Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плишкин_Теория_управлен_ия_в_ОВД_ч1 (1).doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.23 Mб
Скачать

12.3.3. Впровадження проекту функціональної структури в практичну діяльність органів внутрішніх справ

Після розробки проекту функціональної структури органу внутрішніх справ настає етап його впровадження в практику.

Відмітною особливістю проекту функціональної структури органу внутрішніх справ є його допоміжний характер. Будучи розробленим на основі аналізу і вибірки відповідних нормативних установлень, проект, однак, не має сили нормативного акта, а скоріш містить ознаки збірника, довідника з даної проблеми. Тому впровадження проекту її практику діяльності органів внутрішніх справ здійснюється опосередковано, тобто шляхом розробки інших документів.

З появою проекту функціональної структури виникає можливість розробляти положення про органи, служби і підрозділи, а також посадові інструкції. На основі вказаного проекту формуються організаційні структури органу внутрішніх справ і апарати управління ними. Похідними щодо проекту є документи, які закріплюють організаційне забезпечення інформаційно-аналітичної роботи, планування, контролю. Виходячи із основних функцій органу внутрішніх справ, визначається його ресурсне забезпечення. Таким чином, проект функціональної структури не підлягає безпосередньому впровадженню в практику. Однак він є основою для формування організаційного механізму органу внутрішніх справ.

Глава 13. Організаційна структура органів внутрішніх справ

1З.1. Сутність і зміст організаційно-штатної роботи в органах внутрішніх справ

13.1.1. Поняття організаційно-штатної роботи. Основні вимоги до неї. Її термінологія

13.2. Загальна характеристика існуючих типових організаційних структур органів внутрішніх справ України

13.3. Деякі проблеми удосконалення організаційної структури та організаційно-штатного забезпечення органів внутрішніх справ

13.1. Сутність і зміст організаційно-штатної роботи в органах внутрішніх справ

В умовах бурхливого розвитку соціально-економічної обстановки у країні різко зростає актуальність боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та громадської безпеки. Для реалізації цих проблем необхідно вдосконалювати систему правоохоронних органів в цілому і органів внутрішніх справ зокрема. Особливу увагу при цьому слід приділити оптимізації управління, вдосконаленню організаційних структур. Багато в чому ці завдання вирішуються за допомогою організаційно-штатної роботи.

13.1.1. Поняття організаційно-штатної роботи. Основні вимоги до неї. Її термінологія

Організаційно-штатна робота – це діяльність, яка спрямована на оптимальний розподіл та ефективне використання наявної штатної чисельності, ощадливе витрачання коштів, що виділяються органам внутрішніх справ для виконання покладених на них завдань та функцій’.

Організаційно-штатні заходи – це заходи по створенню, реорганізації або припиненню діяльності органу.

Створення – це заснування органу внутрішніх справ уповноваженою на те особою в межах її компетенції для виконання завдань та функцій, покладених на орган діючим законодавством.

Реорганізація – це злиття, приєднання, поділ, виділення або перетворення органу, які призводять до зміни його структури і функцій.

Ліквідація – припинення діяльності органу внутрішніх справ без переходу прав та обов’язків у порядку правонаступницт-ва до інших органів внутрішніх справ, їхніх служб та підрозділів.

‘Див.: Наказ МВС України від 21 лютого 1997р. № 115 "Про затвердження Інструкції з організаційно-штатної роботи в органах внутрішніх справ, навчальних закладах, науково-дослідних установах і внутрішніх військах МВС України".

