Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORA.docx
Скачиваний:
109
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
308.59 Кб
Скачать

16. Типи господарських утворень та їхня інвестиційна діяльність.

Для успішної діяльності в умовах ринкової конкуренції суб'єкти господарювання прагнуть об'єднуватись у промислові, банківські, промислово-фінансові та інші групи. Такігрупи (об'єднання) суб'єктівгосподарюваннявизначаються в господарськомузаконодавстві і в теоріїгосподарського права як господарськіоб'єднання.

Господарське об'єднання – це організаційно оформлена група підприємств, інших господарських організацій низової ланки економіки різних форм власності, яка створюється з метою координації діяльності своїх учасників, об'єднання їхніх зусиль для вирішення соціальних та економічних завдань.

Господарський кодекс Україниназиваєчотиривидигосподарськихоб'єднань: асоціація, корпорація, консорціум і концерн. Перші два види — договірні, інші — статутні. 

Підприємства, щовходять до складу таких господарськихоб'єднань, зберігають права юридичної особи. У свою чергуюридичною особою є господарськеоб'єднанняпідприємств. Основними документами, щорегулюютьдіяльністьоб'єднання, є договірабо статут, якізатверджуютьсяйогозасновниками.

Отже, господарське об'єднання є складною господарською організацією, яка створена на основі поєднання матеріальних інтересів підприємств-учасників, діє на підставі установчого договору або статуту і реєструється як юридична особа, за виключенням промислово-фінансових груп.

Якщо на ринку підприємства не будутьоб'єднуватись, то вони будуть у будь-якомуразіпоглиненібільшпотужнимикорпораціямичиіншими видами об'єднань. Саме тому, об'єднання – цеєдинийзахистзадлязбереженнясвогоіснування як на внутрішньому так і на зовнішньомуміжнародному ринку товарів та послуг.

17. Ринок цінних паперів та його функції.

Ринок цінних паперів – це комплексна система відносин фізичних та юридичних осіб, в основі якої лежать операції, пов’язані з випуском, погашенням та обігом цінних паперів. Цінні папери – це засіб залучення капіталу.

Основні функції ринку цінних паперів, також як і будь-якого іншого ринку, поділяються на дві великі групи: загальноринкові і специфічні. Загальноринкові функції ринку цінних паперів визначають схожість цього ринку з іншими ринками. А специфічніфункції ринку ціннихпаперів, навпаки, виділяютьцейриноксередінших.

Специфічніфункції ринку ціннихпаперів:

– перерозподільна (ринокціннихпаперіввідіграєважливу роль у переспределеніі грошей міжрізними сферами та галузями; цяфункціятакожвключаєпереказ грошей в продуктивну форму, фінансуваннядержбюджету);

– хеджування (додатковестрахуванняфінансовихризиків).

загальноринковихфункції ринку ціннихпаперів:

– цінова (риноквідіграєважливу роль у складанніринковихцін);

– комерційна (отримання доходу відрізноманітнихоперацій, вироблених на ринку);

– інформаційна (на ринку з’являютьсявідомості про різніоб’єктиторгівлі, а в подальшомуцівідомостідоводяться до іншихучасників товарного ринку і надають на них істотнийвплив);

– регулююча (наринкуіснуютьпевні «правила гри», практика вирішенняспорів, органиуправління та контролю).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]