Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тема 5.1-новая

.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
372.22 Кб
Скачать

Тема 5. Аналіз грошових потоків підприємства

Питання:

  1. Поняття та класифікація грошових потоків

  2. Методи розрахунку показників грошового потоку

Успішне функціонування підприємства можливе лише за умов здійснення безперервного руху грошових коштів - їх надходжен­ня (припливу) та витрачання (відтоку), забезпечення наявності певного вільного залишку на рахунках банку.

Аналіз руху потоків грошових коштів дає змогу вивчити їх ди­наміку, визначити суму перевищення надходжень над витратами (сплатами), що дозволяє робити висновки про можливості внутрішнього самофінансування. Такий аналіз інформує про на­явність у підприємства коштів для придбання необхідних засобів виробництва, погашення боргів, фінансування своєї діяльності. Головна мета аналізу грошових потоків полягає в оцінці здатності підприємства заробляти грошові кошти визначеного розміру і у встановлені строки, необхідні для здійснення запланованих вит­рат. Для цього необхідно вирішити такі питання:

– Якими повинні бути величина та оптимальний склад активів підприємства, що дають змогу досягнути найбільшого прибутку?

  • Де знайти джерела фінансування та якою повинна бути їх оптимальна структура?

  • Як організувати управління фінансовою діяльністю, щоб забезпечити платоспроможність та фінансову стійкість підприємства?

В економічній літературі існує багато визначень сутності грошових потоків та методів управляння ними. Під грошовими потоками розуміють надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів. На рис. 5.1 наведена класифікація грошових потоків підприємства, яка дозволяє цілеспрямовано здійснювати облік, аналіз, планування та управління грошовими потоками підприємства.

Аналіз грошових потоків пов'язаний із з'ясуванням причин, які вплинули на збільшення, зменшення припливу грошових ко­штів та збільшення, зменшення їх відтоку. Це можна робити як на довгостроковий, так і короткостроковий періоди. Для того щоб зрозуміти реальний рух грошових коштів на підприємстві, оцінити синхронність надходження і витрачання, а також поєдна­ти величину одержаного фінансового результату зі станом гро­шових коштів на підприємстві, необхідно виділити і проаналізу­вати всі напрямки надходження грошових коштів, а також їх вибуття.

Рух грошових коштів підприємства відображається в формі № 3 фінансової звітності – «Звіт про рух грошових коштів».

Рух коштів відображається в розрізі трьох видів діяльності:

– опе­раційної,

– інвестиційної

– фінансової.

Рис. 5.1 – Класифікація грошових потоків підприємства

Операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, а також інша діяльність підприємства, яка не є інвестиційною та фінансовою.

Рух коштів у розрізі операційної діяльності пов'язаний з таки­ми потоками:

– надходження коштів: від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); за надання права користування активами (оренда, ліцензії);

– вибуття коштів: платежі постачальникам; виплати працівни­кам.

Рух коштів у результаті операційної діяльності визначається шляхом корегування фінансового результату від звичайної діяль­ності до оподаткування на суми:

– змін запасів, дебіторської та кредиторської заборгованості у результаті операційної діяльності;

– доходів (прибутків) і витрат (збитків), не пов'язаних з рухом грошових коштів (амортизація необоротних активів, прибут­ки (збитки) від нереалізованих курсових різниць);

– доходів (прибутків) і витрат (збитків), пов'язаних з інвести­ційною і фінансовою діяльністю.

З 2010 року рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається за сумою надходжень від операційної діяльності та сумою витрачання на операційну діяльність грошових коштів за даними записів їх руху на рахунках бухгалтерського обліку.

Інвестиційна діяльність – це сукупність операцій з придбання та продажу довгострокових (необоротних) активів, а також корот­кострокових (поточних) фінансових інвестицій, які не є еквівален­тами грошових коштів.

Рух грошових коштів у розрізі інвестиційної діяльності пов’язаний з такими потоками:

– надходження коштів: від продажу необоротних активів, від фінансових інвестицій;

– вибуття коштів: від придбання основних засобів і нематері­альних активів, надання позик іншим підприємствам.

Отже, для визначення грошового потоку у результаті інвести­ційної діяльності використовуються дані про кожне надходження або використання грошових коштів, що мали місце в результаті придбання чи продажу необоротних активів, у тому числі віднесе­них до довгострокових фінансових інвестицій; активів, віднесених до поточних фінансових інвестицій.

