Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ogg_Slovar

.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
95.23 Кб
Скачать

Back office – зона, яку обов’язково слід розміщувати за стійкою, поза полем зору споживачів готельних послуг та інших співробітників підприємства готельного господарства; в цій зоні розташовуються робочі місця працівників служби бронювання.

Front office – це стійка рецепції, площадка за стійкою, де відбувається спілкування споживачів зі співробітниками готелю.

HOTREC (1982р) - конфедерація національної асоціації готелів і ресторанів в Європі.

Агроготель (к)- готель розташований у сільській місцевості який має умови для с/г діяльності під час відпочинку.

Адміністративна група – група приміщень, що складається з відділів кадрів, планово-економічного відділу, бухгалтерії, каси, приміщення керівників і технічно-інженерного персоналу.

+ (к)- готель облаштований на кораблі, вилученому з експлуатації, що перебуває на стаціонарній стоянці.

Аналогічні засоби розміщення – пп будь-якої орг.-правової форми та форми власності, складаються з номерів, надають обмежені готельні послуги включно з заправлянням ліжок, прибиранням кімнат та санвузлів.

Анонімний пансіон – власник готелю укладає договір з агенцією нерухомості про здачу будинку на деякий термін.

Анулювання – це відмова замовника від заброньованих послуг.

Апартамент – номер квартирного типу, складається з 3х кімнат: спальня, вітальня, кабінет, міні-кухня, 1 повний та 1 неповний санвузол.

Апартамент-готель (апарт-готель к)- номерний фонд представлений житловими кімнатами у складі яких є кухня або функціональна зона з умовами самостійного приготування їжі.

Архітектура- наука і мистецтво, система будевель і споруд, яка просторово організовує середовище для життя і діяльності людей, а також мистецтво проектування, спорудження, та худ. Аздобрен.

Атестація надання послуг – сертифікація що видається на термін не більше 3х років.

Багатофункціональний комплекс – об’єкт який отримує дохід від 3х і більше функціональних складових що мають незалежний попит. Складові: офіс, торгівельна зона, житлова, готель. Можуть бути офісно-готельним центром.

База відпочинку (к)- аналогічний готелю засіб розміщення з мінімальними зручностями, зазвичай сезонного функціонування, розташований у рекреаційній зоні, який забезпечує умови для відпочинку в регламентованому режимі.

Безпека – критерії, який стосується професійних знань, компетентності та ввічливості персоналу, а також його здатності вселяти впевненість.

Ботель (к)- цілорічного ф-ння, розміщений на плавзасобі, який має умови для швартування і технічного обслуговування (дебаркадер – спеціально переобладнане судно, яке вилучене с експлуатації).

Бронювання – це процес замовлення готельної послуги в певному обсязі з метою використання послуг в обумовлені терміни конкретним споживачем або групою споживачів.

Будинок відпочинку (к)- аналогічний готелю засіб розміщення, зазвичай цілорічного функціонування, розташований у рекреаційній зоні, забезпечений умовами для відпочинку з надання послуг оздоровчо-профілактичного характеру у регламентованому режимі.

Бунгало (і)- засіб розміщення виготовлені з легких будівельних матеріалів, оснащений інвентарем для самостійного приготування їжі.

Вестибюльна група – група приміщень, що складається з вестибюля, приміщень для збереження і транспорту багажу, гардеробу, туалетних кімнат, відділень зв’язку, транспортного агентства, торгових кіосків.

Взаєморозуміння зі споживачем – турбота та персоніфікована увага до споживача.

Виробнича операція – це частина виробничого процесу, що виконується стосовно певного предмета праці одним працівником або групою працівників на одному робочому місці.

Відмова у бронюванні послуг – відмова готельного підприємства у бронюванні основних та додаткових послуг у визначений договором термін.

Відповідальність при наданні послуг – це прагнення або готовність працівників надати послугу.

Вітальні – відокремлені від коридору декоративною перегородкою або глухою стіною і повністю звільнені від людського потоку. Розмір – 30кв.м./50 місць.

