Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсач.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
285.05 Кб
Скачать

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………2

Розділ 1. Теоретичні засади функціонування системи пільгового оподаткування…………………………………………………….………………4

1.1. Економічний зміст, класифікація та види податкових пільг……….....….4

1.2. Історичні аспекти становлення та розвитку системи пільгового оподаткування…………………………………………………..……………….10

Розділ 2. Аналіз сучасного стану системи пільгового оподаткування в Україні……………...…………………………………………………………….15

2.1. Оцінка стану використання податкових пільг………………………....…15

2.2. Аналіз впливу податкових пільг на бюджетні надходження…………....19

Розділ 3. Шляхи вдосконалення системи пільгового оподаткування……….23

3.1. Світовий досвід у сфері пільгового оподаткування та можливості його застосування у вітчизняній практиці………………………………….....23

3.2. Недоліки та напрями удосконалення системи пільгового

оподаткування в Україні……………………………………………..…..……..29

Висновки та пропозиції………..……………………………………...………..34

Список використаних джерел……………………..…………………...………37

Додатки…………………………………………………………………………..40

Вступ

Головним інструментом мобілізації фінансових засобів для покриття державних витрат є загальнодержавні податки і збори. Державне регулювання за допомогою податків і зборів залежить від типу податкової системи, податкових ставок, а також видів та розмірів податкових пільг.

Податки в державному регулюванні економіки мають дві ролі :

- головне джерело фінансування державних витрат;

- інструмент регулювання.

Так як у задачу державних бюджетних органів входить не тільки обкладання податком джерело прибутків, але й створення тонкого механізму впливу на господарську діяльність.

В державному регулюванні економіки податкові пільги, також, відіграють значну роль у завдяки тому, система пільг є своєрідним орієнтиром для юридичних і фізичних осіб під час вибору ними сфери діяльності, форми одержання доходів, пільги зменшують податковий тиск на платників. Завданням податкових пільг є рівність в галузі оподаткування, виходячи з матеріального становища суб’єкта оподаткування. Пільги надаються на окремий податок або збір і в залежності від обставин, які визначають тип пільги - це звільнення від податку в повному обсязі або часткове.

Україна використовує далеку від ідеалу систему пільгового оподаткування, високі втрати низька ефективність стимулюючої функції та інші результати цієї системи потребують покращення. Саме тому питання щодо вдосконалення системи пільгового оподаткування в Україні є досить актуальним та відкритим питанням на даний момент.

За своєю суттю, податкові пільги є високоефективним економічним інструментом, який має за мету стимулювання розвитку певних видів діяльності, галузей та регіонів. Однак через надання безпідставних та необґрунтованих пільг держава щороку втрачає мільярди бюджетних коштів. Безсистемне й невиправдане надання податкових пільг спричинює нерівномірне податкове навантаження і викривлення фіскального простору, створюючи окремим суб’єктам господарювання більш вигідні умови, одночасно знижуючи конкурентоспроможність інших підприємств. Відтак короткостроковий ефективний інструмент податкового стимулювання перетворюється у довгостроковий інструмент перерозподілу доходів бюджету на користь окремих галузей і суб’єктів господарювання. Отже, питання формування ефективної податкової політики для вирішення проблеми втрат бюджету

Об’єктом нашого дослідження є податкова система в цілому, а також держава, як регулятор економіки.

Предметом курсової роботи є саме податкові системи різних країн, в основному буде досліджено податкову систему України, систему пільгового оподаткування та методи застосування податкових пільг.

Податкові пільги завжди були і залишаються об'єктом особливої уваги та зацікавленості всіх платників податку, оскільки - наявність комплексу податкових пільг означає повне або часткове звільнення юридичних і фізичних осіб від обов'язкових платежів.

В основу даної роботи взято Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI з подальшими змінами.

Для пошуків шляхів покращення розглянемо податкову пільгу як економічну категорію, проведемо аналіз зарубіжного досвіду та оцінку його застосування у вітчизняній практиці.

