Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
519.64 Кб
Скачать

Аналіз імпорту та експорту пряжі та ниток за 2012 р.

Код

Назва товару

Імпорт, тис. дол. США

Експорт, тис. дол. США

2011 р.

2012 р.

2012 р. до 2011р.,%

2011 р.

2012 р.

2012 р. до 2011р.,%

5004-5006

Пряжа з шовку, нитки шовкові

11

4

36,4

1

-

-

5106-5110

Пряжа з вовни

1 945

2 154

110,7

43

38

88,4

5204-5207

Нитки та пряжа бавовняна

18 099

24 741

136,7

3 135

1 686

53,8

5306-5308

Пряжа лляна та з інших рослин

1 185

2 439

205,8

58

16

27,6

5401-5406, 5508-5511

Нитки та пряжа з хімічних волокон

71 307

113 211

158,8

6 803

4 154

61,1

За 2012 рік обсяги імпорту товарів легкої промисловості перевищили обсяги експорту на 1 502 360 тис. дол. США (2,4 рази); обсяги імпорту в порівнянні з 2011 роком збільшилися на 809 490 тис. дол. США (46,0 %), обсяги експорту збільшилися на 48 059 тис. дол. США (4,7 %).

За 2012 рік обсяги імпорту товарів легкої промисловості в порівнянні з 2010 роком збільшилися на 46,0 відсотка і в 2,4 рази перевищили  обсяги їх експорту [34].

Щодо порівняння обсягів експорту та імпорту пряжі і ниток, то як і для всіх товарів легкої промисловості, обсяги експорту значно переважають імпорт за всіма видами пряжі та ниток.

Незважаючи на те, що обсяги імпорту та експорту значно відрізняються, в розрізі видів пряжі та ниток тенденції майже однакові, як для експорту, так і імпорту: найбільшу частку займає пряжа з вовни, друге місце займає пряжа з бавовни, інші види пряжі та ниток не перевищують 2%, що показано на рис.2.2, 2.3.

Рис.2.2 Частки різних видів пряжі та ниток в експорті за 2012 рік

Рис.2.3 Частки різних видів пряжі та ниток в імпорті за 2012 рік

В 2012 р. продовжив зростати імпорт товарів легкої промисловості (переважно з країн Азії), який за 11 місяців 2012 р. становив 2,9 млрд. дол., що на 54% більше, ніж за аналогічний період 2011 р., і перевищив експорт втричі [35].

Через загальну непрозорість ринку, неврегульованість імпорту, обсяги якого щорічно збільшуються, та нерівні умови конкуренції товари легкої промисловості імпортуються в Україну в таких обсягах, що це спричиняє серйозну шкоду для вітчизняних підприємств легкої промисловості, обсяги виробництва продукції яких зменшуються, а деякі з них вимушені припиняти свою виробничу діяльність. Великою загрозою для вітчизняної легкої промисловості є контрабандне ввезення в Україну товарів. За даними окремих експертів контрабандна продукція займає біля 70 % ринку [33] .

Через відсутність рівних умов роботи на внутрішньому ринку підприємства галузі змушені продовжувати використання давальницької схеми роботи з іноземними замовниками, що обмежує можливості підприємств ефективно розвиватися. Основна частка експорту складається з експорту швейних виробів, виготовлених за давальницькою схемою (64% від загального експорту товарів легкої промисловості) [35].

Для розвитку легкої промисловості характерні наступні проблеми:

  • тонізація внутрішнього ринку та насичення його імпортними товарами, завезеними із заниженням митної вартості та контрабандою, а також дешевими товарами «секонд-хенд»;

  • різке скорочення внутрішнього та зовнішнього попиту на національну продукцію, зумовлене, зокрема, постійно зростаючою конкуренцією щодо дешевих імпортних товарів легкої промисловості;

  • нерівні умови роботи та реалізації продукції для великих промислових виробників щодо суб’єктів малого підприємництва, які працюють на єдиному податку;

  • дефіцит на підприємствах обігових коштів через недоступність банківських кредитів та несвоєчасне відшкодування ПДВ експортерам;

  • висока ставка орендної плати за землю промислового користування, що особливо впливає на роботу текстильних підприємств;

  • суттєве падіння купівельної спроможності більшості верств населення;

  • скорочення сировинної бази, залежність текстильної та трикотажної промисловості від імпортної сировини;

  • високий ступінь зношеності основних засобів виробництва, необхідність його модернізації та технічного переоснащення;

  • завезення технологічного устаткування, яке в Україні не виробляється, та запасних частин до нього для випуску конкурентоспроможної продукції підприємствами галузі.

