Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzhavny_vischy_navchalny_zaklad_1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
43.84 Кб
Скачать

Ііі. Висновки

Варто зробити висновки, що цивілізаційна концепція А.Тойнбі здійснює вагомий вплив на формування сучасних підходів до визначення закономірностей соціокультурного розвитку людства. Філософія англійського мислителя визначає цивілізацію як достатньо абстрактну для того, щоб усвідомлюватися як окрема дискретна одиниця (єдність, цілісність) у вимірі всесвітньо-історичного процесу як такого, і водночас достатньо конкретну, щоб співвідноситися з емпіричними реаліями історії, такими як держава, народ, подія чи навіть окрема видатна особа. Це й дає підстави вважати, що центральною категорією філософії історії має бути саме цивілізація, а філософія історії може бути конкретизованою у вигляді теорії цивілізаційного процесу.

Ознайомлення з тойнбіанською інтерпретацією деяких ключових проблем вітчизняної історії дає підставу для постановки кардинальних питань сучасності. По-перше, яка цивілізаційна орієнтація є оптимальною з точки зору забезпечення повнокровного розвитку українського соціуму чи принаймні збереження його від подальшої асиміляції? По-друге, за яких умов посередництво українців у між цивілізаційних контактах працюватиме не на чужинців, а на самих посередників? І, по-третє, якщо українці в минулому були «відкритими» для зовнішніх впливів західноєвропейського суспільства, то чи не пора тепер нам рішуче й настійливо розвивати цю «відкритість» хоча б заради депровінціалізації і реєвропеїзації нашого суспільства.

Період незалежності в Україні пов'язаний з прагненням усвідомити своє місце і роль в світових процесах і міжнародній політиці. У цьому може допомогти цивілізаційний підхід до історії нашої держави. Без визначення місця країни у системі цивілізації неможлива розробка обгрунтованих стратегічних напрямів державної політики. Саме тому актуальності набуває сьогодні поглиблене дослідження всіх аспектів проблеми цивілізаційної ідентичності України.

Іv. Список використаної літератури

1. Бердяев Н.А. Духовное состояние современного мира//Новый мир. - 1990. - № 1.

2. Библер В. Цивилизация и культура: Размышления о конце ХХ века. – М., 1999.

3. Бокань В. Культурологія: Навчальний посібник. К., 2000.

4. Гантінгтон Семюел П. Протистояння цивілізацій та зміна світового порядку. – Л.,

2006.

5. Скоблик В.П. Історія Русі-України ХІ – ХVІІІ ст. у контексті між цивілізаційних

відносин (особливості тойнбіанської інтерпретації)//Український історичний

журнал. – 1998. – № 5.

6. Тойнби А. Постижение истории: Сборник. – М., 1991.

7. Тойнби А. Цивилизация перед судом истории. – СПб., 1995.

8. Українська та зарубіжна культура: Навчальний посібник / За ред. М.М.Заковича. –

К., 2000.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]