Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль№2.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

22. З'єднання, які різновиди та характеристики.

Роз’ємні з’єднання ( шпонкові, шліцеві, клемові, різьбові та ін.) допускають розбирання з’єднання деталей без пошкодження елементів. Роз’ємні з’єднання загального призначення можуть бути конструктивні, технологічні. За принципом передачі навантаження розрізняють з’єднання зачепленням та фрикційні.

До з’єднань ставлять вимоги: економічності, міцності, цільності, жорсткості та ін.

Міцність оцінюють коефіцієнтом міцності - відношення граничного навантаження з’єднання (Fз) до мінімального навантаження одної з деталей (Fд).

Суттєвою характеристикою з’єднання є нерівномірність розподілу навантаження та напруг між його елементами.

У багатьох випадках щільність (герметичність ) з’єднань – труб, апаратів, які містять рідину та гази, циліндрів і штоків є головною характеристикою їхньої роботоздатності. Характеристикою щільності з’єднання є коефіцієнт щільності.

23. Напів роз'ємні з'єднання.

Найбільш успішно зі зварним з’єднанням ОВ конкурує спосіб з'єднання за допомогою спеціальних з'єднувачів - механічних сплайсів [12]. Підготовка ОВ у цьому випадку проводиться так само, як і до зварювання. Для механічного з'єднання кінці підготовлених волокон по черзі укладають в канали, які утворено елементами вирівнюючого пристрою, після чого обидві половини пристрою з'єднують, фіксуючи ОВ. Під тиском вирівнювача елементів з'єднувані волокна юстуються і фіксуються у з’єднаному положенні.

Найбільш відомі механічні зростки типу Fіberlok (рис.7.10). Втрати в такому з'єднанні не перевищують 0,1 дБ [23].

Рисунок 7.10 - Механічні зростки типу Fіberlok

Основним недоліком, який обмежує застосування механічних зростків, є надзвичайно високі вимоги до стабільності геометричних розмірів з'єднувачів і волокон, особливо до діаметра волокна по первинному покриттю.

24. Нероз'ємні з'єднання. Різновиди та їх принцип побудови.

Найпоширенішим способом одержання нероз'ємних з'єднань ОВ є зварювання [12]. Зварювання передбачає розплавлювання кінців волоконних світловодів у результаті введення їх у поле потужного джерела теплової енергії: поля електричного розряду, у полум'я газового паяльника, у зону потужного лазерного випромінювання. Кожний із цих методів зварювання має свої переваги і недоліки. Перевагою зварювання ОВ лазером є можливість одержання чистих з'єднань через відсутність у них сторонніх матеріалів і, як наслідок, наявність досить малих втрат (0,1 дБ). Зварювання в полум'ї газового паяльника використовують головним чином для з'єднання багатомодових ОВ. Перевагою даного способу зварювання є підвищена міцність місця з'єднання. Для отримання полум'я використовують суміш газів: пропан + кисень, або кисень+хлор+гідроген. Втрати в з'єднаннях близькі до 0,1 дБ. Устаткування для зварювання виготовляється фірмами Cabloptic (Швейцарія) і АТ&Т (США). Однак зараз найбільш поширеним є спосіб зварювання ОВ у полі електричного дугового розряду, який дозволяє зварити два волокна між собою. Зварні з'єднувачі забезпечують дуже точне контрольоване комп'ютером розташування волокон, що, визначає надзвичайно низькі втрати в таких з’єднувачах (0.05 дБ). Оскільки виконання цих з'єднань супроводжується розплавлюванням волокон, то повністю зникає проблема зворотного відбиття. Основний недолік зварних нероз'ємних з'єднувачів - висока вартість зварювального устаткування. Однак, зварні з'єднання застосовуються там, де неприпустимі великі втрати - в місцях з'єднання ділянок оптичних кабелів поза будинками й у місцях закінцьовування кабелів всередині самих будинків. При зовнішньому з'єднанні місця зварювання захищаються герметичними муфтами. Всередині будинку вони розміщуються в спеціальних сплайс-боксах. Не завжди вибір на користь зварювання чи рознімного з'єднання є простою справою. У неоднозначних ситуаціях варто враховувати разом із загальними вимогами по експлуатації волоконно-|оптичної кабельної системи в цілому також і переваги та недоліки кожного типу з'єднання (табл. 7.4).

Кожна з характеристик позитивно виявляє себе в певних умовах. Наприклад, кращим варіантом для прохідного з'єднання кабелів, прокладених у ґрунті, буде зварювання. Але для підключення мережних вузлів при побудові локальної мережі більш гнучким буде рознімне з'єднання, яке дозволить переносити мережне устаткування в межах будинку з одного місця на інше.