Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ДП 7080403.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
5.22 Mб
Скачать

5.3 Попередній захист дипломного проекту

Попередній захист ДП є обов’язковим. Попередній захист є репетицію захисту ДП у ДЕК, після нього з метою урахування зауважень студент-дипломник доопрацьовує проект до остаточного вигляду, зброшуровує ПЗ та отримує направлення на рецензію.

Попередній захист ДП носить публічний характер і відбувається на засіданні кафедри ІТ в присутності керівника та завідувача кафедри (або його заступника).

До попереднього захисту допускаються тільки ті ДП, які підписані керівником проекту та нормоконтролером, і мають у своєму складі усі необхідні для захисту складові (в письмовому або електронному вигляді): ПЗ, набір презентаційних слайдів, розроблені ПП та ПД, демонстраційну версію ПП.

Студент-дипломник повинен продемонструвати цілком готову ПП, виконану у відповідності до ЗДП та згідно ТЗ, і повний комплект ПД.

Для оцінки відповідності та якості спроектованого ПП на кафедрі може утворюватись спеціальна комісія, тоді перевірка виконаного студентом ПП передує попередньому захисту. Терміни, черговість та порядок розгляду комісією матеріалів ДП, що представлені студентами-дипломниками на попередній захист, встановлюється кафедрою ІТ.

Студент-дипломник, який за результатами розгляду його ПП комісією кафедри ІТ вважається неготовим до попереднього захисту, направляється на доробку ДП.

Студенти-дипломники, які визнані готовими до попереднього захисту, допускаються до останнього. Процес попереднього захисту будується з наступних обов’язкових етапів:

  • усний виступ студента, з використанням презентаційних слайдів (до 7 хвилин);

  • показ демонстрації розробленого ПП (до 3 хвилин);

  • відповіді на запитання присутніх (до 5 хвилин).

Попередній захист дозволяє скласти певну думку про можливість допуску студента-дипломника до захисту та скорегувати деякі помилки і неточності, що можуть представити роботу в невигідному ракурсі.

На передзахисті приймається остаточне рішення про допущення чи недопущення студента до захисту. Результати передзахисту заносяться до відповідного протоколу засідання кафедри.

Рішення комісії щодо результату попередніх захистів студентів оголошується після завершення всіх захистів цього засідання.

У випадку позитивного результату попереднього захисту кафедра приймає рішення про рекомендацію ДП до захисту у ДЕК. Запис про дату проведення попереднього захисту та номер протоколу засідання, скріплений підписом секретаря кафедри, робиться на зворотній стороні титульного аркушу ПЗ до подання ДП на підпис завідувачу кафедри.

У випадку незадовільного результату попереднього захисту кафедра приймає рішення про подальшу доробку ДП та повторний попередній захист, або про відрахування студента з університету, як такого, що не виконав навчальний план підготовки спеціаліста.

5.4 Рецензування

У ході рецензування зовнішній рецензент повинен детально ознайомитися з теоретичними і практичними результатами ДП і дати оцінку цим результатам у вигляді письмової рецензії.

Рецензентом повинен бути представник зовнішньої установи (організації, підприємства) або, як виключення, співробітник іншої кафедри університету. Склад рецензентів щорічно затверджується наказом по університету за поданням завідувача кафедри ІТ до початку дипломного проектування.

ДП має бути відрецензованим за 5 днів до призначеної дати попереднього захисту. Кафедра направляє ДП на рецензію за супроводом направлення, що виконується на спеціальному бланку за підписом завідувача кафедри (див. Додаток Ц).

Рецензент повинен ознайомитися з ДП в повному обсязі та в триденний строк надати письмову рецензію.

Основним змістом рецензії є результати всебічного аналізу та оцінки проекту. Рецензія розпочинається з констатування освітньо-кваліфікаційного рівня, складових частин ДП, його обсягу та спрямованості на розкриття кола питань за визначеною темою.

Далі висвітлюються наступні питання:

  • відповідності рецензованого проекту ЗДП;

  • визначення актуальності теми ДП;

  • чіткості формулювання мети, об’єкта, предмета розробки та поставлених завдань;

  • відповідності змісту всіх матеріалів ДП його темі та завданню;

  • повноти розробки теми та її завершеність у цілому;

  • визначення ступеня обґрунтованості прийнятих у ДП наукових та інженерних рішень;

  • повноти огляду науково-технічної літератури та вміння цитувати її;

  • науково-технічного рівня та якості розробки;

  • оцінки змісту і якості комплекту проектної документації;

  • оцінки правильності використання стандартів та інших нормативних документів;

  • доцільності та обсягу проведених досліджень, оцінки новизни та корисності отриманих результатів;

  • наявності зразків ПП та інших результатів діяльності студента-дипломника, їх рівня;

  • оцінки стилю та грамотності викладення ПЗ, відповідності її оформлення вимогам стандартів та інших нормативних документів;

  • наявності помилок та недоліків виконаного проекту.

Рецензент надає критичні зауваження по проекту, звертає увагу на висновки і твердження, що викликають сумніви й можуть слугувати підґрунтям дискусії під час захисту ДП.

Наприкінці рецензент робить висновки:

  • чи відповідає рецензований ДП вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики спеціаліста за даним фахом;

  • чи відповідає вимогам професійний рівень студента-дипломника;

  • чи можливо допустити рецензований ДП до захисту;

та оцінює якість виконання ДП за чотирибальною системою.

Негативна рецензія не є підставою відхилення ДП до захисту.

Зауваження рецензента не виправляються, студент-дипломник відповідає на них в процесі захисту перед ДЕК. Якщо студент-дипломник не погоджується з зауваженнями рецензента, він надає ДЕК свої обґрунтовані пояснення.

Рецензент підписує рецензію, вказуючи місце своєї роботи та посаду, та повертає її разом з ДП на кафедру. Якщо рецензент не є співробітником університету, його підпис на рецензії обов’язково повинний бути завіреним у встановленому порядку печаткою тієї установи (підприємства, організації), в якій працює рецензент.

Приклад оформлення рецензії представлений у Додатку Ш.