Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_KR_BZhD_2010.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
453.63 Кб
Скачать

1. Методичні вказівки до вивчення тем дисципліни "безпека життєдіяльності"

Дисципліна "Безпека життєдіяльності" має як нормативний, так і світоглядно-професійний ха­рактер.

Програмою передбачено чотирнадцять тем, об’єд­наних у п’ять розділів:

теоретичні основи безпеки життєдіяльності, людина як елемент системи "людина-життєве середовище", джерела небезпеки життєдіяльності людини та породжені ними фактори, безпека життєдіяльності в умовах надзвичайних ситуацій, організація та управління безпекою життєдіяльності.

Зміст матеріалу, необхідного для засвоювання курсу, наведений нижче в розділах та підрозділах 1-5.

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЖД

Тема 1.1. Безпека життєдіяльності як категорія

Об’єкт та предмет безпеки життєдіяльності (БЖД). Основні завдання науки про безпеку людини, історія її розвитку. Концепція ООН про сталий розвиток людства — основа БЖД. Концепція БЖД.

Життєдіяльність як фізіологічно-структурне поняття, її суть, взаємозв’язки та взаємозалежності. Багатогранність діяльності людини, її структура та характерні ознаки. Взаємозв’язок життєдіяльності з навколишнім середовищем в системі “людина ─ середовище ─ діяльність”. Принципи забезпечення життєдіяльності.

Основні поняття та визначення БЖД. Небезпечні, шкідливі, вражаючі, нейтральні та необхідні фактори. Поняття небезпеки, безпеки, ризику та їх взаємозв’язки. Небезпека як основний фактор, що визначає рівень безпеки. Методологічні основи безпеки життєдіяльності. Системний підхід у безпеці життєдіяльності. Теоретичні положення БЖД. Сучасні проблеми життєдіяльності.

Тема 1.2. Небезпека. Ризик як оцінка небезпеки

Поняття безпеки. Взаємозв'язок безпеки та небезпеки, ризику та інших негативних факторів. Небезпека (загроза) - як основний фактор, що визначає рівень безпеки. Основні напрямки забезпечення безпеки життєдіяльності.

Поняття ризику. Індивідуальний та соціальний ризик. Концепція допустимого ризику. Теорія ризику. Оцінка рівня ризику. Визначення та вимірювання ризику. Методи визначення ризику. Управління ризиком. Можливі шляхи зменшення ризику.

Прийнятний ризик та безпека. Екстремальні ситуації як ситуації багатофакторних небезпек. Типові моделі небезпек. Людський чинник у формуванні ситуації.

Класифікація негативних чинників та визначення їхнього рівня у індивідуальній діяльності. Методика прогнозування можливості виникнення негативних чинників в індивідуальній діяльності. Теорія катастроф. Принципи, методи та засоби забезпечення безпечної життєдіяльності. Управління ризиком, можливі шляхи його зменшення.

Питання для самоконтролю

  1. Визначення рівня безпеки системи "людина-життєве середовище".

  2. Ідентифікація небезпеки.

  3. Номенклатура небезпек.

  4. Визначення зони небезпеки.

  5. Причини та можливі наслідки небезпек.

  6. Класифікація небезпечних, шкідливих та вражаючих факторів.

  7. Оцінка рівня небезпеки.

  8. Моделювання умов виникнення небезпечних ситуацій.

Література: [ 1, c. 14-52; 3, с. 5-28; 4, с. 31-35, 45-63; 5, с. 11-38 ]

РОЗДІЛ 2. ЛЮДИНА ЯК ЕЛЕМЕНТ СИСТЕМИ "ЛЮДИНА-ЖИТТЄВЕ СЕРЕДОВИЩЕ"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]