Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Завдання для організації самостійної, індивідуальної та практичної роботи:

Реферати:

  • Характеристика основних історичних типів права.

  • Співвідношення права з іншими соціальними явищами.

  • Сутність права як певної міри свободи.

  • Загально-соціальні та спеціально-юридичні функції права.

Питання для самостійної роботи:

  • Розкрийте типологію права.

  • Дайте поняття і розкрийте сутність кожного з типів права.

  • Окресліть етапи формування права з їх характеристикою

  • В чому полягає цінність права як історичного явища?

  • Які функції виконує право у суспільстві?

Практичне завдання:

  • Наведіть у конспекті класифікацію із детальною характеристикою загально-соціальних та спеціально-юридичних функцій права

Тема 7. Об'єктивне право: поняття, ознаки,

ПРИНЦИПИ, СТРУКТУРА.

Семінарське заняття - 2 години план

  1. Різноманітність визначень права. Поняття об’єктивного права, його відмінні ознаки.

  2. Структура і соціальна цінність об'єктивного права.

  3. Право і закон. Спільні та відмінні риси.

  4. Основні принципи права.

Література до теми:

Основна: [ 1, 13, 17, 18, 19, 25, 28 ]

Додаткова: [ 9, 10, 65, 120, 133, 139, 142, 147, 202, 209, 210, 226, 231, 241, 260, 275, 276, 285, 299, 305, 306, 307, 309 ]

Основні терміни та поняття:

Право. Праворозуміння. Ознаки права. Нормативність права. Формальне визначення права. Системність права. Сутність права. Класовий підхід до сутності права. Загальносоціальний підхід до сутності права. Об'єктивне право. Суб’єктивне право. Закон. Співвідношення права і закону. Концепція природного права. Позитивізм. Принципи права. Загальноправові, міжгалузеві і галузеві принципи. Класифікація права.

Методичні вказівки:

До першого питання. При відповіді на перше питання передусім потрібно указати, що в сучасному суспільствознавстві термін "право" може вживатися як в юридичному, так і неюридичному значенні. Юридична наука також використовує даний термін в декількох значеннях. Приведіть приклади такого вживання. Покажіть, що в юридичній науці розуміється під правом. Поясніть, чому існують відмінності в розумінні права. Проаналізуйте термін "праворозуміння".

Перерахуйте основні ознаки права, які допомагають охарактеризувати це соціальне явище. Розгляньте кожну ознаку. Аналіз поняття "право" необхідно завершити його визначенням. Приведіть декілька визначень права, викладених в роботах відомих правознавців, наприклад, С.С.Алексєєва, В.К.Бабаєва, В.В.Копєйчикова, В.О.Котюка, В.В.Лазарева, Р.З.Лівшиця, В.С.Нерсесянця, та ін.

Укажіть, в чому їх відмінності. Дайте оцінку цим визначенням. Поясніть свій погляд на дану проблему: якого визначення права Ви дотримуєтеся. Аргументуйте свою позицію.

До другого питання. Це питання семінарського заняття доцільно розпочати з визначення структури права як внутрішньої побудови права, існування права як об’єктивного та суб’єктивного, матеріального та процесуального, регулятивного та охоронного, приватного та публічного права. Висвітлюючи цінність об'єктивного права, необхідно звернути увагу на один з підходів до праворозуміння, а саме аксіологічний, і пов’язати з предметом розгляду.

До третього питання. Це питання поглиблює знання, отриманні при підготовці попередніх питань. Покажіть, з точки зору якого підходу до права розрізняються "право" і "закон". Дослідіть, в чому складається значення ідеї співвідношення права і закону. Виявіть, яке значення для науки і політико-правової практики має дана відмінність.

До четвертого питання. При відповіді на четверте питання необхідно пам'ятати, що термін "принцип" (від лат. - основа, початок) означає основу устрою, дії, діяльності. Дайте визначення, що являють собою принципи права. Зверніть увагу, що вони характеризують сутність права. Покажіть, що принципи права поділяються на загальноправові, галузеві, міжгалузеві та принципи інститутів права. Поясніть, чому прийнято такий поділ даних принципів. Розгляньте загальноправові принципи більш детально.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]