Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции проэктный анализ.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
10.18 Mб
Скачать

Зміст модулів і тем дисципліни

Змістовий модуль 1

Тема 1.

Проектний аналіз як методологія та навчальна дисципліна.

Предмет і мета проектного аналізу. Еволюція проектного аналізу. Концепція проектного аналізу. Принципи проектного аналізу.

Тема 2.

Концепція проекту.

Поняття проекту. Основні ознаки проекту. Економічна взаємозалежність проектів. Класифікація проектів. Середовище проекту. Учасники проекту.

Тема 3.

Життєвий цикл проекту.

Поняття життєвого циклу проекту. Передінвестиційна фаза проекту. Інвестиційна та експлуатаційна фази проекту. Визначення тривалості та вартості передінвестиційних досліджень.

Тема 4.

Концепція витрат і вигід у проектному аналізі.

Визначення цінності проекту. Поняття явних і неявних вигід і затрат. Альтернативна вартість та її використання у проектному аналізі. Визначення вигід у проектному аналізі. Поняття затрат у проектному аналізі. Особливості визначення затрат у проектних розрахунках.

Тема 5.

Цінність грошей у часі.

Поняття майбутньої і теперішньої вартостей. Номінальна та реальна процентні ставки. Фактори, які впливають на вартість грошей.

Тема 6.

Проектний грошовий потік

Поняття грошового потоку. Проектний грошовий потік та його розрахунок. Розрахунок грошового потоку підприємства.

Тема 7.

Стандартні фінансові та неформальні критерії прийняття проектних рішень

Принципи оцінки ефективності проектних рішень. Методика розрахунку основних фінансових критеріїв. Порівняння проектів за допомогою різних критеріїв оцінки. Неформальні процедури відбору та оцінки проектів.

Тема 8.

Динамічний аналіз беззбитковості проекту

Управління структурою витрат за проектом. Поняття і розрахунок беззбитковості проекту. Особливості визначення різних видів точки беззбитковості проекту. Використання операційного лівериджу для прийняття проектних рішень. Особливості прийняття рішень в умовах динамічних змін.

Змістовий модуль 2

Тема 9.

Оцінка і прийняття проектних рішень в умовах ризику та невизначеності

Поняття ризику та невизначеності. Класифікація проектних ризиків. Причини виникнення та наслідки проектних ризиків. Методи аналізу й оцінки ризиків інвестиційних проектів. Методи зниження ризику.

Тема 10.

Маркетинговий аналіз

Мета і завдання маркетингового аналізу. Визначення меж та якісного складу аналізу ринку. Концепція попиту ринку. Аналіз ринкового середовища продукції проекту. Розробка концепції маркетингу.

Тема 11.

Технічний аналіз

Мета і завдання технічного аналізу. Етапи проведення робіт з технічного аналізу проектів. Визначення місцезнаходження проекту та обґрунтування вибору масштабу проекту. Вибір технології виробництва, устаткування та ідентифікація інфраструктури об’єкта проектування. Організація підготовки та здійснення проекту.

Тема 12.

Інституційний аналіз

Мета і завдання інституційного аналізу. Оцінка впливу зовнішніх факторів на проект. Оцінка впливу внутрішніх факторів на проект.

Тема 13.

Екологічний аналіз

Мета і суть екологічного аналізу. Зміст робіт з екологічного аналізу. Типи впливу проекту на навколишнє середовище. Методичні підходи до визначення та оцінки впливу проекту на навколишнє середовище.

Тема 14.

Соціальний аналіз

Мета і завдання соціального аналізу. Зміст робіт з соціального аналізу. Соціальне середовище проекту та його оцінка. Проектування соціального середовища проекту.

Тема 15.

Фінансовий аналіз

Мета і завдання фінансового аналізу. Особливості підготовки фінансового обґрунтування проекту. Фінансування проекту. Проведення фінансових розрахунків на прикладі конкретного проекту.

Тема 16.

Економічний аналіз

Мета і завдання економічного аналізу.

Оцінка економічної привабливості та ефективності проекту. Методичні підходи до визначення економічної вартості проекту. Оцінка впливу проекту на економіку країни.

Змістовий модуль 1

Тема 1.

Проектний аналіз як методологія та навчальна дисципліна.

  1. Предмет і мета проектного аналізу.

  2. Еволюція проектного аналізу.

  3. Концепція проектного аналізу.

  4. Принципи проектного аналізу.

  1. Предмет і мета проектного аналізу.

Розвиток сучасної економічної теорії й практики нерозривно пов’язаний з необхідністю аналізу та обґрунтування тих чи інших управлінських рішень, зокрема проектних. Виділення проектного аналізу в окремий напрям прикладної науки було зумовлено насамперед необхідністю системного підходу до підготовки та оцінки проектів. Досвід проектування на всіх його стадіях, накопичений за умов адміністративної економіки, базувався на принципах і методах адміністративно-командної системи і був відірваний від сучасної методології й багатющого інструментарію, що застосовується у світовій економічній науці.

Рис. 1. Змістовна характеристика курсу «Проектний аналіз»

Проектний аналіз — це методологія, яка застосовується для визначення, порівняння та обґрунтування альтернативних управлінських рішень і проектів, що дозволяє, в свою чергу, здійснювати вибір і приймати вивірені рішення в умовах обмеженості ресурсів.

Проектний аналіз базується на передумові, що успішні проекти ведуть до поліпшення якості життя та економічного розвитку суспільства, як в цілому так і його складових. Тому метою курсу «Проектний аналіз» є надання системного уявлення про принципи, методи і засоби прийняття рішень, які дають змогу раціональніше використовувати наявні ресурси для задоволення суспільних та особистих потреб.

Основними складовими проектного аналізу є: концепція проекту, що визначає його основні особливості як об’єкта дослідження; фази та стадії життєвого циклу; принципи, на яких базується проектний аналіз; критерії відбору й оцінки проектів, а також аспекти проектного аналізу, що містять аналіз ринку, технічний, інституційний, екологічний, соціальний, фінансовий та економічний аналіз.

Методологія проектного аналізу передбачає необхідність відповіді на такі запитання:

  1. Якою є мета проекту?

  2. На яку перспективу оцінюються вигоди та витрати?

  3. Який спосіб порівняння проектів припустимо використовувати у варіанті, що розглядається?

  4. Який часовий горизонт використовується в оцінках вигод і витрат?

  5. Якими критеріями варто керуватися при ухваленні рішення про відмову або прийняття проекту?

Сучасна практика управління економічним розвитком країни дозволяє використовувати проектний аналіз для раціоналізації розподілу національних ресурсів.