Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А-У XIX .doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
349.7 Кб
Скачать

Західноукраїнські землі у складі Австрійської імперії в другій половині XIX ст. Соціально-економічне становище. Формування ринкових відносин

Після революції 1848-1849р. в Австрійській імперії відбулися важливі зміни, які справили значний вплив на становище західних українців. Західна Україна втягувалася в загальноєвропейський процес становлення індустріального суспільства.

Західна Україна мала сприятливі природно-кліматичні умови і могла з великою користю для своїх жителів включитися в промис­ловий переворот, який охопив Західну Європу. Але цього не трапи­лося. Як і у попередні десятиліття, у другій половині XIX ст. СхіднаГаличина, Буковина і Закарпаття залишалися слаборозвинутими задвірками Австро-Угорської імперії. В індустріальну епоху Західна Україна входила, обтяжена значними пережитками феодально-кріпосницьких відносин. А вперед тоді виривалися країни, які швид­ко й рішуче долали ті нашарування попередніх епох, що стримували економічний і соціально-політичний поступ. Такою не була Австро-Угорщина, такою не могла бути і залежна від неї Західна Україна. Політика імперської влади щодо східних районів держави мала яск­раво виражений колоніальний характер. Західноукраїнські землі остаточно перетворилися на внутрішню колонію, стали ринком збуту товарів і доступним джерелом цінної промислової і сільськогосподарсь­кої сировини для австрійської метрополії. Вони забезпечували роз­гортання промислової революції в центральних і західних провінціях Австро-Угорської імперії. А це унеможливило власне економічне піднесення.

І все ж об'єктивні тенденції європейського і світового розвитку не могли оминути Західну Україну. 70-90-ті р.р. стали періодом станов­лення фабрично-заводської промисловості в краї.

Наприкінці XIX ст. на західноукраїнських землях нарахову­валося біля 220 середніх і великих промислових підприємств. Решта майже 95% підприємств залишалися дрібними (мали до 5 осіб). На них працювало більше половини зайнятого в промисловості населення. Кожний сьомий, зайнятий в промисловості, працював на невеликому підприємстві, власником якого й був. На Галичину, яка мала 28% населення Австро-Угорщини, припадало лише 5,5% парових двигунів імперії. Двигуни та інші машини концентрувалися на підприємствах центральних і західних регіонів імперії. Там вже на початку 70-х р.р., завершився промисловий переворот. У Західній Україні він затягнувся ще на 10-15 років.

Основною причиною промислового застою краю був імпорт фаб­рично-заводських виробів з більш розвинутих західних провінцій Австрії, На відміну від українських, новим підприємствам в австрійських районах надавалися значні податкові пільги. Західноукраїнська промисловість не могла витримати конкуренції деше­вих товарів і стала занепадати. Особливо це стосувалося таких галузей промисловості: цукрової, текстильної, шкіряної, паперової, сірникової і т.д. Краще розвивалися ті галузі, які не мали конкуренції в імперії (борошномельна, спиртогорілчана, нафтова, лісопереробна, солеварна). Ці галузі спеціалізувалися в основному на виробництві й первинній обробці сировини, яка потім вивозилася для подальшої переробки на Захід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]