Внесення депозиту – гарантія бронювання, за якої депозит вноситься у разі неможливості банківського переказу або гарантії кредитною карткою; споживач або його представник вносить зазначену суму грошей до заїзду, яка, як правило, перевищує вартість однієї доби проживання.

Гарантійний (страховий) запас – запас матеріалів, який створюється на готельному підприємстві на випадок порушення нормальних термінів постачання.

Гірський притулок (к)- засіб розміщення розташований у віддаленій гірській місцевості на туристичному маршруті з активними способами пересування призначений для короткочасного перебування і відпочинку.

Господарські зв’язки – раціональна система господарських зв’язків припускає мінімізацію витрат виробництва і обороту, повну відповідність кількості, якості й асортименту продукції, що поставляється, своєчасність і комплектність її надходження.

Гостинність – система зі створення комфортного перебування подорожуючого поза місцем постійного проживання; до цієї системи входять: послуги розміщення, харчування, додаткові послуги, послуги дозвілля. – це процес прийняття і обслуговування гостей, що визначається як сукупність відносин, зв*язків і явищ які виникають під час переміщування та перебування людей в містах, не пов*язаних з їх постійним місцем проживання або трудовою д-тю.

Гостьова квартира (і)- засіб розміщення в окремому мебльованому приміщенні житлового будинку з 1 або кількох кімнат, кухні та санітарно-технічних вузлах.

Гостьова кімната (і)- засіб розміщення в окремому мебльованому приміщенні гостьової квартири у житловому будинку, де надають мінімальні зручності, де здебільшого пропонують сніданок.

Гостьовий будинок (к)- аналогічний готелю засіб розміщення з мебльованими кімнатами та мінімальними зручностями, у більшості випадків пропонують сніданки.

Гостьовий двір – засіб розміщення для обслуговування віруючих які подорожують з метою поклоніння святим місцям. Розташовані біля релігійних організацій.

Гостьовий цикл – процес виробництва та організації надання готельних послуг, що визначається циклом прибуття – проживання – виїзд.

Готелі консорціуми – об’єднання декількох готелів і готельних груп різних класів.

Готель – пп будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, складається з номерів, надає готельні послуги, що не обмежуються щоденним заправлянням ліжок, прибиранням кімнат і санвузлів.

Готель кондомініум – спільна власність, володіння єдиним об’єктом, найчастіше будинком або нерухомим майном. Апартаменти знаходяться у власності приватних осіб, управляє номерним фондом професійна управляюча компанія.

Готель-люкс (к)- готель, який має номери тільки виду люкс, апартамент, президентський апартамент.

Готельна послуга – дії (операції) підприємства з розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання в готелі, а також інша діяльність, пов’язана з розміщенням і тимчасовим проживанням.

Готельний комплекс (к)- кілька будинків для ф-ого призначення пов’язане із наданням готельних послуг, що розміщуються на загальній земельній ділянці.

Готельний оператор – юридична особа, яка надає послуги рекламно-консультативного характеру з управління майнових готельних комплексів від ім’я власника з різним ступенем розподілу відповідно на засадах отримання нагороди одного місяця з передачею свого торгівельного знаку на засадах ліцензійної угоди.

Готельно-офісний засіб розміщення (к)- готель, частина приміщень не є номерним фондом, а спеціально обладнані і використовуються як офіси.

Готель-резиденція(к)- готель-люкс, призначений для обслуговування державних посадових осіб під час офіційних візитів.

Гуртожиток (к)- засіб розміщення, відомчої підпорядкованості, до якої належить житлові кімнати, розташовані за коридорно-блочною системою і має умови для самостійного готування їжі з наданням кухонного обладнання у спільне користування на поверсі.

Дача (і)- неосновне житло приватної особи, у рекреаційній зоні використовується нею для надавання послуг тимчасового розміщення з метою відпочинку.

Дитячий табір (к)- засіб розміщення, як правило, сезонного функціонування для активного відпочинку та оздоровлення дітей у регламентованому режимі.

Додаткові послуги – обсяг послуг, що не належать до основних послуг готелю, замовляються та сплачуються споживачем додатково за окремим договором.

