Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
326.66 Кб
Скачать

1.3 Порядок митного контролю шоколаду при переміщенні автомобільним транспортом

Митний контроль автомобільного транспортного засобу і какао-порошку, який він перевозить, здійснюється виключно в зонах митного контролю і завершується митним оформленням відповідно до вимог законодавства.

Митний контроль та митне оформлення здійснюється:

  • у разі ввезення на митну територію України - після проведення прикордонного контролю;

  • у разі вивезення за межі митної території України - до початку прикордонного контролю.

Огляд автомобільного транспортного засобу і какао-порошку здійснюється спільно посадовими особами митних органів та органів охорони державного кордону відповідно до вимог законодавства та міжнародних договорів України.

Митний контроль здійснюється митними органами у взаємодії з органами державної влади, на які відповідно до законодавства покладено функції здійснення інших видів контролю автомобільних транспортних засобів і товарів (далі - контролюючі органи), у встановленому законодавством порядку.

Декларування автомобільного транспортного засобу, що використовується виключно для перевезення какао-порошку через митний кордон України, здійснюється без застосування вантажної митної декларації шляхом подання документів, що містять точні відомості про цей транспортний засіб (реєстраційних та інших документів, що підтверджують право керування цим транспортним засобом), а також товаротранспортних (товаросупровідних) документів.

Без застосування вантажної митної декларації здійснюється також декларування автомобільного транспортного засобу - причепа (напівпричепа), що зареєстрований на постійній основі на території іноземної держави та тимчасово ввозиться на митну територію України тягачем перевізника-резидента, за умови подання митному органу договору найму (фрахтування) цього тягача іноземним власником або користувачем причепа (напівпричепа) з метою виконання міжнародного перевезення.

Ще перед тим як партія какао-порошку сформувалась покупець домовляється про ціну, якість, страхування. Коли товар відправляють, покупець уже знає навіть номера транспортного засобу, на якому перевозять шоколад. Потім покупець висилає на митницю попередню вантажно-митну декларацію. Якщо це не зробити, то партія какао-порошку може простояти на кордоні довгий час, чекаючи відомостей від замовника.

Особи, які здійснюють перевезення какао-порошку через митний кордон України автомобільним транспортом, повинні мати відповідні документи, передбачені ст.145-147 МКУ, іншими законами України та міжнародними договорами, укладеними в установленому законом порядку.

Перелік документів, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 1 лютого 2006 р. № 80, до них належать:

  1. Митна декларація.

  2. Товарно-транспортний документ на перевезення.

  3. Зовнішньоекономічний договір.

  4. Рахунок (Invoice) або інший документ, який визначає вартість товару.

  5. Облікова картка суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності або її копія, завірена цим суб'єктом.

  6. Лист про погодження (подається підприємством, розміщеним поза зоною діяльності митного органу);

  7. Документ контролю за доставкою товарів.

  8. Документи про надання фінансових гарантій.

  9. Ліцензія митного перевізника.

  10. Книжка МДП, книжка АТА, книжка CPD.

  11. Свідоцтво про допущення транспортного засобу до перевезення товарів під митними печатками і пломбами.

  12. Посередницький договір.

  13. Документ на право провадження митної брокерської діяльності.

  14. Документи, що визначають країну походження товарів.

  15. Документи, що містять відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТЗЕД.

  16. Платіжні доручення, касові ордери, що підтверджують сплату податків і зборів (обов'язкових платежів).

  17. Документи, що підтверджують право розпорядження, володіння чи користування товаром та/або транспортним засобом.

  18. Документи, які відповідно до законодавчих актів видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

Особи, що переміщують какао-порошок під митним контролем автомобільним транспортом, зобов'язані:

1) доставити товар за місцем призначення із збереженням митних забезпечень;

2) не розпочинати вивантаження чи перевантаження какао-порошку без дозволу митного органу;

3) пред'явити митному органу необхідні для здійснення митного контролю і митного оформлення документи;

4) у невідкладних випадках за свій рахунок здійснювати вивантаження, навантаження, розпакування та упакування какао-порошку і пред'являти їх до митного контролю.

