Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Lection_4_Galich-Volin

.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
207.87 Кб
Скачать

Окремі відомості про правові норми цього періоду збереглися в літописах. У них можна знайти згадки про міжнародні договори, законодавчу діяльність князів та деякі нові моменти в галузі кримінального права, зокрема, самостійність такого виду злочину, як змова проти князівської влади, застосування таких покарань як смертна кара, тюремне ув’язнення, вигнання, конфіскація майна. У історичних дослідженнях є припущення про існування збірника постанов галицько-волинських князів, а також збірника церковних навчань про правосуддя.

Слід визнати також певний вплив західноєвропейського феодального права на розвиток галицько-волинських установ та інститутів. У межах Галицько-Волинського князівства в період правління Данила Галицького вперше починає діяти магдебурзьке право. Одним з перших в Україні магдебурзьке право одержало місто Санок (чи Сянік?) (1339). У 1356 (за іншими даними – ще до 1352) управління за нормами магдебурзького права отримав Львів, а згодом й інші міста. Проте самоврядування руських міст за магдебурзьким правом було обмеженим. Магдебурзьке право застосовувалося далеко не в повному обсязі. Основна маса православного населення була позбавлена можливості брати участь у діяльності органів міського самоврядування, а також обмежувалась у правах на заняття ремеслами, ведення торгівлі тощо. Через це населення міст у цей період чинило опір введенню магдебурзького права.

У 1387 Галицька земля втратила свою державну незалежність і стала провінцією Польщі. Але інкорпорація спочатку не була повною і до середини XV ст. у Галичині існували особливі, ще в минулі роки державності посталі, правові відносини. Це була доба так званого руського права в Галичині. З середини XV ст. інкорпорація Галичини до Польщі стає повною і залишки окремого правового становища зникають.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]