Дуплекс – двоповерховий номер, апартамент з внутрішніми сходами. Розрахований на 1го, 2х осіб, Санвузол: умивальник, ванна, душ, унітаз, біде.

Економ 1ї категорії – номер, що складається з однієї житлової кімнати та неповного санвузла розрахований на проживання 3х і більше осіб.

Економ 2ї категорії – номер який складається з 1ї житлової кімнати та умивальника. Розраховано на проживання 3х і більше осіб.

Економ 3ї категорії – складається з 1 житлової кімнати без санітарно-гігієнічних зручностей, розраховане на проживання 3х і більше осіб.

Естетична культура – рівень розвитку працівників сервісу та використання ними естетичних цінностей у процесі діяльності з обслуговування споживачів.

Етична культура сервісу – рівень етичних знань, моральних принципів, що виявляються в діяльності працівників сервісу під час обслуговування споживачів.

Житлова група – група приміщень, що складається із номерів всіх типів та категорій, коридорів, холів, віталень, приміщень для обслуговуючого персоналу, приміщень побутового обслуговування на поверсі.

Збірно-розбірний караван (і)- караван, який можна перевозити, монтувати, демонтувати.

Індивідуальний засіб розміщення – засіб розміщення в якому за плату або безоплатно надають обмежену кількість місць. Всі одиниці розміщення є незалежні і їх займають туристи або господарі, які використовують це житло протягом обмеженого проміжку часу як другий будинок для відпочинку.

Інтерєр- орган. Внутр. Простору прим., який явлює собою штучно створене серед. Для життєдіял.

Караван (і)- мобільний автопричіп обладнаний для розміщення та готування їжі.

Караван-будинок (і)- використовується в стаціонарному режимі, викор в кемпінгах і може бути приєднаний до інженерної мережі.

Категорія номеру – одиниця класифікації номерів у засобах розміщення за рівнем комфорту.

Кемпер – мобільний готель на автомобільному шасі з легких матеріалів та традиційних матеріалів.

Кемпінги (к)- засіб розміщення на огородженій території, де розміщення забезпечується у котеджах або бунгалах або надаються місця для розташування наметів, караванів та караванів-будиночків, територія обладнана санітарно-технічний зручностями загального користування.

Класифікація ПГГ за категоріями – це групування за ознаками що характеризують умови організації проживання споживачів готельних послуг ПГГ стандартам обслуговування. Основою для класифікації ПГГ є рівень комфорту.

Клуб-готель (к)- готель, розташований при клубі, організовують довкілля і надають інші послуги переважно членам клуба.

Колективний засіб розміщення – засіб розміщення в якому надають місце для ночівлі в кімнатах чи іншому приміщенні, де кількість місць повинна перевищувати певний мінімум для груп осіб, більших ніж одна сім’я, а всі місця підлягають єдиному керівництві та оплаті відповідно до встановлених цін.

Конгрес-готель (к)- має умови для організації і проведення конгрес-заходів (з’їзди, наради, симпозіуми, круглі столи, переговори).

Конгрес-центр (к)- заклад, який спеціалізується на організації та проведенні конгрес-заходів та надає готельні послугу ЛИШЕ учасникам.

Коридор – важливий комунікаційний вузол, що з’єднує ліфти, входи з номерним фондом готелю та іншими приміщеннями. Основна вимога до коридорів – відсутність меблів, наявність штучного освітлення цілодобово. Ширина – 1,3-2,3м.

Корпоративна культура – це загальний стиль підприємства, розуміння його цінностей всіма працівниками. Корпоративна культура виражається в тому, як працівники ставляться один до одного та до виконання своїх обов’язків. Кожному підприємству властива культура, загальними принципами якої є: об’єднання колективу навколо загалтних цінностей, спільних завдань під час вирішення проблем і надання бездоганного сервісу та створення всласного стилю у спілкуванні зі споживачами готельних послуг.

Корпоративні ланцюги – готельні корпорації, які володіють великою кількістю підприємств.

Котедж (і)- заміський засіб розміщення, для тимчасового проживання кількох сімей чи осіб, з окремими входами.

