Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІІ

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
54.78 Кб
Скачать

ІІ. Дублювання роботи керівника торгового підприємства

Ознайомлення з посадовими обовязками керівника підприємства

Під час практики я ознайомилася з посадовими обов’язками керівника підприємства.

Отже, до основних обов’язків керівника входять:

  • Забезпечення створення і ефективного функціонування структурного підрозділу № 223.

  • Забезпечення освоєння нових видів виробів, робіт (послуг) для досягнення і підтримки високої ефективності праці по виробництву конкурентоздатної продукції.

  • Участь в розробці стратегії підприємства, планів і програм розвитку.

  • На основі аналізу загальної потреби підприємства, задач і можливостей свого структурного підрозділу, складання календарного плану структурного підрозділу і визначення напрямів, методів і термінів його реалізації.

  • Забезпечення ведення переговорів і укладення договорів із сторонніми організаціями і установами для досягнення задач структурного підрозділу.

  • Здійснення організаційно-методичного керівництва структурного підрозділу, відповідальність за оснащення і розвиток його матеріальної бази, впровадження засобів автоматизації виробничих процесів, нової техніці та нових технологічних процесів.

  • Забезпечення постійного підвищення рівня професійних навиків працівників підприємства (структурного підрозділу) відповідно до цілей і стратегії підприємства. Організація підбір кадрів для структурного підрозділу.

  • Організація роботи по аналізу результатів діяльності структурного підрозділу, його ефективності, розробці пропозицій по вдосконаленню форм і методів роботи, мір по усуненню наявних недоліків.

  • Забезпечення правильного витрачання грошових коштів структурного підрозділу відповідно до затверджених кошторисів і фінансових планів підприємства, а також своєчасне складання встановленої звітності.

  • Керівництво працівниками відділу.

Окрім цього, керівник має і нести відповідальність за свої дії. Отже, керівник може нести відповідальність за:

  • результати і ефективність виробничої діяльності відділу (структурного підрозділу) № 223, підлеглих йому працівників;

  • недостовірну інформацію про стан виконання планів, робіт відділу;

  • невиконання наказів, розпоряджень і доручень директора підприємства;

  • неприйняття заходів по припиненню виявлених порушень правил техніки безпеки, протипожежним і іншим правилам, утворюючих загрозу діяльності підприємства, його працівникам;

  • недотримання трудової і виконавської дисципліни працівниками, що знаходиться в його підкоренні;

  • невиконання або неналежне виконання своїх посадових обов'язків згідно цієї інструкції в межах, визначених чинним трудовим законодавством України;

  • спричинення прямого матеріального збитку підприємству, також як за дії ( або бездіяльність), що привели до такого матеріального збитку;

  • правопорушення, вчинені в процесі своєї трудової діяльності в межах, визначених чинним адміністративним, цивільним і кримінальним законодавством України;

  • несе персональну відповідальність за збереження і нерозповсюдження наданої в його розпорядження службової інформації;

Отже, обов’язки та права керівника підприємства тісно пов’язані з відповідальністю керівника за свої дії, які можуть суперечити його посадовим обов’язкам.

Організація управлінської роботи керівника

Проходячи практику, я займалася дублюванням управлінської роботи керівника підприємства, яка складається з декількох ланок.

Перша ланка це планування діяльності підприємства. В цей період керівник складає план діяльності супермаркету. Тобто регулярно розробляються плани, а саме оперативні плани, що мають вузьку спеціалізацію.

Другою ланкою управлінської діяльності керівника супермаркету є вивчення конкурентного середовища, яке спирається на SWOT-аналіз, який допоміг виявити слабкі та сильні сторони супермаркету. Що значною мірою полегше формування асортиментної та цінової політики, що є третьою ланкою управлінської діяльності.

Але все ж таки формуванням асортиментної політики магазину головним чином займається центральний офіс мережі супермаркетів, а завданням керівника супермаркету є контроль за відстеженням попиту на товари.

Наступною ланкою можна вважати організацію торгово-технологічного процесу магазину, яка складається з таких операцій: приймання товарів, їх зберігання, підготовку до продажу, переміщення товарів в торговий зал і їх викладка, продаж і обслуговування покупців, розрахункові операції та надання додаткових послуг.

Можна додати, що керівник контролює усі торгово-технологічні процеси в магазині, а у разі його відсутності, контроль проводиться адміністрацією магазину.

Четвертою ланкою управлінської діяльності керівника підприємства торгівлі є організація роботи персоналу. На сам перед це стосується набору персоналу, шляхом підписання наказу про прийняття на роботу нового працівника. Надалі керівник повинен надати відповідні умови праці на робочих місцях. Але цей аспект на підприємстві виконується не завжди згідно встановлених норм, оскільки робочі місця працівників не завжди вчасно приводяться до відповідного санітарно-гігієнічного стану, що декілька разів спричиняло нещасні випадки на підприємстві через падіння працівників на неприбраній підлозі. Також, керівник повинен контролювати якість роботи співробітників, корегуючи при необхідності їх діяльність на свій розсуд, але при цьому не допускаючи суперечностей як зі своїми посадовими обов’язками, так і з посадовими обов’язками працівників. Окрім цього, керівник власним прикладом повинен підтримувати корпоративну культуру серед працівників супермаркету.

Ще одною ланкою діяльності керівника є організація роботи з документацією, яка розуміє під собою заключення договорів на поставку товарів, договори підряду, колективного договору та видання наказів.

З веденням документації також тісно пов’язана фінансово-господарська діяльність, яка саме полягає в заключенні договорів. Цей процес розпочинається з пропозиції однієї з сторін заключити договір, а надалі за допомогою протоколу розбіжностей урегульовуються усі суперечливі питання і як заключна частина вже виступає саме безпосереднє заключення договору.

Таким чином, керівник у сфері організації управлінської діяльності має велику кількість обов’язків.

Аналіз діяльності підприємства.

Проаналізувавши діяльність супермаркету «Сільпо», я прийшла до висновку, що вона знаходиться на досить високому рівні, але все ж таки мною були виявлені і деякі недоліки, які я зазначала вище.

Обсяг продажу товарів знаходиться на високому рівні, але обсяг списань товарів в останній час значно зріс, що можна значною мірою списати на хитке становище української економіки в останній час, яка в свою чергу втратила свої позиції через політичні суперечності. Фактично в день по магазину списується товару на суму близько 5 тис. гривень порівняно з попередніми показниками, які не перевищували 3,5 тис. гривень.

Але не зважаючи на це, прибуток супермаркету «Сільпо» перевищує матеріальні втрати в десятки разів.

Підприємство відзначилося високим рівнем обслуговування покупців, про що свідчать відгуки, занесені до Книги відгуків та пропозицій, а також дзвінки до гарячої лінії мережі супермаркетів «Сільпо», де відвідувачі супермаркету залишали свої подяки стосовно обслуговування них працівниками магазину.

Що стосується ефективності роботи з постачальниками, то вона знаходиться на достатньому рівні, але доволі часто трапляються затримки поставки товарів вчасно, що частково порушувало роботу підприємства та спричиняло появу незадоволеного попиту споживачів.

Але незважаючи на всі вище перелічені негативні фактори, що були мною виявлені, діяльність супермаркету знаходиться на досить високому рівні.

13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]