В умовах ринкових відносин вони виступають необхідною передумовою для активного використання всіх податкових інструментів з метою економічного і правового регулювання соціальних процесів, стимулювання розвитку виробництва тощо. Передбачені законодавством пільги надаються залежно від об'єктів та суб'єктів оподаткування і значення їх для розвитку народного господарства країни. Пільги мають носити постійний, сталий характер і не бути амністією для неплатників податків.

На думку деяких економістів, податки повинні сплачу­вати всі, в кого виникає той чи інший об'єкт оподаткування. Пільги можливі й потрібні, якщо вони мають цілеспрямований характер — стимулюють інвестиційну та інноваційну діяльність, сприяють виконанню загальнодержавних програм і мова може йти тільки про пільгові податкові ставки, встановлені на якийсь термін. Причому, по-перше, надання таких пільг має бути виваженим процесом, а по-друге, — водночас вирішувати питання про компенсаційні заходи щодо доходної частини бюджету.

В даній курсовій роботі спочатку досліджено теоретико-методологічні основи системи пільгового оподаткування в Україні, їх історичну складову. Проведено аналіз теперішньої ситуації податкової системи України, а саме системи пільгового оподаткування. Проведено оцінку зарубіжного досвіду і можливість його застосування у вітчизняній практиці.

Розділ 1. Теоретичні засади функціонування системи пільгового оподаткування

1.1.Економічний зміст, класифікація та види податкових пільг.

Важливим додатковим елементом податку, який однаково позитивно чи негативно впливає на ставку та об'єкт оподаткування, є податкові пільги. У Податковому кодексі України запропоновано таке їх трактування: "податкова пільга – передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов'язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав" . Виділяють такі форми пільг: звільнення окремих платників від сплати податку; неоподаткований мінімум доходів; зниження податкових ставок; податковий кредит; вилучення із об'єкта оподаткування; прискорена амортизація основних засобів. Розглянемо класифікацію податкових пільг на Рис.1.1.

Поділ податкових пільг за елементами податку

Звільнення від сплати податків окремих категорій платників;

Коригування (зменшення) об'єкта оподаткування;

Коригування (зменшення) податкової бази;

Зменшення податкового зобов'язання;

Диференціація податкових ставок;

Використання спеціальних методів податкового обліку;

Відстрочка та розстрочка сплати податків;

Продовження термінів податкового періоду;

Податковий кредит.

Рис. 1.1. Класифікація податкових пільг за елементами податку

Пільга – це звільнення (повне або часткове) платника податків (що враховує його особливості) від сплати податку. Тут необхідно підкреслити три обставини. По-перше, пільга – це звільнення саме від сплати, а не від податкового обов’язку, тому що при відстрочці обов’язку сплата податку залишається, а звільнення (на певний строк) стосується тільки перерахунку податку. Після закінчення цього терміну обов’язок підлягає реалізації (податковий кредит). Крім цього, податковий обов’язок включає кілька складових: податковий облік, сплату податку, податкову звітність. І якщо платник може бути звільнений від сплати податку, то обов’язок з обліку й звітності в нього залишиться. По-друге, звільнення можливо у двох обсягах: повному – коли платник повністю звільняється від сплати, і частковому – коли скорочується податковий тиск за рахунок зменшення суми або відстрочки сплати податку. Третя обставина – особливості платника. Вони можуть стосуватися як безпосередньо рис, що характеризують його (інвалід 1 або 2 групи, ветеран Великої Вітчизняної війни, підприємство з іноземними інвестиціями), так і конкретний вид діяльності, яким він займається (підприємство, що виготовляє сільгосппродукцію; підприємства, що здійснюють фрахт судів і т. д.).

Багатовекторна спрямованість фіскальної політики держави та притаманних їй напрямів реалізації створюють передумови для широкого застосування різноманітних податкових пільг, класифікацію яких наведено у Додатку А

Використання податкових пільг у процесі оподаткування повинно відповідати низці вимог. По-перше, кожна пільга може використовуватися в межах сплати того чи іншого податку, як безпосередній його елемент. По-друге, метою звільнення від оподаткування є створення сприятливих умов для певних платників, галузей і форм господарювання, з діяльністю яких пов'язане досягнення відповідних суспільних пріоритетів. По-третє, використання податкових пільг повинно виступати у ролі ефективних тактичних інструментів втручання в розподільчі процеси шляхом маневрування формами організації фінансових відносин. По-четверте, застосування пільгових режимів треба здійснювати на всій території країни незалежно від наявності вільних економічних зон і територій пріоритетного розвитку.

