Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи99999999.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
937.41 Кб
Скачать

35.Поняття ринку, його особливості та види.

Маркетингові дослідження ринку включають вивчення та прогнозування його стану, кон’юнктури, привабливості, місткості, визначення прогнозних показників збуту продукції, аналіз поведінки споживачів і конкурентів, а також конкурентного середовища підприємства в цілому.

Кон’юнктура ринкуце реальна економічна ситуація, яку характеризують співвідношення попиту та пропозиції, рівень і динаміка цін, товарних запасів, а також інші показники (національні, політичні, соціально-економічні тощо)

Оцінка привабливості ринку. Мова йде про вибір пріоритетних потенційно привабливих внутрішніх та міжнародних ринків. Для їх рангування використовують різні підходи. Алгоритм вибору привабливого ринку.

Прогноз кон’юнктури товарного ринку повинен передбачати дослідження динаміки його найважливіших характеристик та їх альтернативні варіанти за умови здійснення певних припущень.

Прогноз збуту— це визначення того, що підприємство розраховує продати, виходячи із існуючої кон’юнктури, ринкового потенціалу і власних можливостей.

Поведінка споживачів— це економічні, соціальні і психологічні аспекти, які мають місце в процесі підготовки і здійснення купівлі, передують їм або настають за ними.

36.Методи аналізу ринкової ситуації.

Ринок, як категорія товарного господарства, що є сферу товарно-грошового обміну і якою виражено економічних відносин між виробником (продавцем) і споживачами (покупцями),олицетворяющими відповідно пропонування й попит, є найважливішим складовим чинником маркетингової системи (виробництво – збут – звернення – купівля - споживання).

У загальноекономічному плані під ринком розуміється місце, де збираються з метою акта купівлі – продажу, як продавці, і покупці, всіх суб'єктів купівлі-продажу певних товарів. У маркетинґу зазвичай під ринком розуміється сукупність всіх можливих споживачів, відчувають потребу народу і які можуть її задовольнити в товарах галузі.

37.Методи оцінки ринкових можливостей фірми.

Аналіз ринкових можливостей фірми є однією з початкових і, відповідно до цього, особливо важливою стадією встановлення ринкових можливостей фірми. Кожна фірма повинна реально оцінити свої наявні можливості та нові, які відкриваються на ринку.

Маркетингова можливість фірми - це прерогативний напрям маркетингових зусиль, на якому конкретна фірма може досягнути конкурентної переваги. Насамперед, необхідно оцінити наскільки маркетингова можливість фірми відповідає цілям і ресурсам фірми. Кожну можливість необхідно вивчити з точки зору величини і можливості ринку.

38.Стратегії конкурентів на ринку.

1. Стримана реакція - при впевненості у своїх клієнтах; при завершенні діяльності на даному ринку; при дефіциті засобів реагування.

2. ВИБОРЧА РЕАКЦІЯ - вибіркова відповідна реакція на поведінку конкурентів (наприклад, реакція на зниження цін, на байдужість до збільшення активності конкурентів у рекламній діяльності). Подібний підхід дозволяє вести конкурентну боротьбу на кількох напрямах або ринках одночасно.

3. ВИПАДКОВА, малопередбачуваних РЕАКЦІЯ - відповідна реакція не пов'язана прямо з економічним становищем і конкретною ситуацією у конкурентів. Як правило, подібна реакція є результатом дії причин особистого характеру чи відсутності комерційного досвіду.

При цьому можливі наступні варіанти базових стратегій:

1. "Фланговая атака» вимагає менше ресурсів і відбувається, як правило, на стиках сегментів ринку, в невеликих його частинах.

2. «Оточення» - це спроба атакувати всю або значну територію лідера, сподіваючись на «бліцкриг».

3. «Обхід» - перехід до виробництва принципово інших продуктів, освоєння зовсім нових ринків або здійснення стрибка в технології.

4. "Атака горили» - невеликі рвучкі атаки для деморалізації суперника не завжди коректними методами.