Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UPP (2).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
119.86 Кб
Скачать

28. Розкрийте економічний зміст та передумови виникнення фінансової кризи на підприємстві. Охарактеризуйте основні види криз.

Під фінансовою кризою розуміють фазу розбалансованої діяльності підприємства та обмежених можливостей впливу його керівництва на фінансові відносини, що виникають на цьому підприємстві. На практиці з кризою, як правило, ідентифікується загроза неплатоспроможності та банкрутства підприємства,діяльність його в неприбутковій зоні або відсутність у цього підприємства потенціалу для успішного функціонування.

Фактори, які можуть призвести до фінансової кризи на підприємстві, поділяють на зовнішні (екзогенні) та внутрішні (ендогенні).

Головними екзогенними факторами фінансової кризи, тобто не залежними від діяльності підприємства є:

  • спад кон'юнктури в економіці в цілому;

  • зменшення купівельної спроможності населення;

  • значний рівень інфляції;

  • нестабільність господарського та податкового законодавства;

  • нестабільність фінансового та валютного ринків;

  • посилення конкуренції в галузі;

  • криза окремої галузі;

  • посилення монополізму на ринку;

  • політична нестабільність у країні місцезнаходження підприємства або в країнах підприємств - постачальників сировини (споживачів продукції);

  • конфлікти між засновниками (власниками).

Вплив зовнішніх факторів кризи має здебільшого стратегічний характер. Вони зумовлюють фінансову кризу на підприємстві, якщо менеджмент неправильно або несвоєчасно реагує на них, тобто якщо відсутня або недосконало функціонує система раннього попередження та реагування, одним із завдань якої є прогнозування банкрутства.

Основні ендогенні фактори фінансової кризи, тобто залежні від підприємства:

  • Низька якість менеджменту.

  • Дефіцити в організаційній структурі.

  • Низький рівень кваліфікації персоналу.

  • Недоліки у виробничій сфері.

  • Прорахунки в галузі постачання.

  • Низький рівень маркетингу та втрата ринків збуту продукції.

  • Прорахунки в інвестиційній політиці.

  • Брак інновацій та раціоналізаторства.

  • Дефіцити у фінансуванні.

  • Відсутність або незадовільна робота служб контролінгу (планування, аналіз, інформаційне забезпечення, контроль).

Загалом усі названі причини кризи досить тісно взаємопов'язані становлять складний комплекс причинно-наслідкових зв'язків. 

Основні види криза:

Стратегічна криза виникає в умовах зруйнованого виробничого потенціалу і відсутності довгострокових факторів успіху.

Криза прибутковості виникає в умовах наявності перманентних збитків, що "з'їдають" власний капітал підприємства і призводять до незадовільно структури балансу.

Криза ліквідності виникає у випадку неплатоспроможності підприємства або наявності реальної погрози втрати платоспроможності.

Між різними видами криз існують зв 'язки - стратегічна криза породжує кризу прибутковості, що у свою чергу призводить до кризи платоспроможності. Закономірним результатом розвитку симптомів фінансової кризи є надмірна кредиторська заборгованість, неплатоспроможність і банкрутство підприємства.

29. Охарактеризуйте процес прийняття управлінських рішень

Якість управлінських рішень, прийнятих в умовах кризи, залежить від безлічі факторів, найбільш значимі з яких є наступні:

  1. Категорія проблем:

- стандартні проблеми. їх розв'язання вимагає чіткого дотримання визначених стандартів. Такі проблеми не допускають ніяких відхилень у "сторону", і в кінцевому рахунку в їхньому вирішенні головну роль повинні відігравати уміння і навички; - типові проблеми. Вони зважуються на базі безлічі визначених, апріорі заданих правил, причому в ході вирішення потрібно з наявної безлічі вибрати конкретний, найчастіше єдиний набір правил, які дозволяють домогтися успіху; - евристичні проблеми. У ході їх вирішення потрібно або знайти десь, наприклад, у літературі, або сформулювати самим правила їх вирішення з наступним їх використанням.

2. Умови використання:

- квазістабільні - перед фахівцем не виникає ніяких непередбачених ситуацій, він перебуває в звичайній, спокійній обстановці; - екстремальні, тобто такі умови, коли фахівцеві потрібно показати усі свої якості, і за ними будуть судити про його професійну придатність, і від цього якоюсь мірою залежить його подальша доля; - кризові умови це непередбачені ситуації, які можуть сприяти аваріям, нещасним випадкам.

3. Достатність вихідної інформації:

- недостатній обсяг вихідної інформації. Для розв'язання поставленого завдання необхідно знайти чи синтезувати вихідну інформацію, що дозволить домогтися бажаної мети; - достатній обсяг вихідної інформації. Для вирішення поставленого завдання цілком достатньо тієї інформації, що є в розпорядженні фахівця; - надлишковий обсяг вихідної інформації. Для вирішення поставленого завдання не потрібно всього обсягу інформації, поданої при описі вихідної ситуації. Фахівець повинен уміти виявити тільки необхідну інформацію і користуватися лише нею.

4. Вірогідність вихідної інформації:

- явно недостовірна - не відповідна умовам завдання; - псевдо достовірна - відповідає умовам завдання але не дозволяє одержувати правильне вирішення; - цілком достовірна інформація, відповідна до умов завдання і що дозволяє одержувати правильне вирішення вихідного завдання.

5. Масштаб проблеми:

- глобальні проблеми — від їх вирішення залежить життєдіяльність цілих регіонів, а в окремих випадках і всієї планети в цілому; - локальні проблеми — від їх вирішення залежить життєдіяльність кількох або одного підприємства; - мікролокальні проблеми — від їх вирішення залежить життєдіяльність окремої структури або підрозділу підприємства.

6. Технічне оснащення і прийняття рішень:

- відсутнє;

- мається в недостатньому обсязі;

- мається в достатку

Специфічні риси розробки і прийняття рішень, властивих антикризовому управлінню.

На етапі підготовки управлінських рішень проводиться прогнозування, спрямоване на визначення доцільності і шляху виходу організації з кризової ситуації. Це залежить від того, наскільки сильно криза вплинула на її діяльність.

На цьому етапі визначається конкурентоспроможність організації при нових умовах роботи. її успіх багато в чому залежить від становища продукту на ринку збуту, дослідження якого дає можливість отримати уявлення про сегменти ринку, виявити ті види продукту, що мають переваги в порівнянні з конкурентами.

У тому випадку, якщо криза сильно і негативно вплинула на господарську діяльність підприємства і подальше його існування, розробляють нові стандарти чи будують модель реструктуризації організації з забезпеченням розроблених заходів необхідними ресурсами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]