Для забезпечення стабільної роботи легкої промисловості необхідно:

  • забезпечити дієвий захист вітчизняного ринку від недобросовісної конкуренції у разі імпорту продукції легкої промисловості із заниженою митною вартістю;

  • обмежити на законодавчому рівні імпорт товарів, що були у користуванні («секонд-хенд»);

  • запровадити єдину систему статистичної звітності й застосування реєстраторів касових операцій під час реалізації товарів легкої промисловості для детінізації внутрішнього ринку та створення рівного конкурентного середовища для всіх його учасників, незалежно від форм власності й особливостей форм юридичного існування;

  • збільшити ввізне мито на товари легкої промисловості, які виробляють в Україні;

  • створити на законодавчому рівні умови для розвитку сировинної бази для легкої промисловості;

  • звільнити від сплати ПДВ устаткування, яке ввозиться до України для виробничих потреб підприємств легкої промисловості й не виробляється в нашій країні [33].

Для детінізації ринку товарів легкої промисловості необхідно запровадити застосування реєстраторів касових операцій під час реалізації товарів, завдяки внесенню змін до Проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 №265/95-ВР в частині, що стосується запровадження реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі та реалізації товарів легкої промисловості [35].

Вирішення зазначених питань дасть можливість підприємства галузі відійти від виробництва продукції за давальницькою схемою та збільшити частку продукції вітчизняного виробництва для внутрішнього ринку, що призведе до поступового імпортозаміщення товарів легкої промисловості і подолання від’ємного сальдо торгового балансу в легкій промисловості.

    1. Товарознавча характеристика асортименту пряжі і ниток для виготовлення трикотажного одягу

Асортимент товарів – набір товарів різних груп, підгруп, видів і різновидів, що їх об’єднують за певною споживчою, торговою або виробничою ознакою для характеристики складу товарної маси в різних умовах [16]. Він формується згідно вимог і потрем споживачів.

Асортимент на ПАТ «Софія» представлений трьома торговими марками : ТМ Sofline, ТМ Bravadi, ТМ Brex; також окремо виділяють лінію національного, дитячого одягу та шарфи і шапки.

Асортимент ТМ Sofline представлений жіночим одягом: сукнями, сарафанами, туніками, жакетами, болеро, джемперами, жилетами, комплектами, спідницями, пончо.

Асортимент ТМ Bravadi представлений чоловічим одягом: джемперами та жакетами; а також жіночим: джемперами, жакетами, сукнями, сарафанами, туніками, жилетами, спідницями, аксесуарами.

Асортимент ТМ Brex представлений чоловічим одягом: джемперами, жакетами, жилетами.

Якщо розглядати асортимент виробів, які виготовляє ПАТ «Софія» в розрізі статево вікової ознаки, то лідируючу позицію займає саме жіночий одяг, що зображено на рис. 2.4.

Рис.2.4 Частки виробництва одягу на ПАТ «Софія» за статево-віковою ознакою

Асортимент пряжі та ниток на ПАТ «Софія», які використовуються виготовлення вищенаведеної продукції достатньо широкий. Для виготовлення трикотажного одягу на ПАТ «Софія» використовують – бавовняну, вовняну пряжу (мохер, альпака), віскозні, еластанові, нейлонові, поліакрилонітрильні, поліестерові та люрексові нитки [36].

Бавовняна пряжа — натуральна пряжа з волокон рослинного походження. Бавовняна пряжа характеризується м’якістю та міцністю. Недоліком виробів з бавовняної пряжі є те, що під прямими сонячними променями вони втрачають міцність, жовтіють, після прання дають усадку, не є теплостійкими, легко мнуться, під впливом високих температур швидко руйнуються, погіршується їх зовнішній вигляд. Пряжа зі стовідсотковим змістом бавовни, використовуються досить рідко ( має слабку світлостійкість, може давати усадку). Частіше до бавовни додають синтетичні нитки для зміцнення (співвідношення натуральних і штучних волокон може бути досить різноманітним — від 10 до 90%).

Вовняна пряжа — пряжа натурального походження, отримана з волокон тварин. Вироби з вовняної пряжі добре зберігають тепло, тому вовняну пряжу використовують для виготовлення виробів зимового асортименту; мало забруднюються, майже не мнуться, еластичні, добре всмоктують водяну пару (до 40% від власного обсягу) [11]. Підприємство використовує такі різновиди вовни, як мохер та альпака.

Мохер – пряжа з вовни ангорської кози. Через особливості будови козячого волосу в пряжу додають інші волокна, наприклад овечу вовну або акрилове волокно. Мохер досить міцний, легкий, добре зберігає тепло, легко фарбується та легко очищати від бруду.

Вовна альпаки – це натуральне волокно, зістрижене з альпаки. Воно буває легким або важким, залежно від того, як воно закручене. Пряжа з вовни альпаки м'яка, міцна, розкішна і шовковиста. На відміну від аналогічної овечої вовни, ця пряжа тепліша, менш колюча і не має ланоліну, що робить її гіпоалергенною. Альпака характеризується природними водовідштовхувальними властивостями [37].

