Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-60.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
67.32 Кб
Скачать

44. Оон, структура, цілі і принципи.

Статут ООН заклав фундамент сучасного міжнародного правопорядку, установив основні міжнародно-правові принципи, визначив норми поводження держав і інших суб'єктів міжнародного права на світовій арені.

Цілі і принципи Організації Об'єднаних Націй закріплені в преамбулі Статуту і ст. 1:

Цілі

1) підтримувати міжнародний мир і безпеку;

2) розвивати дружні відносини між націями на основі поваги принципу рівноправності і самовизначення народів;

3) здійснювати міжнародне співробітництво щодо міжнародних проблем економічного, соціального, культурного і гуманітарного характеру й у заохоченні і розвитку поваги до прав людини й основних свобод для усіх, без розходження раси, підлоги, мови і релігії;

4) бути центром для узгодження дій націй у досягненні загальних цілей.

Принципи:

1) суверенної рівності всіх її членів;

2) сумлінного виконання всіма членами ООН прийнятих на себе за Статутом зобов'язань;

3) розв”язання міжнародних суперечок мирними засобами;

4) незастосування сили або погрози силою у міжнародних відносинах;

5) невтручання в справи, що входять у внутрішню компетенцію будь-якої держави.

Система органів

Як і будь-яка міжнародна організація, ООН має свою систему органів. Відповідно до Статуту всі органи ООН поділяються на дві групи: головні і допоміжні. Головних органів6 – Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Економічна і Соціальна Рада, Рада по Опіці, Міжнародний Суд і Секретаріат.

Генеральна Асамблея – дорадчо-представницький орган ООН, що складається з усіх держав - членів організації.

Рада Безпекискладається з 15 держав-членів ООН: 5 постійнихВеликобританії, КНР, Росії (раніше СРСР), США, Франції і 10 непостійних, що обираються Генеральною Асамблеєю на дворічний термін.

Економічна і Соціальна Рада (ЭКОСОР) — один із шести головних органів ООН, що поряд з Генеральною Асамблеєю і під її керівництвом несе відповідальність за виконання функцій Організації Об'єднаних Націй, визначених у Главі IX Статуту “Міжнародне економічне і соціальне співробітництво”.

Рада по Опіцізаснована у відповідності зі ст. 7 Статуту ООН для надання допомоги Генеральній Асамблеї і Раді Безпеки у виконанні функцій, зв'язаних з міжнародною системою опіки.

Міжнародний Суд— головний судовий орган ООН, що діє на основі положень Статуту Міжнародного Суду, що є невід'ємною частиною Статуту ООН.

Секретаріат— один з головних органів ООН, на якому лежить висока відповідальність за забезпечення нормального функціонування інших головних і допоміжних органів Організації Об'єднаних Націй, обслуговування їхньої діяльності, виконання їхніх рішень, перетворення в життя програм і політики ООН.

Спеціалізовані установи ООН

Це самостійні міжнародні організації, створені на основі міжнародних договорів, яким належить широка міжнародна відповідальність в області економічної, соціальний, культури, утворення, охорони здоров'я й інших подібних галузей і зв'язані з ООН за допомогою ЭКОСОР спеціальними міжнародними угодами.

Першу групу створюють спеціалізовані установи ООН економічного характеру, тобто ті, котрі функціонують у сфері міжнародної торгівлі, фінансів, транспорту і зв'язку. До них відносяться: Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР); Міжнародний валютний фонд (МВФ); Міжнародна фінансова корпорація (МФК); Міжнародна асоціація розвитку (МАР); Міжнародне агентство по інвестиційних гарантіях (МАІГ);

В другу групу входять спеціалізовані установи ООН соціального характеру — Міжнародна організація праці (МАРНОТРАТ) і Всесвітня організація охорони здоров'я (ВОЗ).

Третю групу спеціалізованих установ створюють організації культурно-гуманітарної спрямованості: Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]