пам’ять 8 ГБ 1333 МГц DDR3

Монітор 27-дюймовий (2560 x 1440)

Диск 1 ТБ

Зовнішній Диск 500 ГБ

Вдало підібрані характеристики дозволяють без проблем працювати з зображеннями

2

Мінілаб

Noritsu QSS-3701

Дозволяє друкувати зображення краще за принтери

3.2 Вибір способу та фотоматеріалів для виготовлення фоторобіт експозиції

Огляд сучасних видів друку фотографій і їх основні характеристики і якість. 1) Почнемо з найбільш популярного зараз друку фотографій, це друк фотографій на принтері. Його активно використовують в більшості фотосалонів та оперативної поліграфії, а також активно просувають як варіант друку фотографій у себе вдома.

Сучасні принтери спочатку оснащуються оригінальними картриджами своєї фірми виробника, але у зв'язку з їх дорожнечею, принтери оснащують системами неперервної подачі чорнила скорочено СНПЧ. Суть її полягає в тому, що з баночок фарба по трубках перетікає за законами фізики в спеціальні картриджі, встановлені в принтер.

Плюси і мінуси

+ Низька собівартість друку (в залежності від використовуваного. паперу й чорнила).

Зручність в тому, що непотрібно далеко ходити, можна друкувати вдома.

Доступність витратних матеріалів. - Найголовніший мінус, це звичайно ж використання неоригінальних чорнила. У СНПЧ системах використовуються чорнила сторонніх виробників, так як друкувати на оригінальних чорнилах буде дуже Дешеві чорнила природно неможуть бути якісними, тому при рідкісному використанні принтера вони засихають на друкуючій голівці і швидко приводять її у непридатність. Наступний мінус, розмиття чорнила при намоканні. При використанні дешевого паперу чорнило можуть поплисти від мокрих або вологих рук, це пов'язано з тим що використовуються водорозчинні чорнила. Далі, дешеві чорнила нажаль зовсім не тримають «сонячний удар». При попаданні ультрафіолету (будь-яке сонячне світло, навіть не пряме) чорнила вигорають. Це відбувається не відразу, а поступово все залежить від якості чорнила, але підсумок у них один.

2) Спеціальний сублімаційний принтер з оригінальними чорнилами.

Отримані за допомогою струменевого друку зображення відрізняються від сублімаційних растровостью, тобто складаються з точок, кожна з яких може мати тільки один колір – під колір використовуються чорнила. Наприклад, для отримання 256 відтінків сірого на чорно-білому пристрої виводу для кожної вихідної точки потрібно використовувати мініатюрну матрицю з 16x16 елементів, кожен з яких може бути тільки білим або чорним. Якщо елементи невеликі, то для людського ока вони зливаються в одну точку. Зафарбовуючи більше або менше елементів, можна домогтися відчуття появи відтінків сірого на чорно-білому зображенні. Сублімаційний технологія друку принципово відрізняється від струменевого: тут в якості витратних матеріалів використовуються не чорнило, картриджі з плівкою, яка схожа на аркуші кольорового целофану різного кольору, склеєні між собою по краях. В цій плівці укладені шари твердого барвника трьох основних кольорів, застосовуваних у пресі (нагадаємо: блакитний, пурпуровий, жовтий). При нагріванні барвник випаровується з плівки, миттєво переходячи з твердого стану в газоподібний, оминаючи рідкий - такий перехід називається сублімацією. Отримана в результаті сублімації хмарка газоподібного барвника осідає на папері. Для формування чіткої точки на шляху хмарки поміщається діафрагма, відсіває зайві випаровування. Друкуюча головка сублімаційного принтера зібрана з мініатюрних нагрівальних елементів, кожен з яких може нагріватися з високою точністю. І чим сильніше нагрітий елемент, тим більше барвника випаровується і поглинається папером. Особливістю даного процесу є те, що при нагріванні пори паперу відкриваються, і барвник надійно фіксується на відбитку; після цього поверхня паперу знову стає гладкою та глянцевою. Для додання додаткового захисту, зокрема від ультрафіолетового випромінювання і відбитків пальців, папір часто покривається спеціальною плівкою. Друк здійснюється в кілька проходів, оскільки на папір необхідно перенести кілька барвників. Важливою особливістю сублімаційного способу друку є те, що кожна вихідна точка перетвориться в єдину кінцеву, складену з декількох барвників. У результаті колір крапки зображення, виведеного сублімаційним принтером, може вільно змінюватись в рамках використовуваної колірної моделі. Таким чином, на відміну від струменевого друку, даний метод з повним правом можна віднести до повнокольорових технологій - тут всі відтінки виходять шляхом «чесного» змішування кольорів.

Плюси і мінуси + Портативність, деякі моделі досить портативні, їх можна брати з собою куди завгодно і друкувати прямо з камери. Досить висока якість друку і передачі кольору. Відбитки після покриття спеціальною плівкою стійкі до ультрафіолету.

