Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Пром.Маркетинг методичка с КР

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
343.7 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Запорізький національний технічний університет

РОБОЧА ПРОГРАМА, КОНТРОЛЬНІ ЗАВДАННЯ З КУРСУ “Промисловий маркетинг” для студентів спеціальності 6.050100 “Маркетинг” заочної форми навчання

2004

2

Робоча програма, контрольні завдання з курсу “Промисловий маркетинг” для студентів спеціальності 6.050100 “Маркетинг” заочної форми навчання /Укл. Т.В.Пуліна. – Запоріжжя, 2004. – 34 c.

Укладач: Т.В.Пуліна, ст.викл. каф.МіМ

Рецензент: Кримська Л.О., зав.каф.МіМ

Відповідальний за випуск: Т.О.Фоміних

Затверджено на засіданні кафедри “Менеджменту та маркетингу” протокол №5 від 9.01.04

3

ЗМІСТ

 

стор.

1. Вступ

4

2. Робоча навчальна програма навчальної дисципліни

6

“Промисловий маркетинг”

 

3 Тематика контрольних робіт

10

4 Контрольні питання з дисципліни “Промисловий марке-

29

тинг”

 

5 Навчально-методичні матеріали з дисципліни

33

4

1 ВСТУП

Навчальну програму з вивчення фахової дисципліни “Промисловий маркетинг” складено відповідно до місця і значення дисципліни за структурно логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою бакалавра з напрямку 0501 “Економіка та підприємництво”, відповідно до навчального плану для підготовки бакалаврів зі спеціальності 6.050108 “Маркетинг”. Концепція промислового маркетингу передбачає розв’язання комплексу кардинально взаємопов'язаних проблем організаційного та методологічного характеру у сфері товарного виробництва через гармонізацію перетворень у структурі товарної пропозиції підприємства та змін у соціальному і суспільному середовищі ринку.

Об'єктом курсу "Промисловий маркетинг" є промисловий ринок і його суб'єкти, предметом — теоретичні положення і практичні аспекти маркетингової діяльності підприємств у сфері матеріального виробництва та промислових послуг, спрямованих на формування/виявлення і задоволення потреб учасників промислового ринку у товарах виробничого призначення, а також відносини, що виникають між ними у процесі обміну.

Мета цієї дисципліни: формування теоретичних знань стосовно засадних положень промислового маркетингу та набуття практичних навичок щодо використання інструментів та засобів промислового маркетингу.

Завдання дисципліни – вивчаючи дисципліну “Промисловий маркетинг” в безпосередньому зв’язку із засадними методологічними та організаційно-економічними положеннями маркетингу, менеджменту, інноваційного менеджменту, макро- і мікроекономіки, сучасних технологій виробництва, навчитись:

-користуватись аналітичним інструментом з виявлення тенденцій розвитку товарів та послуг на промисловому ринку;

-аналізувати поведінку споживачів на промисловому ринку;

-розробляти стратегію планування на промисловому ринку. Внаслідок вивчення курсу студент повинен вміти:

-розробити маркетингову стратегію підприємства;

-запропонувати підходи до формування товарної політики підприємства;

-розробити цінову політику підприємства;

5

-визначити оптимальні канали розподілу;

-створити ефективну комунікаційну стратегію.

 

Теми

Лекції

Семінарські

 

 

 

та практичні

 

 

 

заняття

1.

Сутність, завдання, розвиток промислового мар-

4

2

кетингу.

 

 

2.

Ринок промислових товарів та особливості мар-

4

2

кетингової діяльності.

 

 

 

 

 

 

3.

Маркетингові дослідження на ринку промисло-

4

2

вих товарів.

 

 

4.

Ринкова сегментація та позиціонування товарів

4

2

на промисловому ринку.

 

 

 

 

 

 

5.

Розробка продуктової стратегії.

6

2

6.

Планування та організація створення нового

4

2

продукту

 

 

7.

Якість і конкурентоспроможність товарів вироб-

4

2

ничого призначення .

 

 

 

 

 

 

8.

Дизайн нового товару.

4

2

Усього за перший семестр

34

17

1.Ціноутворення в промисловому маркетингу

4

2

2.Розповсюдження товарів

4

2

3.

Система маркетингових комунікацій у промис-

6

4

ловому маркетингу

 

 

4.

Основні риси процесу постачання на промисло-

4

2

вому ринку

 

 

5.