Операції, які відносяться до інвестиційної діяльності, але не потребують використання грошових коштів та їх еквівалентів (не-грошові операції), у Звіті про рух грошових коштів не відобража­ються. Але інформація про такі операції повинна бути обов'язко­во розкрита в примітках до звіту.

З 2010 року рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності визначається на основі аналізу змін у статтях розділу балансу "Необоротні активи" та статті "Поточні фінансові інвестиції" і в розділі "IV. Необоротні активи та групи вибуття".

Фінансова діяльність – це сукупність операцій, які призводять до зміни величини і складу власного та позикового капіталу.

Рух грошових коштів у розрізі фінансової діяльності пов'яза­ний з такими потоками:

– надходження коштів: отримання позик, випуск акцій;

– вибуття коштів: погашення позик, викуп акцій власної емі­сії, виплати дивідендів.

Для визначення грошового потоку від фінансової діяльності використовуються дані про кожне надходження або використан­ня грошових коштів, що мали місце в результаті емісії цінних па­перів, викупу власних акцій, виплати дивідендів, погашення зобо­в'язань за борговими цінними паперами.

З 2010 року рух грошових коштів у результаті фінансової діяльності визначається на основі змін у статтях балансу за розділом "Власний капітал" та статтях, пов'язаних з фінансовою діяльністю, у розділах балансу: "Забезпечення наступних витрат і платежів", "Довгострокові зобов'язання" і "Поточні зобов'язання" ("Короткострокові кредити банків" і "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями", "Поточні зобов'язання за розрахунками з учасниками" тощо).

Грошові кошти включають кошти в касі та на рахунках у бан­ках, які можуть бути використані для поточних операцій. Еквіва­лентами грошових коштів є короткострокові фінансові інвестиції, які можуть бути вільно конвертованими у певну суму коштів і ма­ють незначний ризик щодо зміни вартості. Такими еквівалентами є високоліквідні інвестиції в цінні папери на строк, що не переви­щує 3-х місяців.

У процесі аналізу досить важливим є виявлення обсягів вхідного потоку (надходжень грошових коштів), вихідного грошового потоку (витрачання грошових коштів) та загального обороту грошей.

Вхідний грошовий потік визначається як сума надходження грошових коштів від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності, а вихідний потік – як сума витрачання грошових коштів у ході проведення кожного виду діяльності.

Розрізняють два методи розрахунку показників грошового потоку: прямий та непрямий.

Прямий метод полягає у групуванні та аналізі даних бухгалтерського обліку, які відображають рух грошових коштів у розрізі видів діяльності. Позитивною стороною використання прямого методу є те, що він дає змогу оцінити за­гальні суми надходження і вибуття грошових коштів підприємства, зробити висновки про достатність коштів для сплати за поточни­ми зобов’язаннями, виділити статті, які формують найбільший приплив грошових потоків у розрізі трьох видів діяльності. Недолік цього методу полягає в тому, що він не розкриває взаємозв'язку отриманого фінансового результату зі змінами грошових коштів на рахунку підприємства. Для подолання зазначеного недоліку у фінансовому аналізі використовують непрямий метод.

Перевагою прямого способу є те, що він до­зволяє отримати більш повну уяву про обсяг та склад грошових потоків підприємства, виявити ті статті, які формують найбільші надходження і витрачання грошових коштів у розрізі трьох видів діяльності. При його використанні грошовий потік розраховують як різницю між надходженням грошових коштів та витратами, які пов'язані з їх виплатами. Узагальнений алгоритм розрахунку чистого грошового потоку від операційної діяльності прямим методом має вигляд:

ЧГПод = В + ІН – СВ – ПВ – ПЗ – ПДП – ІВ, (5.1)

де ЧГПод – чистий грошовий потік від операційної діяльності;

В – виручка від реалізації продукції;

ІН – інші надходження грошових коштів у процесі операцій­ної діяльності;

СВ – собівартість реалізованої продукції;

ПВ – сума поточних витрат, пов'язаних з реалізацією продукції;

ПЗ – сума грошових коштів, які спрямовані на погашення зобов’язань підприємства;

ПДП – сума податкових платежів підприємства;

ІВ – сума інших виплат грошових коштів у процесі опера­ційної діяльності.

