Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова_система _КЛ.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
863.23 Кб
Скачать

3. Оцінка ефективності податкової системи

Ефективність податкової системи визначається тим, наскільки вона відповідає соціально-економічним умовам тобто метою З точки зору значущості податкової системи, а також послідовної оцінки реформи можна виділити 3 рівні опису податкової системи:

1) концептуальний - свідчить, що ґрунтуючись на відносинах власності податкові відносини покликані найбільш розумно створити фінансові відносини м / д державою та платником податків і на базі цього створити цілісну систему податків.

2) Стратегічний - повинен виходити з концепції реформування податкової системи та визначити доцільність внесення тих чи інших тактичних змін в існуючу податкову систему для ефекту отримання такого.

3) Тактичний - зводиться до оцінки тих заходів і рішень за допомогою яких проводиться управління податкової діяльністю в конкретний момент часу.

Для того, щоб оцінити податкову систему на даному етапі необхідно виходити з 4-х взаємопов'язаних і відносних суперечливих аспектів:

1) в економічному аспекті оцінка податкової системи має базуватися на основних проблемах податків, які зводяться до вилучення - з одного боку і погашення більшої частини витрат державного бюджету.

2) У соціальному аспекті податкова система повинна забезпечити рівний підхід до всіх верств населення і окремим господарським одиницям.

3) В організаційному аспекті податкова система повинна бути чітко розділеною на загальнодержавну і місцеву.

4. Податковий контроль

Податковий контроль  система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Податковий контроль здійснюється контролюючим органами та органами стягнення. Органи Служби безпеки України, внутрішніх справ, податкової міліції, прокуратури та їх службові (посадові) особи не можуть брати безпосередньої участі у проведенні перевірок, що здійснюються контролюючими органами, та проводити перевірки суб’єктів підприємницької діяльності з питань оподаткування.

Способи здійснення податкового контролю

1. ведення обліку платників податків;

2. інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності органів державної податкової служби;

3. перевірок та звірок, а також перевірок щодо дотримання законодавства,

Облік платників податків ведеться з метою створення умов для здійснення контролюючими органами контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби.

Інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності державної податкової служби  комплекс заходів із збору, опрацювання та використання інформації, необхідної для виконання органами державної податкової служби покладених на них функцій та завдань

Тема 3. Податок на додану вартість

  1. Економічна сутність та елементи ПДВ.

  2. Порядок та особливості реєстрації платників податків.

  3. Визначення операцій, що є об'єктом оподаткування.

  4. Порядок визначення суми ПДВ до сплати в бюджет.