Круїзне судно (к)- транспортний засіб на якому надають послуги тимчасового розміщення у каютах, а також послуги харчування і розважання під час круїзу.

Культура обслуговування – це система цінностей і переконань, підтримуваних підприємством готельного господарства, яке реалізує ідею, що його головною метою є надання споживачу якісних послуг на основі визначених правил, процедур, системи заохочень і дій.

Курортний готель (к)- готель розташований на території курорту, має умови для відпочинку і оздоровлення.

Ладндшафтна а-ра- поєдн. Прийомів сучасн. А-ри з елементами ланжшафту, яке забезп. Гармонійність та раціонанальність серед. Перебев. Люд.

Лікувально-оздоровчий комплекс – складається з однієї або декількох будівель які надають послуги розміщення, харчування, лікування, профілактичні і оздоровчі у регламентованому режимі.

Логістична система – адаптивна система, яка виконує ті чи інші логістичні функції.

Лотель – готель призначений для перебування та обслуговування туристів які займаються кінним спортом.

Люкс – складається з 2х житлових кімнат: спальня, кабінет/вітальня з повним санвузлом. Розрахований на 1,2 особи.

Маломобільні групи населення – особи у яких виникають труднощі при самостійному пересуванні, одержанні послуг, необхідної інформації чи орієнтуванні у просторі.

Матеріальна послуга – це послуга для задоволення матеріально-побутових потреб споживача.

МГП (мале готельне підприємство)- це підприємство з кількістю номерного фонду до 30.

Модель гостинності – схематична модель, яка виявляється у взаємовідносинах у системі «споживач – послуга – середовище гостинності».

Мотель (к)- готель розташований за межами міста, вздовж автошляху, 1-2 поверхова будівля, або в частині будівлі з окремим входом, який має умови для паркування і технічного обслуговування автомобілів.

Мотор-готелі – багатоповерхові мотелі, зі стоянкою для автомобілів біля номерів.

Надійність послуги – спроможність підприємства надати послугу у встановлені терміни.

Намет (і)- укриття вироблене з тканини, яке можна демонтувати та монтувати і транспортувати.

Намет-причіп (і)- намет монтований на автопричіп.

Напівлюкс (студіо)- номер, що складається з однієї житлової кімнати з плануванням, яке дозволяє використати частину приміщення як вітальню або їдальню або кабінет та повний санвузол (умивальник, унітаз, ванна/душ). Розрахований на 1,2 особи.

Нематеріальна послуга – це послуга для задоволення духовних, інтелектуальних потреб споживача.

Неприбуття – фактичне неприбуття споживача чи групи споживачів до готелю у день заїзду або анулювання заброньованих послуг раніше ніж за 24 години до вказаної дати поселення.

Неприєднена система бронювання – система бронювання, яка дозволяє об’єднувати незалежні готельні підприємтсва, що не включені в мережу, та використовувати цими підприємтсвами переваги приєднаних систем.

Номер – окремі приміщення, яке складається з однієї або декількох кімнат з меблями, оснащене обладнанням та інвентарем, необхідний для розміщення та тимчасового проживання у засобі розміщення.

Норма виробітку – це кількість продукції (послуг), яка повинна бути вироблена за одиницю часу працівниками відповідної кваліфікації в умовах ефективного використання всіх засобів виробництва, раціональної організації праці.

Норма запасу – планова мінімальна кількість ресурсів, яка повинна знаходитися на підприємстві для нормального процесу матеріально-технічного забезпечення.

Норма обслуговування – призначена для нормування праці працівників, які надають послуги споживачам.

Норма часу – регламентований термін, необхідний для виробництва одиниці продукції (послуги), виконання тієї чи іншої роботи одним або групою виконавців відповідної кваліфікації у певних організаційно-технічних умовах.

Норма чисельності – це чисельність працівників конкретної професії і кваліфікації, необхідна для виконання визначеного обсягу робіт.

Нормування праці – встановлення міри витрат праці на виконання певного обсягу робіт у певних організаційно-технічних умовах; діяльність з управління виробництвом, пов’язана з визначенням необхідних витрат праці та її результатів, контролем за витратами праці.

