Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi_predpriyatiy_CHast_3.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

3 Вступ

Фінанси підприємств – одна з основних нормативних дисциплін підготовки бакалавра фінансових та економічних спеціальностей.

Основним джерелом фінансових ресурсів країни є фінанси підприємств, які посідають визначальне місце у структурі фінансових відносин суспільства, оскільки функціонують перш за все у сфері, де створюється валовий внутрішній продукт.

Діяльність суб’єктів господарювання щодо створення та реалізації продукції здійснюється в процесі використання виробничих, оборотних фондів і самої праці.

Цей процес здійснюється незалежно від форм власності, організаційних форм, характеру діяльності, галузевої належності підприємств. Безперервність процесу виробничої і комерційної діяльності потребує постійного інвестування коштів у ці елементи для розширеного їх відтворення.

Вивченню загальних положень про організацію, склад і структуру оборотних активів підприємства, джерела їх формування, показники наявності та ефективності використання оборотних активів призначений цей навчальний посібник. В посібнику розглянуті наступні питання:

- сутність і основи організації оборотних коштів;

- визначення потреби в оборотних коштах;

- джерела формування оборотних коштів;

- показники стану і використання оборотних коштів;

- вплив розміщення оборотних коштів на фінансовий стан підприємства;

- способи оцінки запасів;

4

- вплив оборотності оборотних засобів на кінцеві результати роботи підприємства.

Запропонований навчально-методичний комплекс для вивчення основ фінансів підприємств складається з навчально-методичного забезпечення вказаних тем із вказівкою методичних порад з її вивчення; навчальних завдань; завдань з перевірки знань. Запропоновано теми рефератів, тести, практичні завдання, варіанти до самостійного виконання практичних завдань; рекомендована література.

5 Програма курсу

Тема 1. Основи фінансів підприємств

Поняття і сутність фінансів підприємств. Функції фінансів як внутрішня властивість і форма прояву їх сутності. Фінанси підприємств в умовах формування ринкової економіки.

Сфери фінансових відносин підприємств. Фінансові відносини між підрозділами підприємств, між господарюючими суб’єктами, з державою, з банками, страховими компаніями.

Грошові доходи, грошові фонди, фінансові ресурси підприємств. Методи і способи формування фінансових ресурсів. Внутрішні і зовнішні джерела. Власні, позичені і залучені кошти. Державне регулювання формування фінансових ресурсів підприємств і ефективності їх використання.

Основи організації фінансів підприємств: саморегулювання, самоокупність, самофінансування. Особливості організації фінансів залежно від форм власності, галузі економіки, організації бізнесу, сфери діяльності.

Фінансова діяльність підприємства. Зміст, задачі і організація фінансової роботи на підприємствах. Поняття фінансового механізму підприємства та характеристика його основних елементів.

Тема 2. Організація грошових розрахунків підприємств

Сутність і значення грошових розрахунків у діяльності підприємств. Принципи організації розрахунків.

Порядок відкриття підприємствами поточного, валютного, позичкового, депозитного та інших рахунків у банку.

6

Використання коштів з поточного рахунку. Форми безготівкових розрахунків. Розрахунки платіжними дорученнями, платіжними вимогами-дорученнями, акредитивами, чеками, векселями, платіжними вимогами.

Розрахунки при наданні факторингових послуг підприємствам. Вимоги до їх проведення і сфера використання.

Готівково-грошові розрахунки на підприємствах і сфера їхнього застосування. Організація грошово-готівкових розрахунків.

Розрахунково-платіжна дисципліна, її зміст і значення для забезпечення господарської діяльності. Порядок пред’явлення претензій по розрахунках. Економічні і фінансові санкції в системі грошових розрахунків і платежів.

Соседние файлы в предмете Финансы предприятия