Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Robochy_zoshit_chast_1.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
110.16 Кб
Скачать

Методика виконання завдання:

Загальна вартість добрив визначається як добуток норми внесення добрив та собівартість 1 т органічних добрив.

Затрати на внесення добрив у розрахунку на 1 га посіву цукрових буряків розраховується множенням норма внесення добрив та затрат на внесення 1 т добрив.

Додаткові затрати на удобрення - це сума вартості органічних добрив та затрат на внесення добрив у розрахунку на 1 га посіву.

Сума виробничих витрат у розрахунку на 1 га посівів цукрових буряків за варіантами визначається додаванням до виробничих витрати у розрахунку на 1 га без внесення добрив загальної суми додаткових затрат на удобрення.

Урожайність цукрових буряків визначається сумуванням урожайності цукрових буряків без внесення добрив та прибавка урожайності по кожному з варіантів удобрення.

Виробнича собівартість 1 ц цукрових буряків розраховується відношенням виробничих витрат у розрахунку на 1 га до урожайність цукрових буряків по кожному з варіантів удобрення.

Виручка від реалізації продукції за варіантами - це добуток урожайності по кожному з варіантів та ціни реалізації 1 ц цукрових буряків.

Вартість прибавки урожаю у розрахунку на 1 га розраховується множенням прибавки урожайності за варіантами на ціна реалізації 1 ц цукрових буряків.

Економічний ефект, прибуток (+), збиток (-) від реалізації цукрових буряків визначається як різниця виручки від реалізації та виробничі витрати у розрахунку на 1 га по кожному з варіантів.

Додатковий економічний ефект порівняно з базовим варіантом (без удобрення) - це прибуток від реалізації цукрових буряків за кожним з варіантів удобрення за мінусом прибутку від реалізації цукрових буряків без добрив.

Рівень рентабельності визначається відношенням економічного ефекту від реалізації цукрових буряків до виробничих витрат у розрахунку на 1 га вираженим у відсотках.

Рентабельність додаткової продукції – це відношення додаткового економічного ефекту у розрахунку на 1га до суми додаткових затрат у розрахунку на 1 га за кожним із варіантів удобрення виражене у відсотках.

Висновки до завдання 5.2: ______________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Питання для перевірки знань студентів

  1. Зазначте народногосподарське значення технічних культур та їх місце в економіці країни.

  2. Які групи технічних культур виділяють залежно від характеру використання.

  3. Охарактеризуйте місце цукрового буряківництва в економіці країни.

  4. Зазначте основні показники розвитку галузі цукрового буряківництва в Україні.

  5. Охарактеризуйте основні причини кризового стану галузі.

  6. Проаналізуйте рівень державної підтримки виробництва цукрових буряків в Україні.

  7. Визначте основні заходи, що дозволять відродити бурякоцукрову галузь України.

  8. Яка особливість системи показників, що використовується для визначення ефективності вирощування цукрових буряків.

  9. Проаналізуйте рівень ефективності вирощування цукрових буряків у сільськогосподарських підприємствах України.

  10. Що можна віднести, до недоліків вирощування цукрових буряків в Україні.

  11. Які вимоги пред’являють до якості цукрових буряків, при їх реалізації на переробні підприємства.

  12. Що можна віднести до основних напрямів підвищення ефективності вирощування цукрових буряків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]