Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИМ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
788.48 Кб
Скачать

1 Сутність та зміст інноваційного менеджменту

Інноваційний менеджмент — це сукупність принципів, методів і форм управління інноваційним процесом, інноваційною діяльністю та персоналом, зайнятим цією діяльністю.

П. Н. Герчикова [18] розглядає інноваційний менеджмент як один з напрямів стратегічного управління, яке здійснюється вищим рівнем управління компанією. Виходячи з цього, головна увага в інноваційному менеджменті має бути зосереджена на виробленні інноваційної стратегії і засобах її реалізації. Розроблення та виробництво нових видів продукції при цьому стає пріоритетним напрямом розвитку підприємства (фірми, корпорації), оскільки визначає всі інші напрями його розвитку.

Г. Д. Ковальов [52] інноваційний менеджмент визначає як систему управління економічним розвитком. При цьому менеджмент охоплює не тільки економіко-технічні проблеми, а й проблеми світогляду, бо світова тенденція полягає в радикальних змінах, пов'язаних з глобальним вибухом новацій.

Багато авторів приділяють увагу інноваційному менеджменту як функціональній системі управління і розглядають його як один з різновидів функціонального менеджменту, безпосереднім об'єктом якого є інноваційні процеси в усіх сферах економіки.

Функціональний інноваційний менеджмент націлений, головним чином, на ефективне управління процесом розроблення, упровадження, виробництва та комерціалізації інновації, при цьому важливим моментом є синхронізація функціональних підсистем, удосконалення координуючих дій операційної системи виробництва, управління персоналом і здійснення контролю за інноваційним процесом.

Зміст поняття «інноваційний менеджмент» П. Н. Завлін [45, 92] розглядає в трьох аспектах: як науку та мистецтво управління інноваціями, як вид діяльності і як суб'єкт управління.

Такої ж думки дотримується І. Балабанов [6], який уважає, що інноваційний менеджмент вивчає природу інновацій, інноваційного процесу, інноваційної діяльності і механізм управління цими процесами. Виходячи з того, що інновації торкаються всіх сфер людської діяльності та впливають на господарський процес, інноваціями необхідно і можливо управляти.

2 Види, функції і методи інноваційного менеджменту

Функції інноваційного менеджменту

Види інноваційного менеджменту

Стратегічний

Функціональний, оперативний

Прогнозування

стратегії пріоритету розвитку і зростання

Нові товари технології

Планування

експансія в нові галузі ринки

Підвищення якості та конкуренто здатності товару

Аналіз зовнішнього середовища

аналіз макроекономічної політичної та ринкової кон'юнктури

аналіз повіденія конкурентів, місткості ринку, обсягу продажів

Аналіз внутрішнього середовища

аналіз конкурентних переваг фірми

аналіз факторів ефективності продуктивності продукції

Види рішень

стратегічні рішення по цілям мізії і розвитку фірми

оперативні рішення по розробці, впровадженню і виробництва нововведень

Мотивація

забезпечення фірмі динамічного зростання

забезпечення високої продуктивності праці, високої якості продукції, оновлення виробництва

Контроль

виконання мізії фірми її зростання і розвитку

контроль за діяльністю виконавчої і якістю виконання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]