Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_istoriya.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
155.97 Кб
Скачать

45. Революція цін та її вплив на розвиток капіталістичних відносин в окремих регіонах Європи.

Революція цін – самодевальвація грошових систем європейських країн та перерозподіл багатства у зв’язку з великими географічними відкриттями. Велика французька революція була першою і єдиною революцією, доведеною до повної перемоги над феодальним дворянством. Революція утвердила панування великої буржуазії. Проголошувалася свобода торгівлі. В Америці революція припинила існування маєтків феодального типу, створила фонд державних земель. Революція прискорила розвито промисловості та торгівлі. Англійська буржуазна революція розпочалася за умов розвитку капіталістичного укладу в ек країни. Аграрний переворот знищив старе феодальне землеволодіння. Зміцнилося середнє і дрібне дворянство.

46. Які ви знаєте джерела первісного нагромадження капіталу?

Джерела первісного нагромадження капіталу: колоніальні війни; работоргівля; піратство; державні позики; податки; система протекціонізму; жорстокі методи поневолення і пограбування місцевого населення .

47. Поясніть, чому мануфактурне виробництво є основою генези індустріального суспільства?

Подальша генеза ринкового господарства в країнах Європи та українських землях пов'язана з мануфактурним виробниц­твом як більш прогресивною й адекватною формою організації вироб­ництва. Із сере­довища заможних майстрів, купців і дрібних фінансистів форму­ється прошарок мануфактурників — власників великих майсте­рень, не зайнятих фізичною працею, які є капіталістами. Мануфактура – підприємство приватновласницького характеру, засноване на ремісничій техніці і технології, використанні вільнонайманої робочої сили та зорієнтоване на забезпечення потреб ринку. Утворення мануфактур відбувалося 2 шляхами: через проникнення торгового капіталу у виробництво або коли виробник ставав і підприємцем, і торговцем. Батьківщиною мануф виробництва є Нідерланди, де існували всі форми мануфактур. Види мануф: розсіяні, централізовані і займані. Розвиток централізованої мануфактури сприяв концентрації виробництва, матеріальних, фінансових і людських ресурсів; впровадженню у виробництво найновішої техніки і технології з метою підвищення продуктивності праці.

48. Визначіть спільні риси та відмінності цехового і мануфактурного виробництва в Західній Європі.

Спільні: виробництво товарів для потреб внутрішнього та зовнішнього ринків; ВИКОРИСТАННЯ ручної техніки і технології; використання вільнонайманої робочої сили; обсяги виробництва визначалися попитом і пропозицією на ринку. Відмінності: цех виступав як економічний, соц. Та духовний осередок міста; цехове життя та виробнича діяльність жорстко регламентувалися Статутом; у мануфактурі використовувалися найновіші технологічні досягнення; перехід від простого до елементів розширеного товарного виробництва в умовах мануфактур.

49. На вашу думку, чим відрізнялася розсіяна мануфактура від ценралізованої?

Розсіяна мануфактура- різні види підприємтств зосереджені в різних власників. Готовий продукт у розсіяній мануфактурі ішов від одного виробника до іншого. Централізована- це виробництво зосереджено на певній території і початуковий продукт проходив стадію формування від початку до кінця у різних виробників, власників підприємств, які співпрацювали між собою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]