Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції Вода ч_2.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
171.52 Кб
Скачать

17. Хмари верхнього ярусу

Висота нижньої межі більша ніж 6 км. До форм хмар верхнього ярусу відносяться перисті, перисто-купчасті і перисто-шаруваті хмари.

Загальні ознаки хмар верхнього ярусу тонкі, білі, високо розташовані хмари, що мають вигляд волокнистого покриву, вигнутих пір’їв, хвиль, або прозорої вуалі, яка затягує небо. Ці хмари складаються з маленьких льодяних кристалів, крізь них добре просвічують Сонце і Місяць, навкруги яких іноді утворюються кольорові кола (гало).

Виділяють таки хмари верхнього ярусу

Перисті хмари Cirrus (Ci) їх вид: Сirrus fibratus (Ci fib.)  перисті волокнисті  це основний вид перистих. Умови спостереження з поверхні землі: велика висота і характерна волокниста структура, просвіти блакитного неба дозволяють легко визначати перисті хмари Сі.

Перисто-купчасті Сirrocumulus ( Сс) Зовнішні ознаки: білі тонкі хмари, які складаються з дуже дрібних хвиль. Умови спостереження з поверхні землі: спостерігаються практично без помилок. Від схожих з ними Ас відрізняються волокнистою структурою.

Перисто-шаруваті Cirrostratus (Cs). Зовнішній вигляд: біла або блакитна тонка однорідна пелена хмар, іноді має волокнисту структуру, у більшості випадків затягує усе небо. Сs. Зв’язок з іншими формами хмар: Сs можуть спостерігатися одночасно з перистими та перисто-купчастими.

Умови спостереження з поверхні землі. Хмари Cs відрізняються від Сі тим, що їхня пелена абсолютно однорідна, просвітів блакитного неба немає.

Питання. Хмари верхнього ярусу

А) Аltocumulus Б) Cirrostratus В) Stratus

18. Хмари середнього ярусу

Висота нижньої межі 2-6 км. Хмари середнього ярусу мають дві форми: висококупчасті  Аltocumulus (Ac) і високошаруваті  Altostratus (As). Загальні ознаки хмар середнього ярусу: світло-сірі, блакитно-сірі, іноді білі у вигляді суцільної пелени або хвиль, пластин і пластівців, що значно більші за розміром, ніж у хмар верхнього ярусу.

Хмари середнього ярусу складаються з переохолоджених крапель води або переохолоджених крапель у суміші з льодяними кристалами і сніжинками. Крізь хмари середнього ярусу Сонце ледь просвічує або взагалі не просвічує.

Високо-купчасті Altocumulus (Ac). Зовнішній вигляд: білі, іноді сіруваті хмари у вигляді хвиль, що складаються з пластин або пластівців, розділених просвітами блакитного неба, можуть зливатися у суцільний покрив. Нижня межа над поверхнею землі розташована у шарі 2-6 км, товщина хмар 200-700 м.

Високошаруваті Altostratus (As). Зовнішній вигляд: сіра або синювата однорідна пелена хмар із ледь помітною волокнистою структурою, зазвичай затягують усе небо. Висота основи 3-5 км, товщина від 1 до 2 км, складаються з кристалів і переохолоджених крапель, з них випадають облогові опади, які влітку можуть не долітати до землі внаслідок випаровування.

Умови спостереження з поверхні землі: іноді важко розрізнити Аs від Сs, Ас, Ns. Порівняно з Cs вони помітніше затіняють сонце, від Ас відрізняються більш однорідною пеленою без просвітів та волокнистою структурою, від Ns відрізняються висотою основи, меншою щільністю.

Питання:.Хмари середнього ярусу це

А) Ac Б) Cb В) Stratus

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]