Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи ОA и кред підприємств.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
42.68 Кб
Скачать

Тема. Кредитування підприємств.

Різновидом фінансування підприємницької діяльності можуть виступати факторингові операції. Це операції з придбання в постачальника права на отримання платежу з платника за відвантажений товар, виконані роботи і послуги. Слід пам'ятати, що факторингові операції сприяють прискоренню розрахунків, економії оборотних коштів підприємств, а також виконанню контрактів у міжнародній торгівлі. Фінансовий лізинг дозволяє підприємству використовувати в грошовому обороті кошти іншого підприємства на довгостроковій основі.

Під час розв’язування задач даного розділу доцільно використовувати такі основні формули:

Сума кредиту

Річна відсоткова ставка

Період надання кредиту

.

.

Сума відсотків за кредит

=

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

100% ·360 дн.

Слід зауважити, що в залежності від напрямку використання кредитних ресурсів (фінансування основних чи оборотних фондів), розділяють і джерела їх погашення. Так, якщо кредитні ресурси спрямовано на тимчасове поповнення оборотних коштів (придбання сировини, матеріалів, виплату заробітної плати тощо), то джерелом їх погашення буде виручка від реалізації товарів (робіт, послуг). Якщо кредитні ресурси спрямовано на фінансування необоротних активів (будівництво, придбання обладнання тощо), то джерелом погашення отриманих кредитних ресурсів будуть виступати: прибуток, амортизаційні відрахування, внески засновників та інші види залучень фінансових ресурсів на безповоротній основі.

Термін повернення кредитних ресурсів отриманих для фінансування оборотних коштів розраховується за формулою наведеною нище.

Термін повернення кредитних ресурсів

Сума кредиту

Сума відсотків за кредитом

360 дн.

+

.

=

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Запланований обсяг отриманих грошових коштів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік

Термін повернення кредитних ресурсів отриманих для фінансування необоротних активів розраховується за наступною формулою.

Термін повернення кредитних ресурсів

Сума кредиту

Сума відсотків за кредитом

360 дн.

+

.

=

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Щорічна середня величина запланованого обсягу прибутку, амортизаційних відрахувань, інших надходжень на безповоротній основі.

У процесі розв`язання практичних завдань, слід звертати увагу на те що при простроченні повернення кредитних коштів, банком встановлюється певна пріоритетність погашення заборгованості, й сплата пені, штрафів не звільняє підприємство від повернення основного боргу (кредиту) та нарахування відсотків за простроченими зобов`язаннями. За таких умов, переважно відбувається нарахування пені, відсотків (можливо й за більш вищою ставкою), та штрафів одночасно. Також, при розрахунку відсотків за кредитами слід звертати увагу на порядок погашення кредиту (одноразово в кінці терміну повернення кредиту, рівномірними частинами кожного місяця тощо) і пам`ятати що, відсотки нараховуються на суму реальної заборгованості по кредиту, тобто на різницю між початково отриманою сумою кредиту та погашеною сумою на певну дату.

При визначенні дисконту за операціями з цінними паперами слід використовувати наступну формулу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]