Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індивідуал. з інформатики.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
41.78 Кб
Скачать

11. Що називається операційною системою?

Операційна система — це базовий комплекс програмного забезпечення, що виконує управління апаратним забезпеченням комп'ютера або віртуальної машини; забезпечує керування обчислювальним процесом і організує взаємодію з користувачем.

Операційна система звичайно складається з ядра операційної системи та базового набору прикладного програмного забезпечення.

12. Поняття програми. Типи програмного забезпечення.

Програма (program) - це набір команд для комп'ютера. Процес створення або написання програм називається програмуванням, а люди, які спеціалізуються на цьому виді діяльності - програмістами. Синонімом слова "програма" є термін "додаток" (application). Для того щоб програма була виконана, вона повинна бути завантажена в оперативну пам'ять комп'ютеру разом з даними, які необхідно обробити (зазвичай говорять запустити програму або запустити на виконання). Коли виконання програми завершено, вона вивантажуються з оперативної пам'яті комп'ютера. Всі сучасні комп'ютери дозволяють завантажити на виконання декілька програм одночасно.

На сьогоднішній день можна сказати, що більш-менш точно склалися такі групи програмного забезпечення:

  • операційні системи та оболонки;

  • системи програмування (транслятори, бібліотеки підпрограм, відлагоджувачі тощо);

  • інструментальні системи;

  • інтегровані пакети програм;

  • динамічні електронні таблиці;

  • системи машинної графіки;

  • системи управління базами даних (СУБД);

  • прикладне програмне забезпечення.

13..Принципиуправлінняпроцесами.

Блок управлінняпам'яттюабопристрійуправлінняпам'яттю (англ. memorymanagementunit, MMU) - компонент апаратногозабезпеченнякомп'ютера, відповідальний за керування доступом до пам'яті, запитуваноюцентральнимпроцесором. Йогофункціїполягають в трансляції адрес віртуальноїпам'яті в адресифізичноїпам'яті (тобтоуправліннявіртуальноюпам'яттю), захистпам'яті, управліннікеш-пам'яттю, арбітражемшини і, в більшпростихкомп'ютернихархітектурах (особливо 8-бітних), перемиканнямблоківпам'яті. Іноді так само згадується як блок управліннясторінковоїпам'яттю (англ. Pagedmemorymanagementunit, PMMU)

В даний час, найчастіше, згадується в зв'язку з організацією т. н. віртуальноїпам'яті і, отже, критично важливий для багатьохсучаснихбагатозадачнихопераційних систем, включаючивсісучасніWindows NT і багатохто з UNIX? подібних. Спеціальнаредакція ядра Linux,? Clinux, можепрацювати без MMU.

Блок управлінняпам'яттю в даний час дуже часто включається до складу центрального процесораабо чипсета комп'ютера.

Принципироботи

Принцип роботисучасних MMU заснований на поділівіртуального адресного простору (одновимірногомасиву адрес, використовуванихцентральнимпроцесором) на ділянкиоднакового, як правило кількакілобайт, хоча, можливо, і істотнобільшого, розмірурівногоступеня 2, званісторінками. Молодші n бітадреси (зміщеннявсерединісторінки) залишаютьсянезмінними. Старшібітиадресиявляють собою номер (віртуальної) сторінки. MMU зазвичайперетворюєномеривіртуальнихсторінок в номерифізичнихсторіноквикористовуючи буфер асоціативноїтрансляції (англ. TranslationLookasideBuffer, TLB). Якщоперетворення за допомогою TLB не можливо, включаєтьсябільшповільниймеханізмперетворення, заснований на специфічномуапаратномузабезпеченніабо на програмнихсистемних структурах. Дані в цих структурах як правило називаютьсяелементамитаблицісторінок (англ. pagetableentries (PTE)), а саміструктури - таблицямисторінок (англ. pagetable, PT). Конкатенаціяномерифізичноїсторінкизізміщеннямвсерединісторінкидаєфізичну адресу.

Елементи PTE або TLB можутьтакожміститидодатковуінформацію: бітознаки записи в сторінку (англ. dirtybit), час останнього доступу до сторінки (англ. accessedbit, для реалізації алгоритму заміщеннясторінокнайменшвикористовуваний (англ. leastrecentlyused, LRU), якіпроцеси (користувальницькі (англ. usermode) абосистемні (англ. supervisormode)) можутьчитатиабозаписуватидані в сторінку, чинеобхіднокешуватисторінку.

Найважливішоючастиноюопераційноїсистеми, щобезпосередньовпливає на функціонуванняобчислювальноїмашини, є підсистемакеруванняпроцесами. Процес (абопо-іншому, завдання) - абстракція, щоописуєвиконуванупрограму. Для операційноїсистемипроцесявляє собою одиницюроботи, заявку на споживаннясистемнихресурсів. Підсистемауправлінняпроцесамиплануєвиконанняпроцесів, тобторозподіляєпроцесорний час міждекількомаодночасноіснуючими в системіпроцесами, а такожзаймаєтьсястворенням і знищеннямпроцесів, забезпечуєпроцесинеобхіднимисистемними ресурсами, підтримуєвзаємодіюміжпроцесами.