Управління маркетинговою діяльністю промис-

6

3

лового підприємства

 

 

 

 

 

6.Міжнародні аспекти маркетингової діяльності

4

2

7.Етика в маркетинговій діяльності

4

2

Усього за другий семестр

32

16

Разом для денної форми навчання

66

33

Разом для заочної форми навчання

16

8

6

2 РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ “ПРОМИСЛОВИЙ МАРКЕТИНГ”

I семестр

Тема 1. Сутність. Завдання та концепції промислового маркети-

нгу

Сутність і роль промислового маркетингу в ринковій економіці. Маркетинг як стратегія управління виробництвом промислової продукції та комерційною діяльністю з її реалізації.

Зовнішнє середовище діяльності підприємств, його зміст і характеристика. Внутрішнє середовище підприємств, його зміст і характеристика. Концепції промислового маркетингу, їх розвиток та застосування в індустріальну та інформаційну епоху.

Сучасні стратегії розвитку промислових підприємств країн із розвинутою економікою. Формування та впровадження концепції промислового маркетингу в Україні.

Тема 2. Ринок промислових товарів та особливості маркетингової діяльності

Визначення промислового ринку та його основні характеристики. Учасники промислового ринку та їх взаємодія. Формування ринку продукції виробничо-технічного призначення методи їх дослідження. Сутність і класифікація товарів виробничого призначення. Особливості формування попиту на промислові товари. Формування ринку продукції виробничо-технічного призначення методи їх дослідження. Структура промислового ринку.

Класифікація ринків. Сировинні ринки та їх характеристика. Ринок машин та обладнання. Особливості маркетингової діяльності у ринку відносно продукції виробничо-технічного призначення. Основні розбіжності маркетингу промислових та маркетингу споживчих товарів.

Тема 3. Маркетингові дослідження на ринку промислових то-

варів

Роль маркетингових досліджень у прийнятті управлінських рішень.Комплексне вивчення ринку — основа стратегії маркетингу: організаційно-економічні та правові аспекти; дослідження безпосере-

7

дньо товарів; дослідження кон'юнктури ринку; вивчення споживачів; вивчення конкурентів.

Суть і основні етапи маркетингових досліджень. Типи маркетингових досліджень. Джерела маркетингової інформації. Методи збору первинної маркетингової інформації. Проблема достовірності даних. Розробка переліку запитань для анкет. Вимоги до проведення вибіркового спостереження .Визначення рівня попиту на продукт.

Основні відмінності маркетингових досліджень на промисловому і споживчому ринках .

Тема 4. Сегментування та позиціонування на промисловому ри-

нку

Сутність, цілі, критерії та ознаки сегментування промислового ринку. Основні стратегії сегментування. Етапи цільового маркетингу. Переваги, недоліки і рівні ринкового сегментування.

Фактори ризику пошуку цільових ринків. Оцінка привабливості ринкових сегментів. Позиціонування промислових товарів.

Тема 5. Розробка продуктової стратегії Сутність, структура і формування маркетингової товарної полі-

тики. Аналіз життєвого циклу товару. Зміст і призначення асортиментної концепції. Етапи планування товарного асортименту. Розширення, поглиблення, обмеження, упорядкування товарного асортименту. Стандартизація та диференціювання товару.

Головні чинники, що породжують зміну асортиментної політики підприємств. Порядок вилучення з виробництва малоефективних товарів. Заходи оперативного управління асортиментом. Сервіс у системі товарної політики.

Тема 6. Планування та організація створення нового продукту Основні завдання планування продукту. Визначення та класифікаційні ознаки нової продукції. Складові сучасного інформаційного забезпечення створення наукомісткої та високотехнологічної продукції. Передумови створення і освоєння нових товарів виробничого призначення. Етапи планування нового продукту. Генерування (розроблення) ідеї. Попередній аналіз можливостей виробництва і збуту. Аналіз економічної доцільності випуску нової продукції. Розподіл взаємодії між маркетинговою службою та функціональними підрозділами

8

підприємства на окремих етапах створення інноваційного товару. Стратегія розвитку нового продукту.

Тема 7. Дизайн нового товару Технічна естетика і ергономіка, їхня роль у підвищенні конку-

рентоспроможності товару. Дизайн, його об'єкти та програми. Умови забезпечення естетичності виробу. Художня виразність. Раціональність форми. Цілісність композиції. Досконалість виробничого виконання. Умови раціонального художнього конструювання. Правило «золотого перетину». Ергономічні вимоги до товару. Фізіологічні показники. Психологічні вимоги. Антропометричні показники. Біомеханічні вимоги. Основні види художньо-конструкторських документів

Тема 8. Якість і конкурентоспроможність товарів виробничого призначення

Сутність якості промислової продукції і фактори, що впливають на неї. Показники якості промислової продукції і методи їх розрахунку. Оцінювання рівня якості промислової продукції. Етапи розвитку системного управління якістю товарів та послуг. Призначення і зміст міжнародних стандартів серії ISO 9000. Основні напрямки політики підприємства щодо якості продукції. Етапи петлі (спіралі) якості.