Особливості застосування, механізм надання пільг та їхній вплив на

різні сторони фінансово-господарської діяльності платників податків доціль-

но розглядати в розрізі окремих податків та інших обов'язкових платежів.

Закладаючи основи надання податкових пільг, необхідно чітко визначити саме категорії платників, а не окремих юридичних або фізичних осіб, тобто виділяється певна однорідна група платників податків, що характеризується конкретною ознакою, на підставі якої й формується пільговий податковий режим. Усі інші платники податків визначають об’єкт оподаткування, обчислюють податкову базу й суму податків у повному обсязі згідно зі встановленими законодавством загальними правилами. Таким чином, податковою пільгою визнається звільнення платника податків від нарахування й сплати податку або сплата ним податку в меншому розмірі при наявності підстав, визначених законодавством України. Правове регулювання податкових пільг здійснюється на двох рівнях. Перший – Податковий кодекс України, що закріплює принципові винятки для певних категорій платників або галузей. При цьому йдеться про регулювання податкових звільнень на рівні визначення родової конструкції податкової пільги, підстав надання звільнень, різновидів пільг та закріплення відповідних податкових пільг за окремими податками та зборами, що встановлюються певними розділами особливої частини Податкового кодексу. Другий – підзаконні акти, що здійснюють тактичні цілі стосовно конкретних платників та деталізують процедурну реалізацію приписів щодо податкових звільнень.

Звільнення від сплати податку можливе в повному або частковому обсязі. При звільненні в повному обсязі платник податків цілком звільняється від нарахування й сплати податку. При звільненні в частковому обсязі платник податків звільняється від сплати податку тільки в певній частині його податкового обов’язку. Підставами для надання податкових пільг є особливості, які характеризують певну групу платників податків; вид їхньої діяльності й об’єкт оподаткування. Платник податків має право використати податкову пільгу з моменту виникнення відповідних підстав для її застосування й у період усього строку її дії самостійно, без попереднього повідомлення податкових органів. Характеристика податкових пільг має бути заснована на рівності в оподаткуванні. При наданні пільг критерієм має бути матеріальне становище суб’єкта оподаткування. Навряд чи є правомірними підстави для надання пільг, якщо вони не пов’язані з майновим становищем. Класифікація податкових пільг може здійснюватися за різними принципами.

Пункт 30.9 ст. 30 Податкового Кодексу України закріплює вичерпний перелік видів податкових пільг. Принциповим моментом для їх розмежування є момент надання такого звільнення – до того, як визначена сума для сплати чи після. З цих позицій у Податковому кодексі закріплена не досить зручна конструкція, яка поєднує два різних види пільги: вирахування та знижку. Перше звільнення використовується під час розрахунку суми податку, тоді як знижка передбачає зменшення вже розрахованої суми на певний розмір. Податкова пільга надається шляхом: 1) вирахування (вилучення) – вид пільги, при якій здійснюється виділення окремих складових частин із загального об’єкта оподаткування з метою зменшення на розмір об’єкта при нарахуванні й сплаті податку. Цей вид пільги характеризується тим, що механізм надання пільг проектується на об’єкт оподаткування, який безпосередньо зменшується. Подібні зменшення об’єкта з метою оподаткування можна класифікувати: а) за видами платників: повні – надаються всім платникам; часткові – надаються певним категоріям платників; б) за строками: постійні – діючі постійно протягом тривалого періоду часу; тимчасові – діючі протягом певного, обмеженого періоду (підприємства з іноземними інвестиціями); надзвичайні – надаються у зв’язку з появою певних раптових обставин; в) за елементами об’єкта: майнові – відрахування певної частини оподатковуваного майна; прибуткові відрахування – застосовуються до частини доходу платника; залежно від виду діяльності; 2) знижки – вид пільги в галузі оподаткування, що зменшує суму податку на певні величини. Сукупність цих величин, що становлять основу знижки, визначається сумою видатків платника, які законодавець виводить з-під оподаткування шляхом зменшення на еквівалентну суму податкової бази. У такий спосіб реалізується зацікавленість суспільства в певній діяльності платника, стимулюються його видатки в певному напрямі. Тут можна застосувати класифікацію вирахувань (вилучень) у галузі оподаткування (за видами платників; за строками; за елементами податкової бази): а) лімітовані знижки, розмір яких обмежений прямо або опосередковано; б) нелімітовані – знижки, при яких податкова база може бути зменшена на всю суму витрат платника податків; в) встановлення зниженої ставки оподаткування; г) звільнення від сплати податку та збору.