Від інвестиційної діяльності сума чистого грошового потоку визначається як різниця між сумою реалізації окремих видів не­оборотних активів, фінансових інвестицій і сумою їх придбання у звітному періоді та розраховується за наступної формулою:

ЧГПІд = Вна + ВДФІ + ВАК + Д – ПнА – ΔНВ – ПАК – ОАК , (5.2)

де ЧГПІД– чистий грошовий потік від інвестиційної діяльності;

Вна – виручка від реалізації необоротних активів;

Вдфі – сума від реалізації довгострокових фінансових інвес­тицій;

ВАк – сума від реалізації раніше викуплених власних акцій;

Д– сума дивідендів по придбаних акціях або боргових зо­бов'язаннях;

Пна– сума придбання основних засобів та нематеріальних активів;

ΔНВ – зміна обсягу незавершеного будівництва;

Пак– сума від придбання довгострокових фінансових інвес­тицій;

Оак – сума від викупу власних акцій підприємства.

Від фінансової діяльності сума чистого грошового потоку ви­значається як різниця між сумою фінансових ресурсів, які залу­чені із зовні, та сумою основного боргу, а також виплачених ди­відендів (процентів). Обчислення проводять за формулою:

ЧГПфд = Квк + ДК + КК + ЦБФ – Пдк – Пкк – Д , (5.3)

де ЧГПфд – чистий грошовий потік від фінансової діяльності;

Квк – сума додатково залученого власного акціонерного або пайового капіталу із зовні;

ДК – сума додатково залучених довгострокових кредитів і позик;

КК – сума додатково залучених короткострокових кредитів і позик;

Цбф – сума коштів, які надійшли у порядку безповоротного цільового фінансування;

Пдк – сума погашення боргу за довгостроковими кредитами і позиками;

Пкк – сума погашення боргу за короткостроковими кредита­ми і позиками;

Д – сума дивідендів (процентів), які виплачені власникам під­приємства (акціонерам) на вкладений капітал (акції, паї облігації).

Загальна сума чистого грошового потоку підприємства за звіт­ний період визначається шляхом додавання чистого грошового по­току від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності, саме:

ЧГПзгп =ЧГПод + ЧГПІД + ЧГПфд, (5.4)

де ЧГПзгп – загальна сума чистого грошового потоку.

Аналіз динаміки грошових потоків підприємства за прямим методом здійснюється за допомогою таблиці 5.1.

Таблиця 5.1 – Аналіз динаміки грошових потоків підприємства за прямим методом

Показники

Звітний

рік

Попередній рік

Відхилення

Операційна діяльність

Джерела надходження грошових коштів

Надходження від:

Реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)  

Погашення векселів одержаних 

Покупців і замовників авансів 

Повернення авансів  

Установ банків відсотків за поточними рахунками  

Бюджету податку на додану вартість 

Повернення інших податків і зборів (обов'язкових платежів) 

Отримання субсидій, дотацій 

Цільового фінансування  

Боржників неустойки (штрафів, пені) 

Інші надходження  

Разом

Напрямки витрачання грошових коштів

Витрачання на оплату:

Товарів (робіт, послуг)  

Авансів

Повернення авансів

Працівникам

Витрат на відрядження 

Зобов'язань з податку на додану вартість

Зобов'язань з податку на прибуток

Відрахувань на соціальні заходи 

Зобов'язань з інших податків і зборів (обов'язкових платежів)

Цільових внесків 

Інші витрачання

Разом

Чистий рух коштів до надзвичайних подій 

Рух коштів від надзвичайних подій 

Чистий рух коштів від опе­раційної діяльності

Інвестиційна діяльність

Джерела надходження грошових коштів

Реалізація: 

– фінансових інвестицій 

     – необоротних активів 

     – майнових комплексів 

Отримані: 

