Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Положення+правки-3.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
690.08 Кб
Скачать

5.1 Вимоги до насінницьких посівів

5.1.1 Основні показники сортових якостей насіння та його ураженості інфекційними хворобами здебільшого визначаються під час здійснення заходів з проведення офіційного польового інспектування насінницьких посівів. Для сортів пшениці, жита, тритикале, ячменю, вівса, гречки, проса, а також вільнозапильних сортів кукурудзи, сорго і соризу здійснюється принаймні одне офіційне польове інспектування. На посівах з виробництва самозапилених ліній та гібридів проводять не менше чотирьох офіційних перевірок.

5.1.2 Культура і сорт повинні мати достатню ідентичність та сортову чистоту (типовість). Це ж саме стосується характеристик батьківських компонентів гібридів, включаючи чоловічу стерильність та відновлення фертильності пилку.

5.1.3 Сортова чистота (типовість) посівів самозапильних культур під час остаточного інспектування повинна відповідати таким мінімальним нормам (%):

Культура

Категорія (генерація) вирощуваного насіння

ДН

БН

СН1

СН2

СНн

Пшениця, ячмінь, овес, просо

99,9

99,9

99,7

99,0

98,0

Рис*

99,9

99,9

99,7

99,0

Тритикале**

99,8

99,7

99,0

98,0

97,0

_____________________________________________________________________________________

* У посівах з виробництва добазового та базового насіння рису наявність диких видів або червонозерних форм рису не допускається. У посівах з виробництва сертифікованого насіння таких рослин не повинно бути більше, аніж одна на 100 м2

** Гібриди тритикале, та їх батьківські компоненти, повинні мати достатню ідентичність і сортову чистоту не нижче 99,0%. Це ж саме стосується гібридів, одежаних за використання хімічного агенту гібридизації (ХАГ).

5.1.4 Кількість продуктивних стебел, що є явно нетиповими для даного сорту, не повинна перевищувати:

  • 1 на 30 м2 в посівах для отримання добазового та базового насіння сортів жита та вільнозапильних і синтетичних сортів сорго ;

  • 1 на 10 м2 в посівах для отримання сертифікованого насіння вільнозапильних і синтетичних сортів сорго та материнських компонентів гібридів жита.

Мінімальна сортова чистота батьківських компонентів гібридних сортів пшениці, вівса, ячменю та рису повинна становити 99,7%.

Чоловіча стерильність батьківських компонентів гібридів жита на посівах з виробництва базового насіння має бути не нижче 98%.

5.1.5 У посівах з виробництва добазового та базового насіння кукурудзи відсоток нетипових рослин не повинен перевищувати: 0,1% – для самозапилених ліній та кожного з компонентів простого гібриду і 0,5% – для сорту чи гібридної популяції. В посівах з виробництва сертифікованого насіння такий відсоток мусить бути не вищим, ніж 0,2% і 1,0% відповідно.

5.1.6 На ділянках з вирощування базового насіння на стерильній основі (лінії, гібриди F1) під час кожного чергового обстеження на контроль запилення допускається наявність фертильних домішок у материнській формі:

  • кукурудзи – не більше 0,5%, а в сумі за три обстеження не більше 1%;

  • сорго – не більше 0,1% під час цвітіння та 0,1% – під час повної стиглості.

5.1.7 На ділянках з виробництва сертифікованого насіння кукурудзи, зокрема, у фазі близько 5% викинутих приймочок на материнській формі, кількість квітуючих рослин не повинна перевищувати 1% під час першого і кожного наступного польового обстеження, а в сумі цей показник не повинен перевищувати 2%. Для цього там, де це потрібно, волоті повинні бути вчасно видалені.

5.1.7 Наявність фертильних домішок у материнській формі на посівах з отримання сертифікованого насіння сорго не повинна перевищувати 0,3% під час цвітіння та 0,1% в період повної стиглості.

5.1.8 Сортова чистота (типовість) рослин під час остаточного інспектування посівів кукурудзи та сорго мусить відповідати таким мінімальним вимогам (%):

Культура

Категорія

посіву

насіння

БН

СН

Кукурудза

Самозапильні (інбредні) лінії

99,9

99,8

Прості або сестринські гібриди, що є батьківськими компонентами гібридів

99,8

-

Гібриди (F1), призначені для отримання товарної продукції

-

99,0

Сорти та гібридні популяції

99,5

99,0

Сорго

Самозапильні (інбредні)лінії

99,9

99,9

Гібриди, що є батьківськими компонентами гібридів

99,9

-

Гібриди (F1), призначені для отримання товарної продукції

-

99,9

5.1.9 Обов'язковою умовою під час здійснення польових обстежень по контролю запилення гібридів кукурудзи та сорго є повне співпадіння цвітіння обох батьківських форм у часі.

5.1.10 Сортові якості гібридних посівів повинні бути підтверджені результатами ґрунтового контролю, які мають бути не нижчими, ніж 95%. Такі високі сортові показники можуть бути гарантовані за:

  • дотримання вимог щодо просторової ізоляції та попередника;

  • досягнення сприятливих умов запилення;

  • високого рівня чоловічої стерильності материнських рослин та сортових якостей батьківських компонентів в цілому.

5.1.11 За інспектування посівів, призначених для отримання насіння батьківських компонентів гібридів, перед перевіркою їхньої типовості повинна бути впевненість, що не було випадкового змішування рядків чоловічої та жіночої (материнської) форм.

5.1.12 При використанні цитоплазматичної чоловічої стерильності (ЦЧС) не допускається наявність чоловічих рослин у рядках жіночої форми. Це не стосується посівів гібридного жита, де чоловічі та жіночі компоненти згідно зі схемою висіяні разом в одному рядку.