Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступна Патфизиологияфарм-мед.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Одеський національний медичний університет кафедра загальної та клінічної патологічної фізіології

імені В.В. ПІДВИСОЦЬКОГО

Затверджую

Зав. кафедри

Проф. А. І. Гоженко

«__»_________20__р.

Вступна лекція

ОДЕСА 2011

ВСТУПНА ЛЕКЦІЯ З ПАТОЛОГІЧНОЇ ФІЗІОЛОГІЇ

(для студентів 1 курсу)

МЕТА ЛЕКЦІЇ

УЧБОВІ

а) Ознайомити студентів з визначенням поняття патологічної фізіології і структурою учбового курсу.

б) Ознайомити студентів з методами патофізіології моделювання, їхніми можливостями і унеможливленням; зосередити увагу на моделюванні у тварин різних видів патологічних процесів і захисно-компенсаторних реакцій організму людини.

в) Ознайомити студентів зі значенням досліду і порівняльно-еволюційного методу у розвитку патофізіології і клінічної медицини.

г) Ознайомити студентів із загальними принципами побудування медико-біологічних дослідів і інтерпретацією їх висновків, а також з сучасними методиками, якими користуються в дослідах.

д) Ознайомити студентів з головними поняттями загальної нозології.

ВИХОВНІ

А) Висвітлити студентам вітчизняних вчених у розвитку загальної патології та патофізіології, як теоретичної бази сучасної медицини.

Б) Довести на конкретних прикладах зміст лекції, що діалектичний матеріалізм є методологічною основою патофізіології.

В) Довести провідну роль патофізіології в боротьбі з реакційними концепціями загальної патології та медицини.

Г) Довести значення патофізіологічних досліджень у розробці фундаментальних теоретичних положень медичної науки, обґрунтувати нові методи діагностики та експериментальної терапії.

НАПРАВЛЕНІСТЬ ЛЕКЦІЇ

(методична загальноосвітня, оглядова, прогресивна,)

Звернути увагу студентів на роль сучасних досягнень молекулярної біології, кібернетики та інших наук у розвитку сучасної патофізіології, підкреслити, що подальший розвиток патофізіології залежить від поновлення матеріально-технічної бази науки на підставі прискорення НТР. Звернути увагу студентів на єдність теорії і практики, як важливого момента, який визначає прогресивний розвиток патологічної фізіології. При розгляді поняття хвороби підкреслювати наступний методологічний аспект: хвороба являє собою єдність пошкодження та захисно-пристосувальних реакцій організму, які перебувають у постійному протистоянні, яке й складає хворобу і надає їй особливого спрямування. Звернути увагу студентів, що серед різних факторів середовища в патології суттєву роль відіграють соціальні фактори, значення яких поступово з плином часу зростає. При цьому потрібно зробити акцент, що соціальне середовище є не просто одним з опосередкованих чинників, а є особливим фактором, який накладає складний (комплексний) ефект не лише на людину, а одночасно впливає і на навколишнє середовище, зміни якого у зв’язку з цим входять в поняття причин хвороб. Звернути увагу студентів, що діалектико-матеріалістичне розуміння детермінізму дозволяє скласти таку теорію етіології, у якій діалектично відштовхуються (зі збереженням позитивного змісту) як механічний, так і аутогенетичний детермінізм.

ЗМІСТ

1. Патофізіологія як фундаментальна наука і навчальна дисципліна.

2. Предмет і завдання патофізіології, її місце в системі вищої медичної освіти.

3. Зв'язок патофізіології з іншими медико-біологічними і медичними дисциплінами.

4. Патофізіологія як теоретичне підґрунтя для сучасної клінічної медицини.

5. Методи патофізіології. Значення експерименту у розвитку патофізіології і клінічної медицини. Експериментальна терапія як важливий метод вивчення захворювань і одночасно розробки нових засобів лікування.

6. Вчення про хворобу. Найважливіше поняття загальної нозології.

7. Роль причин і умов у виникненні хвороб значення біологічних і соціальних факторів у патології людини. Соціальні критерії хвороби. Принципи класифікації хвороб. Класифікація ВООЗ. Етіотропний принцип профілактики і терапії хвороб.

8. Критика механістичного матеріалізму і суб’єктивного ідеалізму в уяві загальної етіології (монокаузалізм, кондиціоналізм, аутогенетичний детермінізм).

Патологічна фізіологія є наукою, яка вивчає життєдіяльність хворого організму. Вона вивчає ґрунтовні закономірності виникнення, перебігу і завершення хвороби. Патофізіолог, абстрагуючись від поодиноких факторів, прагне знайти загальне, яке характеризує великі групи хворих, або хворобу взагалі. Кінцевою метою патофізіології є розкриття законів, за якими іде розвиток хвороби. В цьому плані патологічна фізіологія об’єднується з філософією, позаяк розкриття законів хвороби може бути можливим лише на підставі законів матеріалістичної діалектики.

КУРС ПАТОЛОГІЧНОЇ ФІЗІОЛОГІЇ ПОДІЛЯЄТЬСЯ

НА ТРИ ЧАСТИНИ:

  1. Н О З О Л О Г І Я

це загальне вчення про хворобу. Тут розглядають причини і умови виникнення у розвитку хвороб (етіологія), механізм розвитку хвороб (патогенез). Розкриття цих важливих питань пов’язане з аналізом складних співвідношень між довкіллям та організмом. Джерелом різних (у т.ч. й патогенних) впливів є навколишнє середовище, а організм – це біологічна система з різними рівнями регуляції, з її спадковістю та реактивністю.