-Дорожнеча відбитка і самого пристрою Важкодоступність витратних матеріалів, потрібні спеціальі картриджі і папір. Невелика кількість варіантів розмірів відбитків (в основному це 10х15, 13х18 і 15х21) Збереження якості фотографії, як правило, не перевищує 10-15 років.

3) Друк на лазерному кольоровому принтері. Принтер можна придбати за досить невелику ціну, так і вартість володіння цілком прийнятна. Здавалося б недоліків практично немає. Друк проводиться перенесенням зображення на фотовалы допомогою лазерного блоку або світлодіодним панелі. Кольорові лазерні методи використовують два основних способи друку, засновані на одному проході або на кількох. У першому випадку листок паперу один раз проходить через усі чотири картриджа з тонером, що представляють основні кольори (пурпурний, блакитний, жовтий і чорний, CMYK), дає високу швидкість. У другому випадку листок послідовно простягається чотири рази (один прохід на колір). Кілька проходів знижують ціну принтера, так як тут для всіх картриджів тонера використовується єдиний барабан, а в разі однопрохідного принтера - по барабану на кожен картридж. Але, звичайно, при цьому друк кольорового документа виявляється в чотири рази більш тривалим. Саме тому виробники багатопрохідних лазерних принтерів вказують два часу друку: чорно-білого, а друге - для кольорового друку, і різниця між ними може становити від одного до п'яти разів.

Лазерний кольоровий принтер як правило містить в собі 4 бункера з тонером і 4 фотовала, лазерний або світлодіодний блок і піч, в якій тонер припікається до паперу.

Найдорожча частина принтера, це зазвичай витратні матеріали та фотовали, але у них досить великий ресурс Зазвичай чим дорожче подібний принтер, тим дешевше на витратні матеріали і вище ресурс, якість так само помітно вище у дорогих моделей. Що стосується якості, то тут сперечатися безглуздо. Тільки струменеві та сублімаційні принтери здатні давати відбитки, якість яких ближче до фотолабораторії. Виробники ж лазерних принтерів націлюються на професійних користувачів, вдома або в офісі, яким потрібно друкувати брошури, каталоги і т.д. Областей застосування лазерних принтерів безліч. Та й їх невибагливість теж можна вважати сильним плюсом. Ці принтери дуже швидко друкують у чорно-білому режимі, тобто для тексту вони ідеальні. Додавання кольорів, звичайно, знижує швидкість роботи, але розширює сфери застосування.

Плюси і мінуси + Низька вартість володіння, зручно при виробництві візиток та іншої поліграфії. Прийнятна якість друку і передачі кольору. Відбитки стійкі до ультрафіолету. -Якість відбитків не фотографічна. Вартість ремонту і запчастин досить висока, може досягати вартість самого принтера. Збереження якості фотографії невідомо, бо брошури довго не живуть. 3) Друк у фотолабораторії. Що можна тут сказати, друкувати вдома точно не зможете, так як по-перше вона дуже важка і не пролізе в двері. По-друге вона працює від мережі 380В і вимагає використання хімікатів, випаровування від яких навряд чи будуть для Вас корисними. Технологія друку на фотолабораторії досить складна. При друку використовується неэкспонированная фотопапір, тобто якщо її відкрити на світлі вона засвітиться і стане рожевою або блакитноюий. Далі на цейю папір переноситься зображення шляхом лазерногої засвічення. Це найважливіший процес в пресі, так як від якості лазера залежить і якість картинки. Приміром лазерні блоки D-Lab не дають такої передачі кольору і точності відтінків як лазерні блоки Noritsu, це пов'язано з тим, що лабораторії D-Lab вже давно не виробляють, а все що є, це конструктор від інших таких же лабораторій. Також відзначимо, що зараз на ринку є сучасні лабораторії (китайці), які будуються не на лазерному блоці а на більш дешевому блоці LED рамці, але як би її не розхвалювали за дешевизну і якість, другого у неї явно немає.так як лазер поки що не одна LED лабораторія не може вивести відтінки, насиченість і глибину чорного кольору. Далі у будь-якій лабораторії фотопапір йде подорожувати в хімікати. Спочатку в проявник, потім в відбіл-фіксаж і в кінці стабілізатор (спеціальний мильний розчин змиває хімікати). Останній етап на виході фотографії, це прохід через піч, де вона висушується і виходить в лоток прийому.

За якістю друку лазерної лабораторії поступаються всі перераховані вище апарати.Тільки у фотолабораторії можна зробити повноцінну корекцію кольору і світла.

Швидка обробка.Фотолаби серії QSS-37 підтримують "швидку обробку", використовуючи комбінацію з хімії Fujifilm CP-49E і папери Fujifilm Color, щоб забезпечувати високоякісний сервіс "в один підхід", де клієнт може розмістити своє замовлення і забрати готові відбитки в той же візит (мають використовуватися тільки зазначені хімія і папір). Відбитки довжиною до 914,4мм (36"). Максимальна ширина паперу 305мм (12") і максимальна довжина 914,4мм (36") дають можливість надавати безліч різних послуг друку