Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Философия шпоры КНТЕУ.docx
Скачиваний:
291
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
122.13 Кб
Скачать

3. Надайте відповідь на тестове .

А) Діяльність людини відрізняється від всіх форм існування тварини тим, що людина змінює навколишній світ, а тварина звикає до нього;

Б) Атрибутами матерії є рух, простір і час. Рух є способом існування матерії. Простір і час є формами існування матерії.

ВАРІАНТ № 10

1. Розкрийте сутність закону взаємопереходу кількісних та якісних змін і проаналізуйте його значення для розвитку сучасного світу.

Закон взаємопереходу кількості та якості являє собою закон єдності та боротьби протилежностей на рівні механізму розвитку, тому він визначає суперечливість форм безпосереднього існування світу.

Закон взаємного переходу кількісних змін в якісні розкриває механізм розвитку, пояснює, як відбувається розвиток, завдяки яким процесам і як предмети зазнають якісних змін та перетворень. Щоб зрозуміти сутність цього закону, необхідно дати визначення категорій "якість", "кількість", "міра". Якість не може розглядатися поза кількісним визначенням, а кількісне визначення якості постає як міра.

Якість – це внутрішня визначеність предметів та явищ, сукупність їх суттєвих рис, сторін, що робить їх певними предметами і явищами. Початкові показники про якісні відмінності предметів і явищ дають нам органи чуттів. Навколишня дійсність, що діє на органи чуттів, викликає у нас певні відчуття Ці відчуття і дають нам змогу судити про якість речей.

Кількість – це зовнішня характеристика предметів і явищ, що характеризує їх з боку ступеня розвитку властивостей: об'єму, числа, швидкості руху тощо. Кількість має свої особливості порівняно з якістю, По-перше, зміна кількості в певних межах не викликає суттєвих змін речей та явищ. Межі кількості більш рухливі, еластичні, ніж межі якості. Кількість і якість існують об'єктивно. В предметах і явищах вони перебувають в нерозривній єдності.

Міра. Взаємозв'язок кількості та якості виражається в понятті "міра". Міра – це та межа зміни кількості, всередині якої предмет зберігає свою якісну визначеність. Міра – це межа буття предметів. Людина може бути мірою всіх речей – існуючих і неіснуючих – тому що вона їх творить і лише цей критерій може бути абсолютний.

Відмінність кількісно –якісних змін у межах однієї міри, від таких, у межах зміни однієї міри на іншу можна зрозуміти на прикладі: вода, нагріваючись, перебуває у стані кількісних та якісних змін(перетворення її на іншу субстанцію). Але вона перетворюється на пару лише за певної температури. Таким чином, зміна міри відрізняється від прстих кількісно-якісних змін у межах певної міри тим, що тут відбувається розв*язання суперечностейй старої основи і виникає нова основа нових суперечностей. Тобто відбувається стрибок у нову основу нової міри.

2. Соціально-духовні детермінації економіки

Процес упорядкування та організації суспільних відносин породжує відносно самостійні і незалежні від індивідів форми суспільної інтеграції і регулювання відносин між індивідами, між соціальними спільнотами, між людиною і природою .

Саме така суперечлива особливість суспільної реальності —бути продуктом взаємодії індивідів, відбитком їх суб'єктивності (цілей, інтересів бажань) і разом з тим незалежним від них над індивідним, об'єктивним утворенням — обумовлює специфіку соціальної закономірності (соціальної детермінації), що якісно відрізняється від закономірностей природи. Суспільне буття та історія людства, оточуючий нас предметний світ складаються з зусиль конкретних індивідів, є результатом їх діяльності, продуктом конкретно-історичної форми відношення людей до природи. Проте саме цей результат стає об'єктивною умовою людського існування. Незважаючи на те, що люди самі творять свою історію і суспільне життя, форма «включення» їх в суспільно-історичний процес обумовлена не тільки ступенем освоєння ними-культурної спадщини, не тільки їх суб'єктивними прагненнями, свободою вибору, але й об'єктивними умовами матеріального виробництва, досягнутим рівнем суспільного розвитку, В тому числі —рівнем суспільної свідомості. Отже, те, що має назву «соціальної детермінації», є фактом залежності людей від продуктів та результатів їх власної діяльності. Із сукупної діяльності індивідів розвиваються нові об'єктивні історичні обставини, які, в свою чергу, визначають наступний розвиток людей. Тим самим, не існує Закономірних тенденцій історії без діяльності людей. Люди знаходяться в залежності від об'єктивних умов і обставин життя, але разом з тим створюють і змінюють ці обставини.

А) Аксіологія це вчення про цінності, філософська дисципліна, яка вивчає ціннісне ставлення людини до світу — етичне, есте­тичне, релігійне та ін.

Суспільне буття обумовлює суспільну свідомість, вважають представники марксизму.

ВАРІАНТ № 11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]