Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

реферат зразок

.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
13.47 Кб
Скачать

РЕФЕРАТ

Дипломна робота – 89 стор., 82 джерела, 3 додатки.

Об’єкт дослідження: в даній роботі має стати процес актуалізації гамлетівського дискурсу в сучасній літературі.

Мета роботи: визначення шляхів, форм та механізмів оприявнення гамлетівського сюжету в літературі ІІ половини ХХ – початку ХХІ сторіччя.

Теоретико-методологічні засади: ключові положення теорії дискурсу, які розроблених в лінгвістиці (П. Серіо, Е. Бенвеніст, Н. Арутюнова, Е. Істгоуп та ін.) та літературознавстві (П. де Ман, В. Тюпа, Т. Михед, І. Папуша та ін.).

Отримані результати: серед літературних проекцій “Гамлета” виокремлюються два типи – текстоцентричні (В.Гілберт, Т.Стоппард, Б.Акунін та ін.) та контекстуальні (М.Хейг, Д.Вроблевські та ін.). Найбільш репрезентативним в плані дослідження літературної складової гамлетівського дискурсу є аналіз контекстуальних проекцій, адже саме в таких творах найбільш повно реалізується весь широкий спектр інструментів художнього осмислення канонічного сюжету. Діапазон таких стратегій варіюється від повної деконструкції до апропріації. До засобів креативної інтерпретації Шекспірової трагедії правомірно віднести зсув оповідного центру і перенесення фокусу читацької уваги на другорядних дійових осіб, конструювання нового сюжету з наявних фабульних блоків, домислення і дописування (як шляхи прояснення затемнених моментів), редукування тексту за селективним принципом (яке незрідка орієнтоване на підтримання чи навпаки деконструкцію стереотипізованої візії трагедії).

Ключові слова: метатекст, літературна проекція, Гамлет, Шекспір, метафікційність, металітературність, інтертекстуальність. (до 10 одиниць)