Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_pitan.doc
Скачиваний:
218
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

4. Спеціалізація підприємств роздрібної торгівлі, її сутність, значення та форми.

Спеціалізація в роздрібній торгівлі — це форма поділу праці між роздрібними торговцями на основі одночасного добровільного обмеження, проте, і поглиблення основного асортименту. Спеціалізація роздрібної торговельної мережі розвивається у формах товарної спеціалізації і спеціалізації за споживчими комплексами. За ознакою товарної спеціалізації розрізняють вузькоспеціалізовані, спеціалізовані, комбіновані, універсальні та змішані підприємства й одиниці. Вузькоспеціалізовані роздрібні торговці обмежують товарний асортимент кількома найменуваннями товарів, найчастіше — товарною підгрупою (ґудзики, хліб, молоко, дитяче взуття). Спеціалізовані торговельні підприємства й одиниці проводять реалізацію товарів тільки однієї товарної групи (взуття, одяг, хліб і хлібобулочні вироби). Роздрібні торговці комбінованої спеціалізації займаються реалізацією товарів кількох споріднених за характером попиту груп (овочі-фрукти, галантерея-парфуми). Універсальні магазини, до яких належать універмаги, універсами, гіпермаркети, супермаркети, реалізують товари надзвичайно широкої номенклатури через спеціалізовані секції або торгові місця. Змішана спеціалізація характерна для тих торговців, що одночасно реалізують продовольчі й непродовольчі товари без організації відокремлених спеціалізованих секцій чи торгових місць. Спеціалізація за споживчими комплексами полягає в підборі з товарів різних груп споживчих комплексів тематично спрямованих на певний контингент споживачів; організацію побуту; організацію дозвілля і відпочинку тощо. Дана форма спеціалізації за рахунок забезпечення комплексного задоволення попиту є особливо привабливою для покупців, оскільки значно скорочує затрати часу населення на здійснення купівель.

Узагальнюючим показником спеціалізації роздрібної торговельної мережі є рівень спеціалізації (Рсп), що розраховується за формулами:

де: Qсп — кількість спеціалізованих і універсальних роздрібних торговців, од.;

Qзаг — загальна кількість роздрібних торговців у регіоні, од.;

Scп — торгова площа спеціалізованих і універсальних магазинів, м2;

Sзаг — загальна торгова площа магазинів регіону, м2 ;

Тсп — товарообіг спеціалізованих і універсальних роздрібних торговців, тис. грн;

Тзаг — загальний товарообіг торговельної мережі регіону, тис. грн.

Отже, даний показник можна розрахувати шляхом визначення частки чисельності, торгової площі, сукупного обороту спеціалізованих роздрібних торговців у загальній кількості, торговій площі, товарообігу торговельної мережі регіону.

6. Визначальні фактори розвитку роздрібної торговельної мережі в умовах ринкової економіки

На розвиток роздрібної торговельної мережі, потребу в ній, структуру за видами і типами торговельних об’єктів, їх територіальне розміщення впливає багато різноманітних факторів: 1) соц-економ – ступінь стабільності розвитку економіки, обсяг, структура і темпи розвитку вітчизняного виробництва, рівень, доходів населення тощо; 2) демографічні-чисельність та структура населення за статтю та віком, соц і професійною приналежністю, розміром і життєвим циклом сімї тощо; 3) географічні-величина населеного пункту за площею території, чисельністю і структурою населення; його значення за адміністративним поділом та виконуваними функціями, його роль у загальній системі розселення та взаємозв’язок із іншими населеними пунктами; 4) містобудівні-особливості планування,, функціонального зонування і забудови території населеного пункту, щільність розселення, поверховість житлових будинків, споруд та різних установ, де знаходяться потенційні покупці; 5) транспортні-внутрішня транспортна система та транспортне сполучення з іншими населеними пунктами. Внутрішню транспортну систему характеризують: рівень забезпеченості мешканців населеного пункту транспортом загального користування, ефективність його функціонування, стан розвитку особистого автомобільного транспорту; 6) організаційно-технологічні - розвиток дистанційної торгівлі, впровадження штрихового кодування товарів, комп’ютеризація процесів управління тощо; 7) фінансові – джерела і розміри фінансування розвитку роздрібної торговельної мережі; 8; управлінські-державна соц, податкова, інвестиційна, фінансово-кредитна, амортизаційна та регуляторна політика; організаційно-правові форми господарювання підприємств роздрібної торгівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]