282

Основними принципами організаційно-штатної роботи є:

використання штатної політики як інструменту для всілякого підвищення рівня виконання оперативно-службових завдань, раціональної розстановки наявної чисельності особового складу на основних напрямах діяльності органів внутрішніх справ і виключно за прямим призначенням;

недопущення свавільної зміни затверджених структур і типових штатів органів внутрішніх справ і внутрішніх військ, відповідність посадових найменувань типовим структурам, які затверджені у встановленому порядку, дотримання встановлених нормативів штатної чисельності, співвідношення керівників та підлеглих, старших виконавців та виконавців;

забезпечення суворої відповідності рішень про створення, реорганізацію та ліквідацію органів внутрішніх справ, військових частин і підрозділів Конституції та законодавству України, постановам Верховної Ради, указам та розпорядженням Президента України, постановам і розпорядженням Кабінету Міністрів України та Уряду Автономної Республіки Крим, рішенням обласних та міських Рад народних депутатів, місцевих державних адміністрацій, нормативним актам МВС України, Міністерства фінансів України, Міністерства праці України та інших органів державної виконавчої влади.

В органах внутрішніх справ організаційно-штатна робота покладена на спеціально створені підрозділи (відділи, відділення, групи) і окремих співробітників.

Загальне керівництво організаційно-штатною роботою МВС України, ГУМВС, УМВС, УМВСТ здійснюється міністром внутрішніх справ України, начальником Головного управління внутрішніх військ, начальниками головних управлінь, управлінь МВС України в Криму, областях, містах Києві та Севастополі і на транспорті, Головним управлінням Державної служби охорони, Головним управлінням Державної пожежної охорони, ректорами навчальних закладів та начальниками науково-дослідних установ. Підрозділи з організаційно-штатної роботи безпосередньо підпорядковуються керівникам апаратів по роботі з особовим складом, оргстройових підрозділів, штабу Головного управління внутрішніх військ, стройових частин військових частин.

Методичне керівництво організаційно-штатною роботою в органах внутрішніх справ і внутрішніх військах здійснює Головне управління по роботі з особовим складом МВС України.

У МВС, ГУМВС, УМВС, УМВСТ створюються комісії з питань організаційно-штатної роботи у складі голови, заступника голови, членів комісії та секретаря. До складу комісій входять керівники підрозділів по роботі з особовим складом, штабу, фінансової служби, організаційно-штатного підрозділу, кримінальної міліції, міліції громадської безпеки. У МВС України комісію очолює начальник Головного управління по роботі з особовим складом, у ГУМВС, УМВС, УМВСТ – заступник начальника по роботі з особовим складом, а у внутрішніх військах – перший заступник начальника Голо-

283

вного управління внутрішніх військ – начальник штабу. Склад комісії оголошується наказом. Аналогічні комісії створюються в галузевих службах МВС України, керівникам яких інструкцією з організаційно-штатної роботи надано право затверджувати штати.

Комісії з питань організаційно-штатної роботи розглядають пропозиції і матеріали щодо:

змін у штатах, розподілу і перерозподілу штатної чисельності між органами і підрозділами внутрішніх справ, внутрішніх військ;

введення нових посад в органах і підрозділах внутрішніх справ, внутрішніх військ, встановлення за ними граничних спеціальних та військових звань;

подальшого вдосконалення структури та штатів органів і підрозділів внутрішніх справ, внутрішніх військ;

штатних нормативів, типових штатів та структур органів і підрозділів внутрішніх справ, внутрішніх військ;

організації нових, реорганізації або ліквідації існуючих органів і підрозділів внутрішніх справ, внутрішніх військ;

порушень державної штатної дисципліни в органах і підрозділах внутрішніх справ, внутрішніх військ.

Комісія з питань організаційно-штатної роботи, віднесених до її компетенції, має право заслуховувати на своїх засіданнях доповіді і повідомлення керівників галузевих служб МВС, ГУМВС, УМВС, УМВСТ і давати їм рекомендації та вказівки.

Рішення, які приймаються на засіданнях комісії, обов’язкові для галузевих служб МВС України, ГУМВС, УМВС, УМВСТ. Вони можуть бути оскаржені міністру внутрішніх справ України або керівникові, в підпорядкуванні якого ці служби знаходяться.