Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контролінг 1-37.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
161.79 Кб
Скачать

28. Особливості складання бюджету комерційних витрат

У даному бюджеті деталізуються всі планові витрати, пов’язані зі збутом продукції і послуг. Витрати на збут(реклама, комісійні, транспортування продукції та інші витрати відповідно до П(С)БО). Окремі витрати є змінними – це витрати, що прямо залежать від обсягу виробництва або реалізації(комісійні, транспортні), інші витрати – на рекламу і заробітну плату старших контролерів – постійні – це ті витрати, що не залежать від обсягу виробництва або реалізації. Більшість затрат на збут (комерційних витрат) планується у % до обсягу реалізації.

За розроблення і виконання бюджету витрат на збут несе відповідальність відділ продажу.

У спрощеному вигляді цей бюджет можна подати так:

1. Плановий продаж, грн.

2. Змінні витрати на збут, %.

3. Змінні витрати на збут, грн.

4. Постійні витрати на збут, грн.

5. Усього витрат на збут, грн. (рядок 3 + рядок 4).

29. Особливості складання бюджету виробництва

На основі інформації про бажаний рівень запасів готової про­дукції і кількість одиниць продаж розробляється бюджет вироб­ництва.

Бюджет виробництва — виробнича програма, що визначає заплановані номенклатуру та обсяг виробництва продукції в бю­джетному періоді.

Бюджет виробництва базується на формулі:

Обсяг виробництва = Обсяг продаж + Необхідний запас готової продукції на кінець періоду_- Запас готової продукції на початок періоду.

__Бюджет виробництва може враховувати виробничі потужності, збільшення або зменшення запасів (бюджет виробничих запасів), а також величину зовнішніх закупівель. На основі бюджету виробництва складають бюджети витрат на виробництво запланованого обсягу продукції.

30. Особливості складання бюджету виробничих запасів

Бюджет виробничих запасів містить інформацію про виробничу собівартість одиниці продукції, її кількісний обсяг. Ця інформація необхідна для складання бюджету про прибутки і збитки – в частині підготовки інформації про виробничу собівартість реалізованої продукції, а також містить інформацію для прогнозу балансу – в частині підготовки даних про стан нормованих оборотних коштів на кінець періоду.

Цей бюджет можна подати у спрощеному вигляді так:

1.Запас готової продукції, од.

2.Виробнича собівартість, грн.

3.Запас готової продукції, грн.

4.Запас основних матеріалів, грн.

Обсяг незавершеного виробництва визначається, виходячи із технологічних особливостей виготовлення продукції.

31. Особливості складання б-ту прямих витрат на матеріали.

Бюджет прямих витрат на матеріали – цей кількісний вираз планів щодо прямих витрат компанії на використовування і придбання основних видів сировини і матеріалів. Механізм складання широко застосовується українськими підприємствами, але якість складання залишає бажати кращого (завищення витратних коефіцієнтів і т.д.). Методика складання даного бюджету виходить з наступного: 1. всі витрати підрозділяються на прямі і непрямі; 2. прямі витрати на сировину і матеріали – цей вартісний вираз сировини і матеріалів, які безпосередньо переходять в кінцевий продукт; 3. бюджет прямих витрат на матеріали складається на основі бюджету виробництва і нормативів витрати сировини і матеріалів на одиницю проведеної продукції; 4. нормативи витрати встановлюються в натуральному або вартісному виразі; 5. об'єм закупівель сировини і матеріалів розраховується як об'єм використовування плюс запаси на кінець періоду і мінус запаси на початок періоду; 6. бюджет оплати витрат на прямі матеріали складається з урахуванням термінів і порядку погашення кредиторської заборгованості на матеріали. Залежно від специфіки виробництва продукції в компанії, планування споживання матеріалів може здійснюватися як однією сумою по кожному виду продукції (тобто сума прямих матеріалів всього в грошовому виразі), так і по найменуваннях основних видів сировини і матеріалів (наприклад, планування споживання молока, закваски і стабілізатора для виробництва сметани). Для того, щоб скласти бюджет прямих матеріалів другим способом, необхідно сформувати матрицю витратних коефіцієнтів, в якій міститимуться нормативи споживання кожного виду сировини (в натуральному виразі) для виробництва одиниці продукції, а також спланують ціни на сировину і матеріали.