Віскозні нитки гладкі та важкі, тому вироби з них випрямляються і витягуються під власною вагою. Сировиною для отримання віскозних ниток є целюлоза, яка хімічно обробляється і облагороджується. Відносне розривне подовження віскозних ниток коливається в межах від 13 до 25%. Після зволоження показники міцності зменшуються, а характеристики подовження зростають. Віскозні нитки без спеціальної обробки є досить гідрофільними, у воді набухають. Вироби з віскозних ниток мають задовільну теплостійкість. Віскоза довго витримує нагрівання при температурі до 120°С, особливо за наявності в її складі вологи. Стійкість віскозних ниток до дії світла і світлопогоди перебуває на рівні стійкості бавовняняної сурової пряжі.

Поліакрилонітрильні нитки синтезовані з ацетилену, синильної кислоти, оксиду етилену, пропілену й аміаку. Відносне розривне навантаження поліакрилонітрильних ниток становить 35-40 сН/текс, у мокрому стані міцність знижується лише на 2 – 5%. Поліакрилонітрильні нитки стійкі до нагрівання, їх можна використовувати короткочасно при 180 і навіть 200°С та практично необмежено в часі при 120 – 130°С, при цьому може виникати відтінок жовтого кольору. Найвища стійкість до світла і світлопогоди. Вироби з поліакрилонітрильних ниток є стійкими до дії окиснювачів і недостатньо стійкими до впливу на них концентрованих розчинів лугів і сірчаної кислоти, особливо при підвищених температурахх [38].

Еластанові нитки відомі завдяки їх винятковій еластичності. У чистому вигляді еластан використовується рідко. Самі по собі його нитки дуже тонкі, але міцні. Найчастіше він поєднується з іншими натуральними або синтетичними матеріалами. Унікальність його полягає в його міцності і здатності розтягуватися, перевершуючи при цьому свою первинну довжину в 5–8 разів, а також повертатися у вихідний стан при знятті навантаження.

Поліестерні нитки одержують прямим прядінням з масової реакції терефталевої кислоти з монобутиленгліколем. Вироби з поліестерних ниток легкі, швидковисихаючі, зносостійкі, прекрасно зберігають форму, стійкі до світлової та теплової дії [39].

Люрекс – це нитка у вигляді тонкої смужки блискучої плівки (металізованої або покритої фольгою). Люрекс додається в пряжу для створення ефекту «металевого блиску». Самостійно не використовується ніколи через жорсткість і неміцність.

Нейлонові нитки виготовлені з поліаміду. Основні переваги поліамідних ниток – стійкість до розриву і найвища зносостійкість виробів з них. Нейлонові нитки легкі, міцні, еластичні, вологостійкі, стійкі до впливу багатьох хімікатів. Нейлон досить щільний - близько 1,14 г/см³, плавиться при температурі близько 250°C [40].

Підприємство використовує комбінації пряжі різного волокнистого складу, для того щоб отримати необхідні властивості готових виробів. ПАТ «Софія» для виготовлення трикотажного одягу використовує дво-, трьо- і чотирьохкомпонентну пряжу, наприклад, віскоза (95%) та еластан (5%); бавовна (50%) та поліакрилонітрил (50%); віскоза (50%), еластан (45%) та поліестер (5%); вовна (50%), поліакрилонітрил (30%) та мохер (20%); вовна (45%), поліакрилонітрил (30%), альпака (15%) та віскоза (10%); поліакрилонітрил (36%), віскоза (27%), вовна (22%) та мохер (15%). Також волокнистий склад впливає на призначення майбутніх виробів та їх сезонне використання.

На ПАТ «Софія» використовують пряжу та нитки для виготовлення одягу різної товщини – від 0,03 до 0,39 текс, що визначає цільове призначення та сезонне використання виробів.

На підприємстві використовують пряжу та нитки різної обробки: сурову, вибілену, обпалену, мерсеризовану, фарбовану,меланжеву та муліне. Вид обробки в першу чергу впливає на зовнішній вигляд пряжі та ниток, а в майбутньому на естетичні властивості виробів.

Асортимент пряжі та ниток на ПАТ «Софія» представлений як вітчизняних виробників, так і іноземних (Італія, Туреччина, Німеччина, Франція) виробників, частки яких зображені на рис. 2.5.

Рис.2.5 Частки(%) виробників пряжі та ниток, які використовує ПАТ «Софія» для виготовлення трикотажного одягу

З усієї виробленої продукції фабрика виготовляє 61,7% виробів на умовах переробки давальницької сировини за зразками моделей одягу замовника, як вітчизняного так і зарубіжного, та 38,3% - вироби для вітчизняного споживчого ринку з власної сировини [36].

Асортимент пряжі та ниток, який використовують на ПАТ «Софія» досить широкий, в ньому представлені як натуральна, так і штучна сировина; вітчизняні та іноземні виробники.

    1. Дослідження якості пряжі і ниток на ПАТ «Софія»

У роботі для визначення волокнистого складу, геометричних, механічних властивостей та крутіння були відібрані вісім зразків ниток різного волокнистого складу та різних виробників. Матеріали для проведення дослідів були взяті на ПАТ «Софія». Дослідження проводилися на базі лабораторії Київського національного торговельно-економічного університету. Характеристика зразків наведена в табл. 2.3.

Таблиця 2.3