Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МК (Пашинський) / МК / МВКР_Каркас_будівлі_old.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

3. Проектування кроквяної ферми

3.1. Визначення зусиль у стержнях ферми

Перед початком проектування ферми необхідно встановити параметри, що визначають відповідальність та умови роботи:

  • клас відповідальності будівлі (СС1, СС2, СС3) за пунктом 5.1 і додатком А ДБН В.1.2-14-2009 [1] (витяг з ДБН [1] наведений в додатку А.2);

  • категорію конструкції за призначенням (А, Б, В) та напруженим станом (І, ІІ, ІІІ) за додатком В ДБН В.2.6-163:2010 [3];

  • коефіцієнт відповідальності γn для розрахунку ферми за граничним станом першої групи в усталеній розрахунковій ситуації за пунктом 7.6.4 ДБН [1].

Кроквяна ферма розраховується як шарнірно-стержнева система, в стержнях якої діють поздовжні зусилля стиску та розтягу. Статичний розрахунок ферми можна виконати як за допомогою поширених програмних комплексів для проектування будівельних конструкцій (SCAD, LIRA тощо), так і вручну із застосуванням відомих методів будівельної механіки. При виконанні курсової роботи з метою зменшення обсягу розрахунків, які не мають безпосереднього відношення до методів проектування сталевих конструкцій, можна скористатися зусиллями в стержнях від одиничного навантаження на вузли, наведеними в завданні на проектування. Ці зусилля для половини ферми (в силу симетрії конструкції і навантаження) заносять до таблиці 3.1.

Таблиця 3.1. Розрахункові зусилля в стержнях ферми

Елементи ферми

Стержні ферми

Довжини стержнів

Зусилля від навантажень (кН)

Розрахункові зусилля (кН)

одиничного

постійного

снігового

Верхній пояс

1–2

2–3

. . .

Нижній пояс

. . .

Розкоси

. . .

Стійки

. . .

Фактичні значення зосереджених навантажень на вузли ферми обчислюють множенням визначених у підрозділі 1.3 рівномірно розподілених погонних навантажень від маси покрівлі qПОСТ та від снігу qС на довжину вантажної площі, рівну відстані між відповідними вузлами верхнього пояса, та на визначений вище коефіцієнт відповідальності γn.

Зусилля в усіх стержнях ферми від дії постійного та снігового навантаження отримують, перемноживши ці зосереджені навантаження на зусилля від одиничного навантаження. Згідно з пунктами 4.15–4.20 ДБН В.1.2-2:2006 [2], розрахункові зусилля в стержнях ферми визначаються як суми зусиль від дії постійного та снігового навантаження з коефіцієнтом сполучення ψ=1. Усі визначені зусилля в стержнях заносять до таблиці 3.1.

Для проектування ферми необхідні також геометричні довжини усіх стержнів, які обчислюють з урахуванням ухилу поясів за теоремою Піфагора і заносять до таблиці 3.1 з точністю до 1 мм.