Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МК (Пашинський) / МК / Видання_готові / ДБН_В.2.6-163~2010_СК_2.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

3.4 Стропування, підйом, встановлення конструкцій в проектне положення

3.4.1  Підйом гнучких конструкцій слід виконувати із застосуванням елементів підсилення або пристроїв, які перешкоджають виникненню в елементах залишкових деформацій.

3.4.2  Рекомендується об’єднувати елементи в монтажні блоки, з’єднуючи сусідні елементи в'язями, розпірками і металевими панелями, що забезпечує стійкість і відповідну міцність монтажного блоку.

3.4.3  Під час кріплення конструкцій шляхом безпосередньої ув'язки стропів, точки стропування вибирають так, щоб в цих місцях були розташовані ребра жорсткості, діафрагми та інші елементи, що оберігають конструкцію від пошкодження в місцях стропування. Якщо ця умова не може бути дотримана, в розрахункових точках стропування слід передбачати елементи підсилення, що необхідно обумовити в додаткових технічних вимогах до заводу-виготовлювача.

3.4.4  Підняту конструкцію необхідно орієнтувати в просторі, наводити на проектні опори і плавно опускати на них відразу в проектне положення, при цьому розбивочні осі на опорах слід поєднувати з осями на встановлюваних елементах. У момент встановлення на опори особливу увагу необхідно звертати на збереження конструкцій від поштовхів і ударів.

3.4.5  При встановленні конструкції в проектне положення для його фіксації достатньо сумістити хоча б один отвір в деталях, що з’єднуються. Отвори сполучають в процесі опускання або повороту конструкції за допомогою монтажних ломиків або штирів (пальців), в необхідних випадках – за допомогою талів або домкратів. Не дозволяється проводити суміщення отворів конусними штирями, ударами кувалди та іншими силовими впливами.

3.4.6  Стропування елементів під час монтажу слід проводити в місцях, вказаних у робочих кресленнях та ПВР, і забезпечувати їхнє підіймання і подачу до місця встановлення в положення, що є близьким до проектного.

3.4.7  Забороняється стропування конструкцій в довільних місцях. Схеми стропування укрупнених плоских та просторових блоків повинні забезпечувати при підійманні їх міцність, стійкість і незмінність геометричних розмірів і форм.

3.4.8  Піднімати конструкції необхідно в два прийоми: спочатку на висоту 20…30 см, пізніше, після перевірки надійності стропування, виконувати подальше підіймання. Конструкції слід встановлювати в проектне положення за прийнятими орієнтирами (рискам, штирям, упорам, граням тощо). Конструкції, які мають спеціальні закладні або інші фіксуючі пристрої, належить встановлювати за цими пристроями.

3.4.9  Отвори в монтажних з'єднаннях, виконуваних на болтах підвищеної точності, при установці конструкцій повинні бути заповнені тимчасовими болтами і пробками. Діаметр пробок повинен відповідати діаметру отворів.

3.4.10  Кількість пробок визначається розрахунком, при цьому зусилля, що припадає на пробку, допускається приймати таким самим, як на болт. Болтами заповнюється не менше 1/3, а пробками не менше 1/10 від загальної кількості отворів. При кількості отворів 5 і менше у вузлі необхідно встановити не менше одного болта і однієї пробки.

3.4.11  Отвори в з'єднаннях на болтах грубої та нормальної точності при установці конструкцій заповнюються постійними болтами та пробками у такій самій кількості, яка зазначена у п. 3.4.10.

3.4.12  Балки шляхів підвісного транспорту та інші елементи, які обпираються на конструкції покриття (мостики для обслуговування світильників, балки та монорельси для експлуатаційних ремонтів мостових кранів з площадками обслуговування), доцільно встановлювати під час збирання блоків.