Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСАЧ.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
759.3 Кб
Скачать

14

ЗМІСТ

ВСТУП.........................................................................................................................5

РОЗДІЛ 1. РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ – ОДИН ІЗ ОСНОВНИХ ПОКАЗНИКІВ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА..............................................6

1.1. Поняття рентабельності та її значення.....................................................6

1.2. Характеристика показників рентабельності та порядок їх розрахунку...................................................................................................................9

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ВАТ „ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ЦУКРОВИЙ ЗАВОД”...........................................................17

2.1. Розрахунок та аналіз показників рентабельності ВАТ „Хмельницький цукровий завод”.........................................................................................................17

2.2. Факторний аналіз рентабельності підприємства...................................21

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ ПОКАЗНИКІВ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА.....................................................................................................25

ВИСНОВОК...............................................................................................................29

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.................................................................33

ДОДАТОК А..............................................................................................................35

ДОДАТОК Б...............................................................................................................41

ВСТУП

Метою діяльності кожного підприємства є отримання економічної вигоди, тобто прибутку. Але наявність прибутку ще не свідчить про високу ефективність фінансово-господарської діяльності підприємства. Для визначення ефективності використовується цілий ряд показників, таких як ліквідність, платоспроможність, ділова активність, прибутковість, рентабельність тощо.

Особливе місце в цьому переліку слід віддати показникам рентабельності. Слово „рентабельність” походить від німецького rentabеl, яке означає – доходний.

Можна сказати, що рентабельність – це такий стан діяльності, коли протягом певного періоду грошові надходження підприємства компенсують понесені витрати, створюється і накопичується прибуток.

Рентабельність – поняття досить широке. Існує велика кількість показників рентабельності, які характеризують її з різних сторін.

Питанню рентабельності присвячено багато статей та наукових праць. Це пов’язано з актуальністю цього питання на сьогоднішній день. Адже сьогодні важливими питаннями є окупність витрат підприємства, його здатність до самофінансування, розширення виробництва та освоєння нових видів продукції. Аналіз рентабельності допомагає визначити наскільки ефективно використовуються активи підприємства, чи окупаються понесені ним витрати на виробництво продукції, які підприємство має резерви щодо зростання прибутку та рентабельності. Всім цим та багато іншим питанням і присвячена курсова робота.

Розділ 1. Рентабельність – один із основних показників ефективності діяльності підприємства

1.1. Поняття рентабельності та її значення

Кінцеві результати діяльності підприємства характеризуються не лише абсолютними показниками прибутку або збитку. Суб'єкти господарювання, які зацікавлені у віддачі від використаних ресурсів і вкладеного капіталу, аналізують співвідношення отриманого ефекту з понесеними витратами (використаними ресурсами). Для цього обчислюються відносні показники ефективності: рентабельність (яка іноді ототожнюється з прибутковістю і доходністю).

Слово „рентабельність” походить від німецького rentabеl, яке означає – доходний.

Рентабельність - це відносний показник прибутку, який відображає відношення отриманого ефекту (доходу, прибутку) з наявними або використаними ресурсами.

Рентабельність – це такий стан діяльності, коли протягом певного періоду грошові надходження компенсують понесені витрати, створюється і накопичується прибуток.

Протилежним станом є збитковість, коли грошові надходження не компенсують понесені витрати.

Показники рентабельності більш повно, ніж прибуток відображають результати діяльності підприємства; вони використовуються як інструменти інвестиційної цінової, політики тощо.

Якщо прибуток служить показником фінансового результату виробництва, то рентабельність характеризує економічну ефективність виробництва продукції. В умовах ринку від рівня рентабельності залежить життєздатність підприємства, його можливості нагромаджувати фінансові ресурси, забезпечувати інтереси інвесторів, конкурувати з іншими підприємствами.

Рентабельність являється відносним показником прибутковості, дохідності виробництва. Тому вона розраховується відношенням прибутку до іншого показника, і, в залежності від різновидів прибутку (балансовий прибуток, прибуток від виконаних робіт) та різних баз (собівартості, вартості виробничих фондів), в виробництві розрізняють балансову рентабельність, рентабельність продукції, рентабельність по відношенню до виробничих фондів.

Показник рентабельності по відношенню до виробничих фондів відрізняється від попередніх показників. Його відмінність в тому, що прибуток співставляється не з продукцією, а з сумою виробничих основних фондів (середня вартість основних виробничих фондів) і середньою вартістю матеріальних оборотних засобів. Середню вартість матеріальних оборотних засобів визначають за підсумками другого розділу аналітичного балансу, аналогічно як і середню вартість майна. Основна його перевага полягає в тому, що він дозволяє висвітлити рівень ефективності використання виробничих фондів, що знаходяться у розпорядженні підприємства.

Показники рентабельності і прибутковості мають загальну економічну характеристику, вони відбивають кінцеву ефективність роботи підприємства і продукції, що випускається їм.

Існує багато факторів, що визначають величину прибутку і рівень рентабельності. Ці фактори можна підрозділити на внутрішні і зовнішні.

Зовнішні - це фактори не залежні від зусиль даного колективу, наприклад зміна цін на матеріали, продукцію, тарифів перевезення, норм амортизації і т.д. Такі явища відбуваються в загальному масштабі і сильно впливають на узагальнюючі показники виробничо - господарської діяльності підприємств.

Структурні зрушення в асортименті продукції істотно впливають на величину реалізованої продукції, собівартість і рентабельність виробництва.

Завдання фінансового аналізу рентабельності - виявити вплив зовнішніх факторів, визначити суму прибутку, отриману в результаті дії основних внутрішніх факторів, що відбивають трудові вкладення працівників і ефективність використання виробничих ресурсів.

Показники рентабельності (прибутковості) є загальноекономічними. Вони відображають кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства

Рентабельність є результатом виробничого процесу, вона формується під впливом факторів, пов'язаних з підвищенням ефективності оборотних коштів, зниженням собівартості і підвищенням рентабельності продукції й окремих виробів.

Методика аналізу загальної рентабельності включає:

1) аналіз за факторами ефективності;

2) у залежності від розміру прибутку і величини виробничих факторів.

Завданням аналізу рентабельності є кілька положень:

1. оцінити показники рентабельності з початку року в динаміці,

2. визначити ступінь виконання плану рентабельності,

3. визначити і оцінити фактори, що впливають на ці показники, і їхнього відхилення від плану; виявити і вивчити причини втрат і збитків, викликаних безгосподарністю, помилками в керівництві й інших недоглядах у виробничо - господарській діяльності підприємства; розкривають і підраховують резерви можливого збільшення прибутку або доходу підприємства .