    –  відсотки 

     – дивіденди 

Інші надходження 

Разом

Напрямки витрачання грошових коштів

Продовження табл. 5.1

Показники

Звітний

рік

Попередній рік

Відхилення

Придбання

    – фінансових інвестицій 

    – необоротних активів 

     – майнових комплексів 

Інші платежі 

Разом

Чистий рух коштів до надзвичайних подій 

Рух коштів від надзвичайних подій 

Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності 

Фінансова діяльність

Джерела надходження грошових коштів

Надходження власного капіталу 

Отримані позики 

Інші надходження 

Разом

Напрямки витрачання грошових коштів

Погашення позик 

Сплачені дивіденди 

Інші платежі 

Разом

Чистий рух коштів до надзвичайних подій 

Рух коштів від надзвичайних подій 

Чистий рух коштів від фінансової діяльності

Чистий рух коштів за звітний період

Сутність непрямого методу полягає в пере­творенні чистого прибутку у величину грошових коштів за допомогою перегрупування даних форми №2 «Звіт про фінансові результати». Не­обхідність здійснення цього полягає в тому, що існує об’єктивна невідповідність між величиною грошових потоків та величиною от­риманих прибутків, і підприємство, яке за даними бухгалтерської звітності є прибутковим, може зазнавати значних труднощів із грошовими коштами. Важливим моментом аналізу руху грошових коштів є виявлення основних причин розбіжності між величиною грошових потоків і сумою прибутку.

Непрямий метод передбачає перегрупування даних звіту про фінансові результати з метою перерахунку фінансових потоків у грошові за звітний період. Розрахунок чистого грошового потоку здійснюють за видами діяльності та по підприємству в цілому. Для розрахунку чистого грошового потоку від опе­раційної діяльності використовується наступна формула:

ЧГП = ЧП(3) + АМ03 + Ана± ΔЗНВП ± П(3)КР± П(3)нд + Пв ± ΔДЗ ± ΔЗ ± ΔПЗ ±

ΔВМП ±ΔДМП-Свпр–РКнп, (5.5)

де ЧГПод – чистий грошовий потік від операційної діяльності;

ЧП(3) – чистий прибуток(збиток) від звичайної діяльності до оподаткування;

АМоз – сума амортизації основних засобів;

АнА – сума амортизації нематеріальних активів;

ΔЗНВП – зміна забезпечень наступних витрат і платежів;

П(3)кр – сума прибутку (збитку) від нереалізованих курсових різниць;

П(3)нд – сума прибутку (збитку) від неопераційної діяльності;

Пв – сума нарахованих витрат на сплату відсотків;

ΔДЗ – зміна суми дебіторської заборгованості;

ΔЗ – зміна суми запасів;

ΔПЗ – зміна суми поточних зобов'язань;

ΔВМП – зміна суми витрат майбутніх періодів;

ΔДМП – зміна суми доходів майбутніх періодів;

Св – сума сплачених відсотків;

Ппр – сума податку на прибуток;

РКнп – рух коштів від надзвичайних подій.

Розрахунок суми чистого грошового потоку від інвестиційної, фінансової діяльності за непрямим методом, а також по підпри­ємству в цілому проводять за формулами (5.2, 5.3).

Форма №3 «Звіт про рух грошових коштів» складалась за непрямим методом, з 2010 року вона складається за прямим методом. Аналіз динаміки грошових потоків підприємства в розрізі видів його діяльності за непрямим методом здійснюється на підставі форми №3 за допомогою табл. 5.2.

З таблиці 5.2 видно, що динаміка чистого руху грошових коштів від операційної діяльності в звітному році порівняно з попереднім є негативною, оскільки зменшилася сума надходжень. Зміна чистого руху грошових коштів від інвестиційної діяльності навпаки характеризується як позитивна, оскільки зменшилася сума видатків грошових коштів від інвестиційної діяльності. Позитивною є поява надходжень від фінансової діяльності на підприємстві у звітному році.

Таблиця 5.2 – Аналіз динаміки грошових потоків підприємства

за непрямим методом

Показники

Попередній рік

Звітній рік

Відхилення

тис. грн..

%

тис. грн..

%

абс.

%

1. Залишок коштів на початок року

79,2

х

9,1

х

-70,1

-88,5

2. Чистий рух грошових коштів від усіх видів діяльності (р. 400),

в тому числі:

-70,1

100,0

0,1

100,0

х

х

2.1. Від операційної діяльності (170)

48,2

68,7

6,1

-

- 42,0

-87,3

2.2. Від інвестиційної діяльності (300)

-118,3

168,7

-7,2

-

111,1

-93,9

2.3. Від фінансовоїдіяльності (390)

0

-

1,2

-

1,2

-

3. Залишок коштів на кінець року (1+-2)

9,1

х

9,2

х

0,1

1,1