Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K.Р. 3.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Знайомство з піснею, танцем, маршом.

Оскільки діти вже знають тривалість і звучання четертних долей, вчитель розказу дітям що в музиці існують три кити, три жанри це пісня, танець і марш.

-         Вчитель грає відому пісню Л.ван Бетховена. “бабак” задає дітям запитання

-         Яка музика була сумна чи весела? Діти відповідатимуть що музика була сумна оскільки звучав мінор.

-         А нащо більш схожа мелодія, яку ви тільки що почули? Діти можуть відповісти на перший раз не правильно але, це не біда мета вчителя ознайомити дітей і допомогти школярам розрізнити ці три жанри тому вчитель задає допоміжне питання в якому діти зоорієнтуються швидше питання буде звучати так “А що вам діти хочеться робити під цю мелодію.” і ось тут діти вже зрозуміли, що марширувати і танцювати  під таку мелодію важко і що відповідь одна — це пісня.

-         Потім вчитель грає марш З опери “Аїда Джузеппе Верді, і задає запитання.

-Діти яка музика звучала весела чи сумна?

-         Діти відчувши бадьорий, мажорний, і вольовий характер музики скажуть що музика яку вони слухали була весела і звучала в мажорі.

-         Тоді вчитель знову питає учнів що можна робити під цю музику (танцювати, марширувати, співати,) діти одразу ж зрозуміють що це марш по характеру музичного твору, і навіть можуть навести приклади що ніби це марширують військові.

-         Тоді вчитель пропонує дітям, оскільки твір не складний підібрати до нього акомпоненмент. Вчитель роздає дітям трикутники і пояснює учням що акомпонемент вони будуть грати четвртними долями і акцент мусять робити на першу долю.

-         Для того щоб діти не розгубилися вчитель разом з дітьми на трикутнику заграє ритмічний малюнок четвертними долями і обов'язково роблячи акценти.

-         Потім вчитель грає марш на фортепіано, а діти впевнено грають на трикутниках четвертниі долі при чому яскраво підкреслюючи першу сильну долю роблячи на неї акцент.

-         Під кінець уроку вчитель обовязково спитає дітей про те яка була тема уроку, з якими ладами вони познайомилися, хто був у них в гостях, і з якими жанрами в музиці вони познайомилися.

Фрагмент уроку у 3-му класі.

Тема уроку: Будова (форми) музики

Мета: Ознайомити дітей з такими будовами музичної форми, як (соната, рондо) навести приклади.

Мета вчителя докладно але не складно розповісти дітям про сонатну форму  про те що основоположниками і перші хто відкрив таку фому будови в музиці як сонату і рондо були віденські класики В.А. Моцарт, Л. Ван Бетховен, та Йозеф Гайдн. Про те що така форма музики покладає початок таким музичним жанрам як (симфонія, опера,клнцерт.) в симфонічній музиці, і покладає початок розвитку таких фортепіанних творів як сонати та сонатини.

Слухання:Рондо з сонати ля мажор В.А. Моцарта.

Вчитель коротко знайомить учнів з біографією видатного австрійського композитора Вольфганга Амадея Моцарта, використоуючи наочність тобто показує учням портрет композитора розповідає про його життєвий шлях, про його твори і пропонує дітям послухати рондо з сонати ля мажор.

Зігравши твір вчитель питає учнів про характер музичного твору, в якому ладу звучав музичний твір в мажор чи в мінорі. Цим самим вчитель перевіряє знання учнів за попередій рік навчання.

Задає питання стосовно жанрів музики, тобто до якого жанру відноситься дана мелодія до пісні, до танцю, чи до маршу.

Вчитель грає твір ще раз щоб діти краще запам'ятали його, потім роздає музичні інструменти (барабани, маракаси,трикутники). Пропонує учням зробити до цього твору простий музичний супровід.

Спочатку вчитель пропонує учням грати тільки на першу сильну долю і також вчитель наголошує на тому що крім виділення і акцентування першої сильної долі, учні звернули увагу на розвиток мелодії, а саме:коли вчитель буде грати мелодію голосно тоді і учні мають голосніше виділяти першу долю. А коли витель буде грати мелодію тихо тоді учні мають грати тихіше намагатися наближати звучання так, щоб було чутно і мелодію і їню гру. Цим прийомом вчитель перевіряє як учні пам'ятають тему засоби музичної виразності, і динамічні відтінки, і як учні вміють їх розрізняти. 

Вчитель грає музичний твір «рондо» декілька разів причому коєен раз по різному. Цим самим вчитель перевіряє наскільки діти уважно слухають твір, такий прийом добре розвиває увагу, інтерес до класичної музики та музичний слух та почуття ритму. 

Під кінець уроку вчитель вчитель обов'язково питає учнів про тему уроку про композитора якого вони вивчали на уроці, про твір який вони слухали тобто,  «рондо з сонати ля мажор.»

Фрагмент уроку музики у 4-му класі

Тема уроку: Музика мого народу

Мета уроку: Ознайомити дітей з українськими народними піснями, народними танцями (гопак, козачок), розучити і скласти простий музичний супровід до української народної пісні “Ой на горі та й женці жнуть.”.

Завдання вчителя зацікавити дітей українською народною музикою, привити любов до українських пісень. Вчитель повинен зорбити все щоб зацікавити дітей темою уроку.

В першу чергу вчитель пригадує з учнями українських композиторів, яких вони вивчали. Це робится тому, що оскільки 4-й клас це — завершальний етап початкової освіти, то уроки музики мають підсумусати матеріал попередніх класів і узагальнити музичний досвід школярів. Учні продовжують ознайомлюватися з музикою, розширюють уявлення про традиції та своєрідність музичного мистецтва свого народу та й інших народів світу.

Перед тим як розучувати пісню вчитель робить невеличке вступне слово про пісню: Українська народна пісня “Ой на горі та й женці жнуть” це -пісня про козаків про гетьмана Петра Дорошенка що веде своє військо запорізьке., Про Сагайдачного, що виміняв жінку на тютюн та люльку, про те що ця пісня сповнена духом українського народу.

Потім вчитель грає і співає учням пісню, а учні уважно слухають, намагаються запам'ятати мелодію та слова пісні.

Після того як вчитель заспівав учням пісню починає розучувати з учнями мелодію і текст пісні.

Коли діти вивчать мелодію і слова пісні вони співають кілька разів разом з учителем.

Потім Вчитель поставить дітям запитання:

  • Яка пісня була за характером? Діти маючи певні знання скажуть що пісня за характером була вольова, мужня, урочиста, бадьора.

Який жанр зустрічається в пісні? Одразу ж діти скажуть що це пісня, але підмітять те що коли вони слухали пісню, вони почули, що ця пісня має маршовий характер. І це доводить те що діти добре запам'ятали тему коли пісня, танець і марш переходить у пісенність, маршовість, танцювальність. У даному випадку в маршовість.

Для того, щоб діти краще запам'ятали пісню і щоб урок був цікавішим вчитель пропонує дітям підібрати простий акомпонемент при чому діти будуть грати по черзі на ударних інструментах (трикутниках, маракасах, і барабанах), а інші учні будуть співати пісню, таким чином вчитель утворює хор і оркестровий супровід, і фортепіанний акомпонемент.

Це піде учням на користь, і більш зацікавить їх, тому що в перше вони будуть супроводжувати живий хор. Такий прийом надалі посилить іхнє бажання творити, це буде спонукати їх до самостійної музичної діяльності вони будуть по іншому дивитися і розуміти класичні музичні твори, вони будуть більше цим цікавитися тим самим розвивати свій кругозір в музиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]