Класифікація податкових пільг за напрямами державної фіскально-економічної політики

Економічні пільги – спрямовані на регулювання економіки країни або її областей, регіонів;

Соціальні пільги – спрямовані на підтримку та захист слабо захищених верств населення;

Рис.1.2.Класифікація податкових пільг за напрямами державної фіскально-економічної політики

Функціональне призначення

Стимулюючі – спрямовані на стимулювання окремих галузей, категорій;

Протекціоністські – спрямовані на захист інтересів національних виробників;

Рис.1.3. Класифікація пільг за функціональним призначенням

Характеристика видів податкових пільг зазначених у Додатку А.

Цільові – кошти які стали доступними після надання пільги обов’язково використовуються в цільовому призначенні;

Нецільові – кошти які стали доступними після надання пільги використовуються за бажанням платника;

Звільнення від оподаткування носія податків – звільняється від оподаткування кінцевий споживач тобто фактичний носій податкового тягаря;

Звільнення від оподаткування платників на різних стадіях – від сплати можуть звільнятись, як підприємці для стимулювання розвитку підприємства, так і продавці товарів;

Безтермінові – не мають часового обмеження;

Тимчасові – встановлюються на певний період часу;

Загальнодержавні – пільга надається на всій території країни де встановлена;

Місцевого значення – пільга надається на певній адміністративній одиниці, або їх сукупності;

Звільнення від сплати податків окремих категорій платників – визначаються категорії платників які звільняються від сплати;

Зменшення об'єкта оподаткування – зменшується об'єкт в зв'язку з цим зменшується сума до сплати;

Обмеження величини податкової бази – встановлюються ліміти які оподатковуються, понад ліміт не оподатковується;

Зниження ставок податку – ставки оподаткування для певних категорій встановлюються зменшені;

Продовження термінів податкового періоду – надається відстрочка по сплаті податку;

Зменшення обчисленої до сплати суми податкового зобов'язання – надання можливості сплатити меншу суму ніж нараховано, застосовується до певних категорій платників.

На сьогоднішній день в Україні є велика кількість податкових пільг. Вони різняться за об'єктами оподаткування якому надається пільга, за економічним змістом пільги, також за іншими класифікаційними ознаками які наведено в Додатку А.

Кількість податкових пільг та їх видів перевищує бажаний рівень, тому Держава несе збитки внаслідок пільгового оподаткування. Великих втрат зазнаю Державний бюджет України внаслідок повного звільнення від оподаткування, що можливо замінити на знижені ставки податку, або зменшенням бази оподаткування, встановленням лімітів, які оподатковуються пільговою ставкою або іншими можливими інструментами пільг та субсидій які застосовуються в зарубіжному досвіді. Велика кількість пільговиків фізичних осіб також є неприпустимою, люди користуються цим як привілегіями і зловживають на пільгах, підводячи себе під пільгову категорію. Схожа ситуація з підприємствами підводячи вид своєї діяльності під пільговий вони звільняються від сплати податку або користуються податковою пільгою, в свою чергу ведуть діяльність яка не підпадає під пільгову категорію.

Проблем у системі пільгового оподаткування України є достатньо, зарубіжний досвід дозволить нам використовувати помилки податкових систем інших країн для вдосконалення нашої.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]