Для здійснення контролю за доставкою товарів в залежності від режиму переміщення товарів використовуються наступні документи:

- експортна ВМД;

- попередня декларація;

- внутрішній транзитний документ;

- транзитна ВМД;

- повідомлення про транзитне переміщення;

- книжка МДП.

Митний контроль автомобільного транспортного засобу і какао-порошку у пункті пропуску здійснюється в три етапи.

Перший етап - попередні операції.

Для здійснення митного контролю перевізник або експедитор чи уповноважена особа подають посадовій особі митного органу для реєстрації документи. На зареєстрованих документах проставляється відбиток штампа "під митним контролем". Після цього здійснюється перевірка комплектності поданих документів, цілісності накладеного митного забезпечення, а також загальний огляд автомобільного транспортного засобу і какао-порошкуу.

Другий етап - здійснення інших видів контролю.

У разі коли автомобільний транспортний засіб і какао-порошок підлягають відповідно до законодавства також іншим видам контролю (крім прикордонного), посадова особа митного органу передає посадовій особі відповідного контролюючого органу подані перевізником (експедитором) чи уповноваженою особою товаросупровідні (товаротранспортні) документи.

Після здійснення інших видів контролю товаротранспортні (товаросупровідні) документи з проставленими посадовими особами контролюючих органів відмітками про результати контролю повертаються посадовій особі митного органу для подальшого здійснення митного контролю.

Третій етап - закінчення митного контролю.

Митний контроль та митне оформлення автомобільних транспортних засобів і товарів закінчується після здійснення всіх передбачених законодавством видів контролю щодо цього автомобільного транспортного засобу і какао-порошку.

Посадова особа митного органу приймає у разі потреби на підставі результатів попередньої перевірки поданих для реєстрації документів рішення про проведення митного огляду автомобільного транспортного засобу і какао-порошку, що перебувають під митним контролем. Про результати огляду складається акт за формою, встановленою Держмитслужбою.

З метою контролю під час митного оформлення ВМД співробітники митних органів перевіряють правильність визначення:

— основи нарахування платежів;

— ціни товару;

— умов поставки;

— коду згідно з УКТ ЗЕД;

— правомірності надання пільг тощо.

У випадках, коли виникають сумніви щодо правильності визначення найменування, коду або ціни какао-порошку, достовірності наданих як підтвердження підстави для надання пільг документів, митними органами проводиться відповідна експертиза з залученням спеціалістів відділів тарифів та вартості, митної лабораторії, Управління з верифікації сертифікатів при ДМСУ, експертів з інших організацій. Виклик експерта або спеціаліста службовою особою митниці — обов'язковий для керівника тієї організації чи установи, де працює спеціаліст чи експерт.

У разі коли після закінчення митного контролю та митного оформлення є підстави вважати, що автомобільний транспортний засіб і какао-порошок переміщуються через митний кордон з порушенням норм Митного кодексу України та інших законодавчих актів з питань митної справи, керівник митного органу або його заступник може прийняти рішення про переогляд автомобільного транспортного засобу і товару.

За згодою перевізника або експедитора чи уповноваженої особи митний контроль автомобільних транспортних засобів і товарів може здійснюватися в зонах митного контролю вантажних митних комплексів, автотерміналів, автопортів. Переміщення автомобільного транспортного засобу і какао-порошку із зони митного контролю пункту пропуску в зону митного контролю вантажного митного комплексу, автотерміналу, автопорту або у зворотному напрямку здійснюється під контролем митного органу з повідомленням про це органу охорони державного кордону.

За наявності обґрунтованих причин посадова особа митного органу на будь-якому етапі митного контролю може відмовити в митному оформленні чи пропуску автомобільного транспортного засобу і какао-порошку через митний кордон. У цьому разі митний орган зобов'язаний видати зацікавленій особі картку відмови в митному оформленні (із зазначенням причини) в порядку, встановленому Держмитслужбою.

Отже, митний контроль за митним оформленням какао-порошку проводиться послідовно, що дає змогу митним органам запобігати розвитку контрабанді та несумлінній зовнішньоекономічній діяльності.

Порядок здійснення митного контролю автомобільних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2003 р. N 1989