ОГГ- це координована діяльність людей для досягнення загальної мети.

Операційний ланцюг – група підприємств, що здійснюють колективний бізнес і знаходяться під безпосереднім контролем керівництва.

Опосередковані господарські зв’язки – зв’язки, коли між підприємствами функціонує хоча б одна організація-посередник.

Організаційно-технологічна культура сервісу – ступінь впорядкованості процесу обслуговування споживача.

Організація – це внутрішня впорядкованість, узгодженість, взаємодія більш або менш диференційованих і автономних частин цілого, які обумовленні його будовою; сукупність процесів або дій, які ведуть до утворення і удосконалення взаємозв’язків між частинами цілого; об’єднання людей які разом реалізують програму або ціль і діють на основі відповідних правових законів і процедур. Ознаки: 2 і більше людей, хоча б одна ціль, члени групи, які свідомо працюють разом.

Основний технологічний цикл – визначається замкненим готельним циклом прийому та розміщення, що складається з технологічних циклів: бронювання послуги, прийому споживача, реєстрації документів, попередньої оплати, надання основних та додаткових послуг, організації виїзду та розрахунку після виїзду.

Основні послуги – обсяг послуг готелю (проживання, харчування тощо), що включаються до ціни номеру (місця) та надається споживачу згідно укладеним договором.

Палац-готель (к)- розташований у будинку, який є історично-архітектурною пам’яткою палацової або замкової архітектури (Франція – шато, Іспанія – пардор).

Пансіон – ЗР який має певну кількість кімнат, розрахований на розміщення і харчування 10-20 осіб на декілька днів.

Пансіонат (к)- аналогічний засіб розміщення оздоровлювального призначення розташований у заміській або рекреаційній зоні з регламентованим режимом харчування та відпочинку.

Підготовчий запас – запас матеріалів, що створюється на період розвантаження матеріалів, їх прийому, підготовки до споживання.

Підприємство ГГ – вид підприємства будь-якої організаційно-правової форми призначене для надання комплексу готельних послуг залежно від типу, призначення, місця розташування та категорії.

Підтвердження заброньованих послуг – погодження готельного підприємства на виконання основних і додаткових послуг згідно з заявкою.

Пізнє анулювання – анулювання в термін не пізніше, ніж за одну добу до дати за планового заїзду або в обумовлені договором терміни.

План МТЗ готельного підприємства – матеріальний баланс, у якому зведені всі розрахунки потреби в матеріальних ресурсах, необхідних для забезпечення виробничого процесу (видаткова частина), наявність залишків на плановий період, а також визначені джерела постачання (прибуткова частина).

Попередня оплата – гарантія бронювання, за якої повідомлення про попередню оплату засіб розміщення повинен отримати до дня заїзду споживачів готельних послуг.

Поточний запас – запас матеріалів, за рахунок якого досягається безперебійне забезпечення матеріалами в період між черговими постачаннями.

Президентський апартамент – номер квартирного типу, що складається з 5ти і більше кімнат (спальня, додаткова спальня, вітальня, кабінет, приміщення для проведення нарад, міні кухня з їдальнею, один повний санвузол(умивальник, ванна, душ, джакузі, унітаз, біде), один або більше гостьових санвузлів); розрахований на проживання одної або двох осіб.

Приєднана мережа бронювання – це система бронювання, поширена у готельних ланцюгах, які об’єднують свої бази даних для оптимізації процесу бронювання і зменшення загальних системних витрат.

Продуктивність праці – показник, який характеризує результати праці (її плідність), тобто оцінює результат праці, отриманої на одиницю витрат, пов’язаних із використанням трудових ресурсів підприємства.

Профілакторій (к)- аналогічний засіб розміщення відомчого підпорядкування, призначений для організації відпочинку загального оздоровлення, який має умови для надання лікування.

Прямі господарські зв’язки – це зв’язки, при яких відносини щодо постачання продукції встановлюються безпосередньо між підприємствами.

Психологічна культура сервісу – це рівень розвитку психологічних знань, навичок і умінь працівників індустрії гостинності для врахування індивідуально-психологічних особливостей споживачів готельних послуг з метою застосування найкращої тактики обслуговування.

