Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОиПСС_Лекция_7_Информ тех обслуживание СМ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
88.06 Кб
Скачать

10

Лекція № 7. Інформаційно-технічне обслуговування спортивних заходів_________________

ЛЕКЦІЯ № 7. ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ СПОРТИВНИХ ЗАХОДІВ

ПЛАН:

  1. Рекламна компанія спортивного змагання:

    1. Цілі рекламної кампанії;

    2. Розробка медіа-плану;

    3. Виготовлення і розміщення зовнішньої реклами;

    4. Розробка фірмового стилю і фірмових виробів;

    5. Розробка і розміщення анонсів, рекламних роликів, рекламних модулів для радіо і друкованих ЗМІ;

    6. Проведення акредитації;

    7. Оформлення місць проведення змагань;

    8. Виготовлення сувенірної і нагородної атрибутики змагання;

  2. Виготовлення поліграфічної продукції - буклети, плакати, листівки, проспекти та ін.

  3. Технічні засоби які використовуються для проведення спортивних змагань.

1. Рекламна компанія спортивного змагання

1.1. Цілі рекламної кампанії

Під терміном «рекламна кампанія» ми розумітимемо комплекс рекламних заходів, направлених на досягнення конкретної маркетингової мети в рамках маркетингової стратегії рекламодавця. Реклама це неособисті форми комунікації, що здійснюються за допомогою платних засобів розповсюдження інформації з вказівкою певних джерел фінансування.

Зазвичай виділяють дві основну мети рекламної кампанії: стимулювання попиту і поліпшення образу організації, або безпосередньо змагань.

Стимулювання попиту ґрунтується на моделі ієрархії дій. Суть цієї моделі полягає в тому, що купівельна аудиторія може знаходитися в одному з наступних (ієрархічно розташованих) станів купівельної готовності: обізнаність, знання, доброзичливе відношення, перевага, переконаність, здійснення покупки. Знаючи відповідний сегмент ринку і використовуючи дану модель, спортивна організація може послідовно просувати свій продукт на ринок, переходячи від інформації до переконання, а потім і до нагадування.

Поліпшення образу організації пов'язане не з безпосереднім продажем послуги, а із створенням сучасного іміджу якої-небудь спортивної організацій, виду спорту в цілому, або безпосередньо змагань.

Цілі рекламної кампанії фірми залежать від стану цільової аудиторії. Можна виділити наступні основні цілі:

  • створення обізнаності у потенційних клієнтів (глядачів, рекламодавців, тощо) про існування спортивної організації, або про вид спорту чи безпосередньо змагання;

  • надання необхідній інформації про спортивну організацію і змагання;

  • формування прихильності по відношенню до виду спорту, спортивної організації;

  • створення переваги перед аналогічними послугами (змаганнями) інших організацій;

  • формування переконаності про необхідність скористатися послугами саме даної організації;

  • спонукання до придбання послуги (укладання рекламного контракту, придбання квитків, відвідання змагань).

1.2. Розробка медіа-плану

Згідно визначенню, даному в англо-російському словнику рекламних термінів «медіа-планування» – це процес формування системи каналів доставки рекламних послань адресатам рекламної комунікації».

Медіа-план є однією з форм графіків розміщення реклами, що визначає перелік, тип та стислі характеристики ЗМІ, в яких планується розміщення реклами, періодичність їх виходу та розміщення в них реклами. Графік використання засобів реклами визначає строк виходу і циклічність публікацій та демонстрацій рекламних звернень; засоби і носії реклами, які при цьому будуть використані; послідовність, ступінь важливості і пріоритети рекламних заходів. Основним завданням медіа-планування є оптимізація схеми розміщення рекламних матеріалів, заснована на об'єктивних показниках. За сучасними уявленнями велика частина таких показників базується на концепції охоплення/частота. Залежно від ступеня конкретизації засобу розповсюдження звернення виділяються поняття медіа-канал і медіа-носій.

Медіа-канал (медіа-категорія) є сукупністю засобів розповсюдження реклами, що однотипних з погляду способу передачі інформації і характеризуються однаковим типом сприйняття їх аудиторії. Наприклад, преса, засоби рекламної поліграфії, телебачення, зовнішня реклама і т.п.

Медіа-носій (рекламний носій, носій)це конкретний представник медіа-каналу (тобто випуск друкарського видання, телепрограма, радіопередача і т. д.), в якому розміщено рекламне повідомлення.

Сам процес медіа-планування можна умовно розділити на декілька етапів.

На першому, попередньому етапі визначаються і формулюються мета маркетингу і рекламної діяльності рекламодавця. Виявляється цільовий сегмент маркетингової діяльності і цільова аудиторія, якою призначено звернення. На другому етапі приймаються рішення про обхват аудиторії і про необхідну кількість рекламних контактів. На наступному, третьому етапі проводиться порівняльний аналіз і безпосередній вибір медіа-каналів і медіа-носіїв рекламного звернення і розробляється конкретна схема його розміщення.

Використання рекламних носіїв в часі може бути суцільним (постійне використання носія) і пульсуючим. Останній припускає нерівномірне розміщення носія в часових рамках рекламної кампанії.

Як правило, календарний графік рекламних заходів має форму таблиці.

Розробка календарного графіка є частиною процесу організації рекламної кампанії. Достатньо велике його значення при розробці кошторису рекламної кампанії, організації її матеріально-технічного забезпечення, визначенні відповідальних за конкретні етапи, контролю ефективності рекламних витрат.