Міжнародні вимоги системи якості до: маркетингу; проектування та розроблення технічних умов; матеріально-технічного постачання; підготовки виробництва і процесу виготовлення продукції.

Сутність тотального менеджменту якості (ТQМ), його елементи та процеси. Сутність конкурентоспроможності продукції і методичні підходи до її оцінювання. Стандартизація і сертифікація в системі забезпечення якості та конкурентоспроможності.

II семестр

Тема 1. Ціноутворення в промисловому маркетингу Значення фактора ціни в маркетингу. Фактори ціноутворення.

Політика ціноутворення на промисловому ринку.

Стратегії ціноутворення. Методи ціноутворення. Тактика ціноутворення. Основні цінові стратегії промислових підприємств.

Тема 2. Розповсюдження товарів

9

Суть процесу розповсюдження товарів. Сутність, функції і типи каналів розподілу товарів виробничого призначення. Вибір оптимального каналу збуту.

Товарорух. Класифікація і характеристика посередників промислового ринку. Маркетингова політика розподілу товарів виробничого призначення.

Тема 3. Система маркетингових комунікацій у промисловому маркетингу

Суть, види і етапи просування промислових товарів на ринок. Особливості стимулювання збуту товарів виробничого призначення. Особистий продаж як метод просування промислових товарів. Етапи процесу продажу. Способи встановлення контактів продавця з потенційними покупцями в процесі підготовки комерційних угод. Управління запереченнями. Цілі, функції і засоби розповсюдження реклами на промисловому ринку. Визначення засобів розповсюдження реклами. Розробка творчої ідеї рекламного звернення. Перевірка ефективності реклами. Формування рекламного бюджету.

Тема 4. Основні риси процесу постачання на промисловому

ринку

Процес товаропостачання на промисловому ринку і його учасники. Закупівельні центри і види здійснення закупівлі промислових товарів. Організаційна структура відділу постачання. Фактори, що впливають на прийняття рішень про закупівлю промислових товарів. Критерії прийняття рішення про закупку промислових товарів. Проведення переговорів з постачальниками. Причини закупок. Процес закупівлі промислових товарів для потреб підприємства. Основні концепції управління закупкою матеріалів. Значення функціональновартісного аналізу в маркетинговій діяльності. Етапи функціональновартісного аналізу. Участь фахівців із маркетингу у здійснені функці- онально-вартісного аналізу. Визначення обсягів закупки матеріальних ресурсів в натуральному та вартісному виразі й кошторису затрат на їх придбання. Підходи до управління малими замовленнями.

Тема 5. Управління маркетинговою діяльністю промислового підприємства

10

Впровадження промислового маркетингу в діяльності підприємств України. Сутність і завдання управління маркетингом на промисловому підприємстві. Сутність, принципи і завдання планування маркетингу. Стратегічне планування: суть, рівні та специфіка. Процес стратегічного планування. Визначення діверсифікаційної стратегії на промисловому ринку. Роль маркетингу в процесі стратегічного планування.

Організаційні аспекти та етапи формування служби маркетингу. Організація управління промисловим маркетингом на підприємстві: типова структура, побудова служби за ринковою, функціональною, товарною, регіональною та змішаною ознаками. Завдання й функції відділу маркетингу.

Інформаційні зв'язки та інформаційне забезпечення служби маркетингу. Предмет і значення контролю, аналізу та визначення ефективності маркетингу. Організаційні аспекти контролю маркетингу.

Тема 6. Міжнародні аспекти маркетингової діяльності Суть та передумови маркетингового забезпечення зовнішньо-

економічної діяльності.

Аналіз середовища міжнародного маркетингу. Стратегії міжнародного маркетингу.

Тема 7. Етика в маркетингової діяльності.

Етика маркетингу. Теорії маркетингової етики. Етика фірми та особиста етика. Конкуренція, етика та ефективність. Державна політика, етика і глобальний маркетинг.

3 ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

Написання контрольної роботи студентами є складовою навчального процесу заочної форми навчання.

Мета написання контрольної роботи полягає в закріпленні і поглибленні теоретичних знань, здобутих у процесі вивчення курсу, набутті студентами вміння самостійно працювати з навчальною, спеціальною літературою і статистичними матеріалами.

Під час написання роботи студенти повинні вивчити законодавчі акти, літературні джерела, у яких розглядаються питання обраної теми, зробити узагальнення і висновки.