Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Шпоры заруба 11,24, 37,50

.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
20.41 Кб
Скачать

п.с. Если кто-то что-то найдёт по вопросам №11 и №24 – кидайте.

11 Розкрийте поняття «середньовічна антропологія»: людина земна і людина небесна. Наведіть приклади реалізації цих уявлень в літературі.

Середньовіччя відкриває людину як особистість, як насамперед духовну, а не природну. Узи, що включають індивіда у “справжні” (священні) спільноти (такою є насамперед церква), мають винятково духовний характер. Все ж “земне”, “світське” – держава та інші інституції – набувають характеристик “справжнього існування” лише отримуючи санкцію “божественного буття” – благословення церкви.

Для середньовічної суспільної свідомості світ набуває характеристик певним чином “двоїстого” буття. Перш за все – це “справжній” (божественний, духовний, небесний, благий) і несправжній (тваринний, плотський, земний, гріховний) світ, оскільки сама людина, будучи “твариною” (створеною Богом) істотою, належала до цього світу. Оскільки ж світи ці з самого початку тлумачились як принципово “непорівнянні”, то необхідність його співставлення породжувала нераціональні, а то й над раціональні містико-ірраціоналістичні способи і шляхи їх “контактів”.

Помітним у християнській теології є гуманістичне її спрямування, зокрема вчені про первородну гріховність людини і шляхи її подолання (“спасіння”). Таке “спасіння” неможливе шляхом прямого втручання Бога у справи земного людства. “Спасіння” можливе лише через посередника, який “чудесним способом” поєднує в собі непримиримі протилежності: небесного (божественного) і земного (людського). Таким чином посередником виступає Христос – “Син Божий і людський”, який є однією з іпостасей божественної триєдності (Трійці) і водночас живою людиною, що живе і страждає людський життям і людськими болями і вмирає мученицькою смертю на хресті.

24 Вкажіть та прокоментуйте магістральний сюжет архаїчного епосу.

Архаїчний епос позначає добу переходу від міфологічного до історичного світосприйняття, від міфу до епосу. Проте йому ще притаманні численні казково-міфічні риси. Герой архаїчних епічних творів поєднує в собі риси богатиря та чаклуна, які споріднюють його з першопредком.

Магістральний сюжет ми можемо побачити в романах Кретьєна де Труа. Його можна сформулювати так: «...молодий герой-лицар у пошуках моральної гармонії».

37 Опишіть специфіку жанру фабліо, його функції та визначені цим особливості форми.

Фабліо – старофранцузький жанр оповідання у віршах. Фабліо виникли як пародійні твори, напротивагу “серйозним” лицарським романам та епосам. Особливою рисою фабліо є наявність висновку-моралі у вигляді приповідки чи просто дотепного зауваження. Типові сюжети фабліо: жіноча невірність, життя повій та звідниць, недостойна поведінка ченців та священиків. Типовими є образи спритного селянина, обманутого ревнивого чоловіка, бродячого ченця, часом трапляються й образи міщан, іноді лицарів, навіть апостолів й самого бога.

Особлива гумористичність й фривольність відрізняє фабліо від інших споріднених жанрів середньовічної літератури: від пісень, що мали ліричний, ледь не інтимний характер і, певна річ, співалися, від "ді"— оповідей на будь-які теми, від середньовічних лицарських романів, що вирізнялися більшим об'ємом, складнішою структурою, а також певною патетичністю й "серйозністю", від "ле" — оповідей сентиментального, піднесеного характеру з елементами химерної прози.

Перші фабліо з’явилися в середині XII століття. Особливого розквіту жанр набув у XIII-XIV століттях у Північній Франції. Авторами фабліо були переважно жонглери, але й представники інших прошарків, зокрема кліру, Серед відомих авторів фабліо були Рютбеф, Готьє Довгий, Гюон ле Руа.

50 Розкрийте алегоричні та символічні образи в «Романі про троянду»

«Роман про Троянду» інтерпретувався як духовна алегорія, в якій троянда, священна квітка розенкрейцерів, була емблемою Христа.

Алегорична структура роману включає в себе всі зазначені типи алегоричній образності: психологічний (переважаючий в першій частині роману), сатиричний та науково-філософський алегоризм. У ролі алегорій виступають в романі абстрактні ідеї і поняття (Краса, Удавання, Розум, Природа і т. д.) і численні міфологічні образи (Амур, Венера, Фортуна)

Сад насолод – це збірне поняття, буквальне прочитання цього образу передбачає розкриття ідеї куртуазності, втілення інтимності й приватності. Стіна, яка оточувала замкові сади, ховала від чужих очей таємно закоханих, оберігала їхні таємниці. З другого боку, сад розглядався як своєрідний театр, де прекрасні дами і галантні кавалери розігрували ролі спокусників і спокусниць. Сад як символ був уособленням радості буття і краси природи, гармонії і порядку. Сад символізує втрачений рай, місце де людина знаходить притулок від тривог і небезпек зовнішнього світу.

Шлях до Рози символізує в романі шлях до любові і разом з тим до самопізнання та гармонії: герой осягає людську природу в численних дискусіях з алегоричними персонажами.

Венера ж втілює в Романі стихію плотської чуттєвої пристрасті. Недарма наскрізний подібний мотив усього роману - Венера на ложе любові, де ревнивий Вулкан застає її в обіймах доблесного Марса. З образом Венери пов'язаний і алегоричний мотив любовного підкорення неживих статуй, який двічі повторюється у фіналі роману.

Всіма ними керує Ревнощі - алегоричне втілення головної сили, ворожої любові. З контексту роману виявляється, що Ревнощі означає головним чином прагнення до єдиновладно володіння красою і благом, небажання поділитися ним з іншим.

Антагоністами в цій частині роману виступають Розум і Природа, втілюють дві протилежні концепції людини і буття. Їх промови в певній мірі симетричні. Дама Розум з'являється як перша наставниця, і її проповіді герой відкидає. А Природа у фіналі роману остаточно наставляє героя на вірний шлях.

У фіналі роману найбільш значущою виявляється алегорична постать Природи, протиставлена ​​ідеї Розуму. Трактування Природи в "Романі про Розу" відображає особливості середньовічного світогляду. Природи виступає як служниця Бога, як його улюблене дітіще.