Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робоча програма НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
198.14 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра економічної теорії та конкурентної політики

НАЦІОНАЛЬНА економікА

РОБОЧА ПРОГРАМА

освітньо-кваліфікаційний рівень “бакалавр”

Розповсюдження і тиражування без офіційно дозволу КНТЕУ заборонено

ВСТУП

Сучасний етап розвитку економічних систем супроводжується активним пошуком ефективних моделей національних економік та систем економічної безпеки, які б відповідали сучасним імперативам поєднання загальносвітових тенденцій і закономірностей розвитку з національними інтересами та цілями. Значущість національно-економічних досліджень зростає в умовах трансформаційних перетворень в Україні. Стрижневою проблемою вітчизняної економічної науки є концептуальна розробка сучасної моделі економічних перетворень, шляхів розбудови конкурентоспроможної, інноваційної, соціально та екологічно орієнтованої національної економіки.

Національна економіка – це навчальна дисципліна, що забезпечує фундаментальну економічну підготовку бакалаврів напрямів 050504 «Економіка підприємництва», 030508 «Фінанси і кредит», 030509 «Облік і аудит», 030502 «Економічна кібернетика».

Дисципліна «Національна економіка» виконує систематизуючу функцію, відіграє важливу роль у формуванні цілісного уявлення про національну економіку країни як багаторівневу систему. Оволодіння знаннями дисципліни дозволить не тільки оцінити сучасний стан національної економіки України, але і визначити підходи до майбутнього.

Робоча програма націлена на вивчення студентами національної економіки як господарського комплексу певної країни, який являє собою сукупність економічних агентів, діяльність яких спрямована на забезпечення інтересів країни на певному етапі її історичного розаитку. Важливим аспектом вивчення цієї складної господарської системи є її аналіз на макрорівні. Він дозволяє оцінити сучасний стан національної економіки, виявити резерви і перспективи розвитку. Оскільки взаємопов’язані економічні процеси відбуваються на окремих національних ринках, то необхідним є послідовне висвітлення методики визначення основних індикаторів їх стану і відповідного економічного аналізу. На цій підставі побудована робоча програма дисципліни «Національна економіка», що відображає логічну структуру дисципліни.

Основними розділами дисципліни є основні економічні показники, система потенціалів, структура, темпи і пропорції виробництва національної економіки, засади державного регулювання, соціальна спрямованість національної економіки, прогнозування та програмування як умова ефективного управління національною економікою, місце України у світовій економіці.

Розділ 1. Мета, завдання та результати (компетенції) вивчення дисципліни

1.1. Предмет національної економіки – розробка методології та методика визначення основних закономірностей і показників економічного розвитку.

Об’єкт національної економіки – всі соціально-економічні процеси, що відбуваються на макрорівні.

Мета дисципліни «Національна економіка» - сформувати у студентів системне уявлення сучасні знання про національну економіку України як про єдиний комплекс господарських відносин і державного регулювання з урахуванням економічного, інституціонального та історичного контекстів її розвитку.