Рівень прийняття – включає фізичні аспекти послуги, такі як засоби обслуговування, зовнішність персоналу, інструменти або устаткування, що використовується.

Робочий час – це час, впродовж якого працівники повинні виконувати доручену їм роботу відповідно до трудового договору, посадової інструкції, правил внутрішнього розпорядку.

Ротель – пересувний заклад розміщення представлений вагоном-трейлером з одно або двомісними номерами, спальними відсіками, кожен з яких оснащений сантехнічним обладнанням, вентиляцією, персональним освітленням і як причіп рухається з автомобілем та може мати облаштовані зони для харчування і розваг.

Рум сервіс- обслуг. Номерів. Ствооюєстся спец служба, яка пирйм. Замовлення на подав сніданку чи страви протягом дня чи ночі.

Санаторій (к)- розташовується на території курорту чи рекреаційній зоні, який забезпечує надавання послуг лікування в регламентованому режимі.

Своєчасне анулювання – відмова замовника від використання заброньованих послуг не пізніше ніж за три доби до дати запланованого заїзду або в обумовлений договором термін.

Середовище гостинності - складова моделі гостинності, яка визначається зовнішніми чинниками (економічними, політичними, культурними, соціальними) та взаємодією внутрішніх чинників гостинності (ресурсів гостинності).

Сертифікація – діяльність щодо підтвердження відповідності продукції встановленим вимогам; система заходів що досліджуються і підтверджують відповідність послуг встановлених стандартам.

Сертифікація випробування – сертифікація рекомендована для готелів, які не відповідають вимогам найменшої категорії.

Система якості – сертифікація рекомендується для готелів, які отримали категорію (не більше 5р).

Сільський будиночок (і)- приватний будинок на територій особистого сіл.госп., де можуть надавати послуги харчування або умови для самостійного харчування з продуктів сіл.госп.

Сімейства або асоціації – об’єднання готелів, що відповідають певним вимогам.

Служба прийому та розміщення (СПіР) – один із головних підрозділів готельного підприємства, що складається з двох функціональних частин: Front office та Back office.

Стандарт – номер, що складається з 1 житлової кімнати та повного санвузла (умивальник, унітаз, ванна/душ).

Стандарт – нормативно-технічний документ, що встановлює основні вимоги до якості готельних послуг.

Стандарт якості – нормативний спосіб управління. Ії дія на об’єкт здійснюється шляхом встановлення норм і правил оформлених у вигляді нормативного документа, який має юридичну силу.

Суміжні номери (комплекс)- 2 і більше номерів, які сполучені між собою суміжними дверима, можуть мати спільний передпокій, спільні або самостійні санвузли.

Супервайзер - здійснює контроль за дотриманням покоївками стандартів прибирання. В обов'язки супервайзера також входить передача у службу прийому і розміщення інформації про стан номерного фонду. Підпорядковується керівнику служби

Табір праці та відпочинку – ЗР який надає послуги посезонно та має умови для здійснення у регламентованому режимі певної діяльності (археол, с/г).

Таймшер – форма володіння власністю у вигляді апартаментів в рамках комплексу апартготеля або право на безстрокове ексклюзивне використання апартаментів на основі розподілу часу на термін кратний тижню в кожному календарному році.

Технічні умови – нормативно-технічний документ що встановлює додаткові до державних стандартів, в при їх відсутності самостійні вимоги до якісних показників готельних послуг, а також прирівнюваних до цього документа технічний опис, рецептура, зразок.

Технологія гостинності – виробництво послуг, якість яких визначається створенням комфортних умов середовища гостинності, проявом персональної уваги до гостя, забезпечення позитивного іміджу підприємства.

Тип підприємства ГГ – одиниця класифікації підприємств ГГ за функціональним призначенням, уточнена і доповнена іншими характерними ознаками.

Типізація – метод наукового узагальнення основою якого є групування об’єктів за допомогою узагальненої моделі або типу.

Типізація підприємства ГГ- об’єднання в групи за загальними ознаками в залежності від їх функціонального призначення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]