Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Vіі. Посадова інструкція начальника відділу

7.1. На посаду начальника відділу призначається особа з повною вищою технічною освітою, досвідом роботи за відповідним напрямом роботи не менше 5-ти років та досвідом роботи щодо управління персоналом.

7.2. Завдання та обов'язки:

7.2.1. Начальник відділу організовує та контролює роботу з питань охорони праці, навколишнього природного середовища та безпечної експлуатації підконтрольних об’єктів в органах і установах.

7.2.2. Здійснює державний нагляд за додержанням в органах і установах законодавчих і нормативно-правових актів з питань охорони праці та нагляд за дотриманням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

7.2.3. Організовує роботу відділу, несе персональну відповідальність за його діяльність. Забезпечує якісне й ефективне виконання покладених на відділ завдань і функцій.

7.2.4. Розробляє посадові інструкції персоналу відділу, заслуховує на оперативних нарадах звіти про їх виконання.

7.2.5. Забезпечує добір, розстановку, навчання і виховання персоналу відділу, забезпечує додержання ним дисципліни і законності.

7.2.6. Організовує підготовку проектів законодавчих та інших нормативних актів з питань, пов’язаних із здійсненням державного нагляду за охороною праці та навколишнього природного середовища.

7.2.7. Організовує планування роботи відділу та здійснює контроль за виконанням планів і доручень керівництва ДПтС України.

7.2.8. Інформує керівництво ДПтС України та органів і установ про аварійність і травматизм, порушення законодавства з охорони праці та навколишнього природного середовища, вносить пропозиції щодо їх усунення і притягнення винних посадових осіб до дисциплінарної відповідальності.

7.2.9. У встановленому порядку розглядає скарги, заяви, листи та іншу кореспонденцію, що надходить до відділу, дає доручення щодо її своєчасного й об’єктивного розгляду.

7.2.10. Організаційно забезпечує взаємодію відділу з іншими структурними підрозділами ДПтС України та погодження питань, віднесених до компетенції відділу, із заінтересованими міністерствами і відомствами.

7.2.11. За дорученням керівництва ДПтС України представляє ДПтС України в усіх органах виконавчої влади і організаціях у питаннях, віднесених до компетенції відділу.

7.2.12. Бере участь у роботі постійно діючої комісії з перевірки знань персоналу органів і установ з питань охорони праці.

7.2.13. Бере участь у розслідуванні аварій та нещасних випадків і контролює виконання заходів щодо їх попередження.

7.2.14. Проводить передбачені правилами й методичними вказівками технічні огляди та обстеження підконтрольних об’єктів.

7.3. Начальник відділу має право:

7.3.1. Готувати проекти наказів, вказівок, інструкцій, оглядів з організації діяльності працівників секторів, розробляти методичні рекомендації тощо, запитувати, в міру необхідності, в органах і установах потрібну інформацію з питань діяльності відділу.

7.3.2. За дорученням керівництва ДПтС України брати участь у розгляді в органах виконавчої влади, міністерствах, відомствах та інших інстанціях питань державного нагляду за охороною праці та навколишнім природним середовищем.

7.3.3. Вносити керівництву ДПтС України пропозиції про притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників відділу та секторів, які не виконують свої посадові інструкції.

7.3.4. Скасовувати в необхідних випадках рішення працівників відділу та секторів, інженерів з охорони праці органів і установ.

7.3.5. Готувати і проводити з дозволу керівництва ДПтС України семінар-наради або учбові збори з питань, віднесених до компетенції відділу.

7.3.6. Залучати до участі в комплексних обстеженнях та перевірках працівників відділу та секторів, а також інший персонал органів і установ.

7.3.7. Готувати керівництву ДПтС України пропозиції щодо заслуховування працівників відділу та секторів про виконання ними своїх посадових інструкцій.

7.3.8. Підбивати підсумки роботи відділу, брати участь у підбитті підсумків роботи працівників відділу та секторів і надавати їм необхідну методичну й практичну допомогу.

7.3.9. Проводити, безпосередньо на робочих місцях, перевірку знань і практичних навичок персоналу органів і установ та засуджених, які обслуговують підконтрольні об’єкти.

7.3.10. Зупиняти експлуатацію підконтрольних об’єктів, виробництв, дільниць, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва з їх одночасним опломбуванням у разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров’ю працюючих.

7.3.11. Перевіряти стан безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на об’єктах органів і установ, видавити керівникам перевіреного об’єкта, цеху, виробництва обов’язковий для виконання припис.

7.3.12. Видавати керівникам структурних підрозділів органів і установ, що ведуть проектування, виготовлення, ремонт і монтаж підконтрольних об’єктів, обов’язкові для виконання приписи щодо усунення конструктивних недоліків у виготовленні, ремонті та монтажі устаткування, що знижують безпеку його експлуатації, і контролювати виконання цих приписів.

7.3.13. Доручати керівництву органів і установ в необхідних випадках організовувати проведення технічної експертизи із залученням спеціалізованих організацій, а також брати участь у підготовці висновків за матеріалами експертизи.

7.3.14. Вимагати від посадових осіб відсторонення від роботи персоналу органів і установ та засуджених, які не пройшли необхідного медичного огляду, навчання, інструктажу, перевірки знань з охорони праці, не мають допуску до відповідних робіт або порушують нормативні акти про охорону праці.

7.3.15. Вносити керівництву ДПтС України пропозиції щодо притягнення до відповідальності, усунення від виконання службових обов’язків, а в необхідних випадках – про звільнення в установленому порядку з посад персоналу органів і установ, який порушує вимоги щодо охорони праці і навколишнього природного середовища, порушувати клопотання про заохочення персоналу, який бере участь у підвищенні безпеки праці та поліпшенні її умов.

Начальник відділу державного нагляду за охороною праці та навколишнім середовищем департаменту виробничої діяльності та ресурсного забезпечення

полковник внутрішньої служби В.В. Шумай